Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Prietenii veseliei”, la Tabăra de vară de la Tirol

La Sânmartin e din nou tabără și multă veselie

„Prietenii veseliei”, la Tabăra de vară de la Tirol

Zâna Culoare (Corina Costruț), devenită clovnul Luluță, de la „Prietenii veseliei”, ne-a dat de veste că s-a deschis Tabăra de vară pentru copii diabetici de la Tirol.

„Prietenii veseliei” sunt zânele bune și clovnii profesioniști, responsabili cu veselia la reuniunile de copii, acolo unde se dorește distracție sută la sută (pictat pe față, magie, baloane modelate, dans și multe jocuri distractive, antren, sută la sută, pentru fiecare copil).
În perioada 18 - 24 iunie 2011, Asociația Lions Oradea - 22 a organizat cea de-a III-a ediție a Taberei de vară pentru copii diabetici, găzduită de pensiunea Tirol din Sânmartin. „Este o tabără gratuită pentru 13 copii diabetici, cu vârsta cuprinsă între 7 și 13 ani. Este proiectul nostru de suflet pe care îl derulăm în fiecare vară, de trei ani încoace. Fondurile necesare, circa 180 - 200 de milioane pe serie, le obținem în urma unor acțiuni speciale de strângere de fonduri: Balul de caritate (din martie sau aprilie) și Concertul de caritate (din luna noiembrie, de la Filarmonică). Mulțumim pe această cale tuturor societăților din Oradea și sponsorilor noștri pentru susținerea continuă!”- ne-a declarat dna Angela Tebieș - președintele Asociației.
Tabăra de vară este doar unul din proiectele Asociației Lions Oradea – 22 (asociația femeilor care doresc să facă mult bine celor din jur). Două eleve din Marghita sunt sponsorizate să-și finalizeze studiile liceale; o studentă (în anul II) a obținut bursă în folosul comunității; Alina și Alin (frați gemeni) sunt sponsorizați de șapte ani, încă din liceu. Acum sunt studenți...
La ora vizitei noastre în Tabăra de vară era prezent și guvernatorul Asociațiilor Lions districtul 124, doamna Rodica Dacin.
De la „Prietenii veseliei” la „Leo Veritas”
Miercuri seara (22 iunie 2011), responsabili cu distracția erau „Prietenii veseliei” (Ana – Zânuța fermecată și Corina – clovnul Luluță). La activitățile de dans de joi, au fost programați reprezentanții clubului „Leo Veritas”, iar la carnaval, o doamnă din America, specializată în activități de animație pentru copii.
Programul de activități pe întreaga perioadă a taberei ne-a fost prezentat, cu lux de amănunte, de către directorul taberei, profesor Stela Tăut. „Sâmbătă, 18 iunie, la sosirea copiilor în tabără, aveam schițat un proiect de program, dar de bază erau părerile, propunerile copiilor, așa încât le-am cerut să ne spună ce ar dori ei să facă în această tabără și astfel s-a întocmit programul în forma sa definitivă. Activitățile, multe și variate, sunt coordonate de profesori voluntari: Ioana Klein, Mădălina Mihuța, Iulia Rusu...”
Zilnic, există un Jurnal de tabără în care sunt consemnate principalele activități, iar de doi ani, se scoate și o revistă a taberei, intitulată „Tabăra de vis” (aflată la nr. 2). Ca să vă faceți o părere despre modul util și plăcut în care își petrec vacanța cei 13 copii în Tabăra de vară, vom enumera câteva dintre activitățile cuprinse în program: întâlniri cu specialiști - stomatolog, diabetolog, dermatolog și psiholog; desene pe sticlă, ora de engleză cu jocuri interactive; excursie la Băile Felix, la lacul cu nuferi, în pădure și la piscina Termal; ora de astrologie (planetele Jupiter și Saturn văzute prin telescop); un meci de baschet; în Orășelul copiilor din Oradea; la toboganul gonflabil din Felix; plimbări cu ATV-ul; distracție la King Land Ineu (echitație, golf și pescuit); distracție sută la sută cu „Prietenii veseliei”; pregătiri pentru Carnaval; întâlnire cu gimnasta Ioana Rotar (participantă la „Românii au talent”); pictură pe sticlă; activități de dans cu reprezentanții clubului „Leo Veritas”... Carnavalul și focul de tabără.
Să mai spunem că acești copii, care au nevoie de un regim special și o supraveghere medicală atentă, sunt asistați 24 de ore din 24 de medicul taberei, dna doctor Camelia Prună și asistentele Liana Mitrică și Camelia Manolea, după cum a ținut să ne asigure directorul taberei, prof. Stela Tăut. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Prietenii veseliei”, la Tabăra de vară de la Tirol.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:31:21 Ora standard a Europei de Est