Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivitatea de premiere (ed. IV)

Concursul național „Bune practici” – aplicația practică la Roșia

Festivitatea de premiere (ed. IV)

Miercuri dimineața (22 iunie 2011), echipajele participante la cea de-a patra ediție a proiectului - Concurs național „Bune practici” în educația pentru protecția mediului, au plecat la Roșia, pentru o aplicație practică programată a se desfășura în arealul carstic al comunei Roșia.

După o zi plină de drumeție și aplicații în mijlocul naturii mirifice, aseară, după ora 19,30, au revenit la Colegiul Tehnic „Transilvania” (gazda concursului). În cantina liceului, unde urma să se desfășoare festivitatea de premiere, obosiți, dar încântați de tot ceea ce au văzut, au schimbat impresii, au imortalizat prin desen imagini din zona vizitată, iar sucevenii au ținut să rezume evenimentul de ieri în versuri. Iată cum apare „expediția” de la Roșia în versurile doamnei prof. Valerica Ignătescu, de la Școala „Miron Costin” din Suceava.  
„Timpul repede-a trecut
Practici multe-am reținut
Plecăm acasă mai bogați,
Mai plini de verde, mult mai învățați!
Unii mai veseli: sunt cei premiați
Că-n acest an au fost apreciați
Cei triști își spun, desigur, în gândul lor
Vă arătăm noi, frate, la anul viitor!
Astăzi am vizitat un colț de rai: Roșia Bihor
Plăcutu-ne-a teribil tuturor
Flămânzi, dar veseli pe dealuri am urcat
Ca și cadou, la finiș,
O moșocoarnă am mâncat.
Platoul Runcuri, Cheile Albioarei
Câmpuri de ferigi privirea ne-au încântat
Și gustoase frăguțe noi am mâncat
Dansatorii din Roșia Bihor
Au încântat privirea tuturor.
Eu spun ca-n prima zi,
Spunea doamna inspector Roșu, din Bihor
„Câștigul e al nostru, este al tuturor!”
Mai multe practici, mai multă implicare
De la cei mici până la cei mai mari
Pentru ca Terra noastră
Să mai existe peste ani!
Noi, cei prezenți la ăst frumos concurs,
Desigur, multe încă am avea de spus
Vrem deci să mulțumim acum la încheiere
După festivitatea de premiere.
Tuturor celor care au organizat,
S-au implicat, au evaluat
Ne-au plimbat, cazat și dat de mâncat
Mulțumim Domniilor lor!
Dar atenție, încă puțin
Vă spunem în cor
Noi cei prezenți venim și la anul viitor!
Nu de alta, dar primarul din Roșia a promis
La anul păstrăv pe grătarul încins!”
Câteva versuri a ținut să ne citească și Kun Adela, din clasa a II-a (step by step), de la Școala cu clasele I-VIII nr. 12 din Reșița (înv. Mariana Mone și Neta Novac).
„Dragi copii, și mici și mari
Și voi dascăli temerari
De concurs dacă vorbim
Gazdelor le mulțumim
C-am avut primire aleasă
Și activitate frumoasă!
În vacanță de porniți
Tuturor să le vorbiți
Mediul cum să-l ocrotiți!
Vacanță plăcută!”
La festivitatea de premiere, prof. inspector Elisaveta Roșu (inițiatorul și coordonatorul proiectului concurs) i-a avut alături pe inspectorul general adjunct, prof. Nicoale Ungur, insp. de biologie Luminița Citrea, lect. univ. dr. Lucian Blaga, de la Departamentul Geografie al Facultății de Istorie, Geografie și Relații Internaționale din cadrul Universității Oradea și pe prof. Valeria Bunica, membru al comisiei de evaluare. Vorbitorii au felicitat participanții pentru portofoliile prezentate și pentru aplicația practică de la Roșia, doamna inspector Elisaveta Roșu, în calitate de coordonator principal, a mulțumit gazdelor și sponsorilor generoși.
Cu regretul că diplomele de la minister sunt încă pe drum, dl inspector general adjunct, prof. Nicolae Ungur, a înmânat diplomele de participare și premiile în bani, iar sponsorii, premiile speciale.
Clasamentul concursului
la liceu
1.C.N. „Gh. M. Murgoci” din Brăila
2.Lic. Teologic Baptist „Emanuel”, Oradea
3.C.T. „M. Viteazul” din Vulcan, jud. Hunedoara
la gimnaziu
1.Lic. Teologic Ortodox „ep. Roman Ciorogariu”, Oradea
2.Școala „Miron Costin” din Suceava
3.Școala „Mihail Sadoveanu” din Brăila
la ciclul primar
1.Școala din Tichilești, județul Brăila
2.Școala din Roșia, jud. Bihor
3.Școala nr. 11 din Oradea.
După patru ani de „Bune practici”, elevii și dascălii participanți au devenit și buni prieteni, iar noi ne-am convins de această realitate încă din prima zi a manifestărilor. Pozele vorbesc în graiul lor cât se poate de sugestiv! (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivitatea de premiere.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:14 Ora de vară a Europei de Est