Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Etapa națională a concursului „Copiii și drepturile lor”

Joi și vineri la C.T. „Transilvania”

Etapa națională a concursului „Copiii și drepturile lor”

Sucevenii joacă tare și la Concursul național „Copiii și drepturile lor”. Echipajul Școlii „Miron Costin” din Suceava ne-a transmis, din start, mesajul lor: „Suntem în vacanța mare/ Nici la munte, nici la mare,/ Ci la Oradea, în Bihor/ La concursul drepturilor.

Din Suceava, de la „Miron Costin”/ Noi am venit/ Dreptul de participare, noi l-am dobândit/ Și cum dreptul la exprimare noi îl știm/ Vrem de la început să vă mulțumim.
Că după acest concurs/ De-o fi vreme și soare/ Un alt drept cred că toți vom aplica/ Acela de-a face baie-n ștrand la Felix/ Acordu-l vom obține, nu-i așa?”
Așadar, Ionuț Rusu, Cosmin Mariei și Claudiu Lucescu, echipajul sucevenilor de la „Miron Costin”, însoțit de prof. Valerica Ignătescu, și-au prezentat mesajul încă de la deschiderea competiției, după ce dl pr. prof. inspector școlar Florin Negruțiu (coordonatorul concursului național) a prezentat membrii prezidiului și programul celei de-a V-a ediții a Concursului național „Copiii și drepturile lor” – etapa națională. Competiția este găzduită, joi și vineri (23-24 iunie 2011), de Colegiul Tehnic „Transilvania” din Oradea.
Ieri, după momentul festiv și ședința tehnică, liceenii au intrat primii în focul luptei, răspunzând, în scris, la testul teoretic (cu 10 întrebări). La cea de-a două probă, ei au trebuit să reconstruiască o imagine cu ajutorul pieselor jocului de Puzzle. Pe baza imaginii, liceenii au avut de compus un eseu, iar gimnaziștii, de alcătuit o compunere. A treia probă le-a cerut să rezolve un studiu de caz. La cea de-a patra probă, ei vor viziona un film, iar pe baza lui vor răspunde la câteva întrebări, după cum aveam să aflăm de la dna inspector școlar Gyori Doina.
Astăzi, vizite la Fundația Ruhama și la Tinca
Astăzi, probele practice ale competiției naționale vor fi susținute pe teren, în vizită la Fundația Ruhama din Oradea și la Tinca, unde vor vizita Centrul de Recuperare și Reabilitare a Copiilor cu Handicap, Școala de romi și Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca; la întoarcere, va avea loc festivitatea de premiere, tot la C.T. „Transilvania”. Pentru sâmbătă, gazdele le-au propus concurenților un program de vizitare a unor obiective culturale din municipiul Oradea.
Să mai spunem că la cea de-a cincea ediție a Concursului național „Copiii și drepturile lor” participă câte șase echipaje de câte trei elevi, atât la gimnaziu, cât și la liceu, din Bihor, Caraș-Severin, Brăila, Suceava, Maramureș, Cluj și Timiș.
Clasamente
la gimnaziu
1.Lic. Teoretic „Aurel Lazăr”, Oradea
2.Șc. cls. I-VIII nr.12, Reșița
3.C.N. „Iosif Vulcan”, Oradea
Mențiune – Șc. cls. I-VIII nr. 27, Timișoara
la liceu
1.C.N. „Avram Iancu”, Ștei
2.Lic. Teoretic „Onisifor Ghibu”, Oradea
3.C.Ec. „Nicolae Titulescu”, Baia Mare
Mențiune – C.N. „Gh. M. Murgoci”, Brăila
Cel mai bun pliant: (la gimnaziu) – C.N. „Iosif Vulcan”, Oradea; (la liceu) – C.Ec. „Nicolae Titulescu”, Baia Mare
Cele mai bune fotografii: (la gimnaziu) – Șc. nr. 27, Timișoara; (la liceu) – C.N. „Gh. M. Murgoci”, Brăila
Cea mai bună compunere (la gimnaziu) – Șc. nr. 11 – „Miron Costin”, Suceava
Cel mai bun eseu (la liceu) – C.N. „Avram Iancu”, Ștei
Cel mai bun afiș (la gimnaziu) – Șc. nr. 12, Reșița; (la liceu) – Seminarul Teologic Liceal Ortodox, Cluj-Napoca.
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Etapa națională a concursului „Copiii și drepturile lor”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:18 Ora de vară a Europei de Est