Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Prietenii veseliei”, la Tabăra de vară de la Tirol

La Sânmartin e din nou tabără și multă veselie

„Prietenii veseliei”, la Tabăra de vară de la Tirol

Zâna Culoare (Corina Costruț), devenită clovnul Luluță, de la „Prietenii veseliei”, ne-a dat de veste că s-a deschis Tabăra de vară pentru copii diabetici de la Tirol.

„Prietenii veseliei” sunt zânele bune și clovnii profesioniști, responsabili cu veselia la reuniunile de copii, acolo unde se dorește distracție sută la sută (pictat pe față, magie, baloane modelate, dans și multe jocuri distractive, antren, sută la sută, pentru fiecare copil).
În perioada 18 - 24 iunie 2011, Asociația Lions Oradea - 22 a organizat cea de-a III-a ediție a Taberei de vară pentru copii diabetici, găzduită de pensiunea Tirol din Sânmartin. „Este o tabără gratuită pentru 13 copii diabetici, cu vârsta cuprinsă între 7 și 13 ani. Este proiectul nostru de suflet pe care îl derulăm în fiecare vară, de trei ani încoace. Fondurile necesare, circa 180 - 200 de milioane pe serie, le obținem în urma unor acțiuni speciale de strângere de fonduri: Balul de caritate (din martie sau aprilie) și Concertul de caritate (din luna noiembrie, de la Filarmonică). Mulțumim pe această cale tuturor societăților din Oradea și sponsorilor noștri pentru susținerea continuă!”- ne-a declarat dna Angela Tebieș - președintele Asociației.
Tabăra de vară este doar unul din proiectele Asociației Lions Oradea – 22 (asociația femeilor care doresc să facă mult bine celor din jur). Două eleve din Marghita sunt sponsorizate să-și finalizeze studiile liceale; o studentă (în anul II) a obținut bursă în folosul comunității; Alina și Alin (frați gemeni) sunt sponsorizați de șapte ani, încă din liceu. Acum sunt studenți...
La ora vizitei noastre în Tabăra de vară era prezent și guvernatorul Asociațiilor Lions districtul 124, doamna Rodica Dacin.
De la „Prietenii veseliei” la „Leo Veritas”
Miercuri seara (22 iunie 2011), responsabili cu distracția erau „Prietenii veseliei” (Ana – Zânuța fermecată și Corina – clovnul Luluță). La activitățile de dans de joi, au fost programați reprezentanții clubului „Leo Veritas”, iar la carnaval, o doamnă din America, specializată în activități de animație pentru copii.
Programul de activități pe întreaga perioadă a taberei ne-a fost prezentat, cu lux de amănunte, de către directorul taberei, profesor Stela Tăut. „Sâmbătă, 18 iunie, la sosirea copiilor în tabără, aveam schițat un proiect de program, dar de bază erau părerile, propunerile copiilor, așa încât le-am cerut să ne spună ce ar dori ei să facă în această tabără și astfel s-a întocmit programul în forma sa definitivă. Activitățile, multe și variate, sunt coordonate de profesori voluntari: Ioana Klein, Mădălina Mihuța, Iulia Rusu...”
Zilnic, există un Jurnal de tabără în care sunt consemnate principalele activități, iar de doi ani, se scoate și o revistă a taberei, intitulată „Tabăra de vis” (aflată la nr. 2). Ca să vă faceți o părere despre modul util și plăcut în care își petrec vacanța cei 13 copii în Tabăra de vară, vom enumera câteva dintre activitățile cuprinse în program: întâlniri cu specialiști - stomatolog, diabetolog, dermatolog și psiholog; desene pe sticlă, ora de engleză cu jocuri interactive; excursie la Băile Felix, la lacul cu nuferi, în pădure și la piscina Termal; ora de astrologie (planetele Jupiter și Saturn văzute prin telescop); un meci de baschet; în Orășelul copiilor din Oradea; la toboganul gonflabil din Felix; plimbări cu ATV-ul; distracție la King Land Ineu (echitație, golf și pescuit); distracție sută la sută cu „Prietenii veseliei”; pregătiri pentru Carnaval; întâlnire cu gimnasta Ioana Rotar (participantă la „Românii au talent”); pictură pe sticlă; activități de dans cu reprezentanții clubului „Leo Veritas”... Carnavalul și focul de tabără.
Să mai spunem că acești copii, care au nevoie de un regim special și o supraveghere medicală atentă, sunt asistați 24 de ore din 24 de medicul taberei, dna doctor Camelia Prună și asistentele Liana Mitrică și Camelia Manolea, după cum a ținut să ne asigure directorul taberei, prof. Stela Tăut. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Prietenii veseliei”, la Tabăra de vară de la Tirol.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:57:20 Ora de vară a Europei de Est