Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Acțiunea mobilități individuale

Diseminare proiect

Acțiunea mobilități individuale

„Pleci ca o „carte de vizită” și te întorci ca o „carte” (plină de experiențe colorate și de pagini parfumate).”

Mă numesc Georgeta Laslou și sunt profesor psihopedagog la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont” din Oradea. Cred în educație și în posibilitatea ei de a schimba lumea în care trăim, cred de asemenea în conceptul acesta ce a devenit atât de la modă în ultimul timp „life long learning”. Viața este creată pentru a învăța continuu, pentru că însăși viața ne dă lecții la tot pasul.
În luna ianuarie a acestui an, am hotărât să aplic, pentru prima dată, la o Acțiune de mobilitate individuală - Formare continuă pentru personalul implicat în educație din învățământul preuniversitar. Rezultatul: aprobarea Formularului de candidatură și participarea, în perioada 23 – 27 mai 2011, la Stagiul de formare continuă: Learning disabilities (dyslexia, dysgraphia and discalculia); prevention and actions in learning contexts, în Italia, Reggio Emilia. Instituția organizatoare a acestui stagiu a fost Larcobaleno Servizi Societa Coopertativa Sociale.
Elaborarea dosarului de candidatură a presupus o bună cunoaștere a nevoilor personale de formare și de alegere justă a stagiului care satisface cel mai bine aceste nevoi identificate. A fost necesar să argumentez foarte bine de ce cursul de formare pe care l-am ales îmi este necesar în activitatea profesională și, de asemenea, cum intenționez să aplic și să diseminez cunoștințele acumulate în cadrul cursului de formare. De asemenea, a fost necesară o pregătire prealabilă desfășurării stagiului, îmbunătățirea competențelor lingvistice (activitatea de formare s-a desfășurat în limba engleză), consultarea unei bibliografii de specialitate, informarea cu privire la structura instituției organizatoare a stadiului, pregătirea unor materiale/activități solicitate de organizatorii stagiului.
Etapele premergătoare elaborării dosarului de candidatură au constat în: analiza obiectivă a nevoilor de formare, găsirea cursului potrivit, pregătirea în vederea acestuia, contactarea instituției organizatoare, iar după încheierea stagiului elaborarea Raportului final si Planul de diseminare.
Am apreciat de la bun început organizarea bună a cursului, începând cu perioada de contact premergătoare desfășurării cursului. Instituția organizatoare a oferit prompt toate răspunsurile cerute, a oferit cursanților încă de la bun început toate informațiile detaliate privitoare la desfășurarea și conținutul cursului, precum și alte materiale necesare. Obiectivele stagiului au fost: înțelegerea dificultăților de învățare (dislexia, disgrafia, discalculia), identificarea și diagnosticarea dificultăților de învățare (metode de screening pentru nivelul preșcolar și primar), cunoașterea strategiilor de intervenție în dificultățile de învățare (metode și instrumente compensatorii în școala primară și secundară), ilustrarea unor exemple de bune practici în abordarea dificultăților de învățare în context clinic și educațional, dizabilitățile de învățare la adulți (diagnostic, studii de caz). Profesorii care au ținut cursul au fost bine pregătiți, competenți și deschiși sugestiilor venite din partea cursanților, remarcându-se prin amabilitate și solicitudine. Stagiul s-a desfășurat conform programului, îmbinându-se în mod plăcut mai multe tipuri de activități, vizite, asistențe la diverse activități cu conținut didactic, dezbateri, ceea ce a făcut ca stagiul să fie eficient, iar atmosfera să fie destinsă.
Stagiul de formare a însumat un număr de 31 de ore, incluzând și vizitele la instituțiile educaționale.
Beneficiile participării la un astfel de stagiu sunt nenumărate. Pe plan profesional, stagiul m-a ajutat să-mi perfecționez cunoștințele legate de dificultățile de învățare (dislexia, disgrafia, discalculia), să-mi îmbogățesc metodele și procedeele didactice, să am acces la materiale didactice folosite de un alt sistem de învățământ, să cunosc alte sisteme de educație europene.
Dincolo de toate acestea, acolo am legat prietenii, am stabilit colaborări, am intrat în contact cu diferite culturi, mi-am îmbunătățit competențele lingvistice.
Le urez colegilor mei să aibă parte de asemenea stagii, cu siguranță experiențele vor fi la fel de frumoase!
Participarea la acest stagiu s-a realizat cu sprijinul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (A.N.P.C.D.E.F.P.) – Programul Învățare pe Tot Parcursul Vieții – Componenta Comenius.
Finanțarea stagiului s-a realizat din fonduri Comenius-Life Long Learning, LLP și fonduri FSE- (Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013).
A.N.P.C.D.E.F.P. este o instituție publică înființată la 27 ianuarie 2005, și facilitează accesul la alternative europene de învățare continuă și activă.
Comenius este prima componentă a Programului de Învățare pe Tot Parcursul Vieții. Se adresează instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat și private și tuturor membrilor comunității educaționale care își desfășoară activitatea în acest sector. Sprijină financiar realizarea de parteneriate școlare, proiecte de formare a personalului didactic, rețele de parteneriat școlar, precum și participarea la stagii de formare inițială și continuă.
Acțiunea mobilități individuale - Formare continuă pentru personalul implicat în educație școlară este o acțiune care se adresează cadrelor din învățământul preuniversitar și are ca scop îmbunătățirea calității educației școlare prin participare acestore la stagii de formare continuă. (Georgeta Laslou)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:37 Ora de vară a Europei de Est