Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prilej de comemorare a pionerilor aviației române

Parteneriat C.T. „Alexandru Roman” Aleșd și C.T. „Traian Vuia” Oradea

Prilej de comemorare a pionerilor aviației române

Un minunat prilej de comemorare a pionerilor aviației române, a savanților români de reputație mondială: Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă, a fost evenimentul care s-a desfășurat în 9 iunie 2011. la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea.

Activitatea a avut loc în cadrul unui proiect educațional județean, intitulat „Icarii Carpaților - Aurel Vlaicu, Traian Vuia și Henri Coandă”, proiect realizat de Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Oradea și coordonat de dl director Dorel Șaitoș, dna profesor Corina Negruțiu, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, coordonator proiect, prof. Valeria Vasile.  Împreună cu un grup de elevi din clasa a X-a F, Podină Ciprian, Lal Cristian, Butuc Samuel, Popa Mircea, Bogdan Marius, Borodan Flaviu, Motoșan Tudorel, elevi pasionați de istorie, sub îndrumarea dnei prof. Valeria Vasile și a dnei profesor de istorie Ramona Hopidea, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, Aleșd, am participat cu toții la o expoziție cu adevărat memorabilă cu exponate și foarte multe fotografii care reprezentau viața și activitatea celor trei mari personalități ale aviației românești.
Ghidul nostru, dna prof. Corina Negruțiu, ne-a prezentat toate exponatele (fotografii, manuscrise, schițe ale celor trei „icari ai Carpaților”), a răspuns la întrebările elevilor, la curiozitatea de a vedea pe viu unele documente istorice, pe care le-au studiat la orele de istorie, dar nu le-au văzut în realitate. Toate acestea au dat o mare importanță  evenimentului; s-a creat un entuziasm deosebit în rândul elevilor, care au realizat dorința omului de a zbura și de a contempla lumea de sus, dorință pe care au îndeplinit-o cei trei mari icari. Elevii au fost impresionați de cea mai mare dorință a lui Vlaicu de a trece Carpații în zbor, dorință care i-a fost fatală, dar a construit avionul Vlaicu II, care a dus apoi la terminarea proiectului său - Vlaicu III, realizat de colaboratorii săi. Traian Vuia i-a impresionat prin tehnica dezvoltată pentru construcția unui avion monoplan cu cadru din țevi de oțel, echipat cu motor. Era o revoluție tehnică extraordinară pentru acea vreme. Dar, spectacolul tehnic evolutiv l-a realizat Henri Coandă, inventatorul motorului cu reacție, care pentru elevi este inventatorul român cel mai inventiv și cu un mare curaj.
Evenimentul s-a continuat cu vizitarea Muzeului Militar din Oradea, reușita acestei vizite fiind valorificarea în plan educativ a memoriei celor căzuți pentru țară și neamul românesc, elevii fiind foarte încântați pentru că au putut atinge exponatele, puștile, săbiile, costumele expuse.
Impresionați de curajul, creativitatea, modestia, ambiția, patriotismul, de reușita acestor oameni minunați, elevii au afirmat cu tărie că orice act cutezător trebuie însoțit de încredere, credință și speranță.
 Activitatea desfășurată a avut un impact deosebit, atât informativ, cât mai cu seamă educativ (formativ) pentru valorile și tot ceea ce ne-au lăsat moștenire înaintașii noștri. Asemenea activități extrașcolare le oferă adevăratele modele de curaj, creativitate și patriotism. (Valeria Vasile & Ramona Hopidea)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:45 Ora de vară a Europei de Est