Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concurs de istorie locală dedicat Zilei orașului

Vineri, la Școala “Oltea Doamna” Oradea

Concurs de istorie locală dedicat Zilei orașului

Astăzi, vineri, 12 octombrie, la Școala cu clasele I-VIII “Oltea Doamna” din Oradea, a avut loc un concurs de istorie locală (dedicat Zilei orașului), ca o etapă în cadrul proiectului “Educație și identitate culturală locală”, derulat de catedra de istorie, în parteneriat cu Primăria Oradea și Asociația Culturală “Accent”.

Concursul s-a vrut o verificare și fixare a cunoștințelor însușite de la lansarea proiectului “Educație și identitate culturală locală”, cunoștințe de istorie locală (istoria orașului și a Cetății Oradea). Dl prof. Radu Milian, moderatorul activității, a pregătit zece întrebări și o probă practică: reconstituirea unei imagini din piesele unui puzzle (e vorba de imaginea Bisericii romanice – reprodusă după Cronica pictată de la Viena). Răspunsurile au fost formulate în scris, după fiecare întrebare, și corectate imediat de un juriu, alcătuit din prof. Eva Laza, Liliana Mocoi și Lavinia Chorcheș, profesori de specialitate, și prezidat de directorul școlii, profesor Mircea Mitran.
Concurenții și clasamentul
Și fiindcă activitatea fusese programată în și de Ziua orașului Oradea, consilier Augustin Þărău (din cadrul serviciului Activități culturale - Cetatea Oradea), invitatul de onoare al manifestării, a evocat semnificația evenimentului, după care s-a trecut la derularea concursului, între cele opt echipaje de câte trei membri (Diana Andrași, Alexandra Ilisie și Vanessa Indig - clasa a VII-a A; Carina Marin, Adela Berce și Alexandra Moca - a VII-a B; Ștefan Ardelean, Mădălina Varodi și Bianca Păușan - a VII-a D; Fekete Agnes, Kerekes Reka și Gnandt Szilard - a VII-a E; Alexandru Zlibuț, Tudor Vâlceanu și Sebastian Șandor - a VIII-a A, Filip Mirodot, Denisa Stejeran și Horațiu Varga - a VIII-a C; Cristina Guti, Larisa Urs și Bogdan Zigrea - a VIII-a D,  Szabo Tamas, Szucs Daniel și Nagy Edina - a VIII-a E). A existat și o grupă de elevi care a asistat la concurs (Smaranda Sîrca, Cristina Moca, Antonia Cămuescu, Livia Blaga, Maria Foia, Cătălina Brisc și Laura Stana, din a VI-a A, ultimele două dând o mână de ajutor în adunarea și predarea foilor de concurs).
Dacă după primele patru întrebări, în frunte se afla echipajul clasei a VIII-a A, la finalul întrecerii, clasamentul arată astfel: pe locul I - VII D (88 de puncte), locul II - VII A (84 p.), locul III - VIII A (77 p.), locul IV (mențiune) - VIII D (67 p.), urmați de: VII B (66 p.), VII E (65 p.), VIII C (48 p.) și VIII E (38 p.).
Echipajele câștigătoare au fost premiate cu diplome și cărți de specialitate (în valoare totală de 350 RON), iar ceilalți concurenți au primit dulciuri și răcoritoare. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concurs de istorie locală dedicat Zilei orașului.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:30 Ora de vară a Europei de Est