Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român

Lanurile de porumb, grâu și floarea-soarelui

Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român

Arșița verii a crăpat pământul nelucrat pe sute de hectare din cauza sărăciei oamenilor. Când însă te apropii de hotarul comunei Sînnicolau Român, lanurile de porumb, grâu și floarea-soarelui îți încântă privirea de o parte și de cealaltă a șoselei. Ele sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor locului, în frunte cu vrednicul gospodar Alexandru Maghear – primarul comunei Sînnicolau Român.

Ajunși (ieri, joi, 30 iunie 2011) la primărie, nu a fost chip să dăm de dl primar, dar nici de vice, plecați pe teren, după cum aveam să aflăm de la frumoasa domniță ce ține locul secretarei. De fapt, locul lor, în vremea lucrului, și la ora când gospodarii sunt în brazdă, nu e în primărie. E lesne de înțeles. După îndelungi telefoane, apare primarul, pe care îl întâmpinăm pe aleea cu trandafiri din parcul de la intrare.
Până să dăm cu ochii de dl primar, am dat o fugă până la școală, așa încât, cunoșteam, în mare, ce s-a înfăptuit pe plan local la grădinițele și școlile comunei și care sunt doleanțele angajaților din sistem. Începând să depănăm doleanțele aflate de la secretara școlii, dl primar ne-a și întâmpinat cu răspunsurile. „Le cunosc pentru că unele au venit chiar de la noi. După ce am renovat clădirile, vedeți cum arată (Sunt mândria comunei, domnule primar!), se impunea să ne ocupăm și de amenajarea terenului de sport și de sala de sport. La sală vom schimba geamurile și ușa, cu termopane, vom repara acoperișul, vom monta burlane și vom prelungi încălzirea centrală din școală. Pe lângă terenul din curtea școlii, mai avem în plan amenajarea unui mini teren de fotbal în zona numită „Groapa”, precum și un parc pentru copii”. Transferăm apoi discuția în planul căminelor culturale și al dispensarelor. Între timp, dlui primar i se alătură un vrednic consilier, dl Dumitru Pușcaș. Căminele culturale puse la punct aduc bani la buget prin închiriere pentru evenimente, nunți și botezuri. Tinerii organizează discoteci, iar elevii și preșcolarii le folosesc la serbări. Există o formație de dansuri populare și o mini brigadă de teatru scurt care a reprezentat comuna la schimburile culturale reciproce de la Remeți, Bulz, Tinca și Șuncuiuș. Pe solistul vocal de muzică populară Adrian Bojani l-au finanțat să-și scoată un CD. În fruntea dispensarelor comunei locuitorii se bucură de prezența permanentă a medicilor Olimpia și Mircea Șandor, stabiliți în centrul de comună. În fosta sală de nașteri, nu peste multă vreme, va fi amenajat un cabinet pentru EKG și Ecograf, ca la nevoie, cetățenii să nu mai plece la oraș pentru un film. Preotul ortodox paroh Aurel Gâga păstorește de mai bine de 10 ani într-o frumoasă biserică de top, ce datează din 1793, având o pictură excepțională pe care am mai întâlnit-o doar la Hotar, dotată cu un sistem electronic de tras clopotele și cu un sistem de alarmă. În turn are un orologiu de milioane, iar scaunele, toate, sunt sculptate stas, de meșteri din Gura Humorului. Părintele Aurel, cu doi fii, preoți și ei, Lucian la Oradea și Samuel la Tria, dorește să conviețuiască în pace și armonie cu ceilalți slujitori din comună, baptiști și penticostali (respectiv reformat), cu condiția ca fiecare să fie corect și să nu declare neadevăruri în înregimentarea enoriașilor...
Gospodarii primăriei au în curte tractor, utilaje agricole și autoutilitară
Cele 7.771 de hectare, cât măsoară hotarul și avuția de pământ a comunei, sunt gospodărite în procent de 95 la sută de cele șase asociații agricole. Pentru pășuni și fânațe, pentru întreținerea domeniului public, gospodarii Primăriei Sînnicolau Român dețin un tractor și întreaga gamă de utilaje agricole, o autoutilitară, precum și un microbuz școlar pentru nevoile de transport al elevilor gimnaziști din cele două sate aparținătoare, Roit și Berechiu, la școala de centru. Din toamnă, prin desființarea Grădiniței din Berechiu, și preșcolarii vor veni cu microbuzul la centrul de comună. Clădirea renovată a primăriei dă față comunei, iar parcul de la intrare și arteziana care răcorește non stop pe toți trecătorii din 1903, de la ridicarea primăriei, sunt bucurii și frumuseți de zi cu zi. La arteziană, aveam să o poză pe o fetiță de clasa a VII-a venită tocmai de la Iași. „Am venit din nou la bunici și acum le duc apă de la arteziană. Noi, la Iași, nu avem apă atât de bună!”
Anul acesta, în februarie, la intrarea în Berechiu, a fost forată o arteziată în ideea de a asigura cu apă non stop vitele sătenilor scoase la pășune, dar e așa de bună apa scoasă de la 250 de metri, încât toți locuitorii satului, dar nu numai, vin să-și ducă apă de la arteziană.
Un drum de la Roit la Livada
Povestind cu dl primar și consilierul local despre înfăptuirile ultimilor ani pentru cei 2.719 cetățeni ai comunei, am ajuns și la reparațiile capitale făcute la cele trei hidrosfere, la trotuare, la pietruirea străzilor și asfaltarea drumului de la primărie la drumul județean (în 2008), reabilitarea căminelor de apă și a Monumentului eroilor, renovarea școlilor și grădinițelor, dar și sporirea siguranței cetățenilor, prin montarea camerelor video, prin înființarea sistemului de supraveghere video.
Mai are în plan domnul primar Alexandru Maghear să scurteze drumul spre Oradea, cu 11 kilometri. În acest sens, a depus un proiect cu finanțate UE pentru un drum de la Roit la Livada. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sunt semn al hărniciei și vredniciei gospodarilor din Sînnicolau Român.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:48:35 Ora standard a Europei de Est