Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Au fost inaugurate grădinița, școala, parcul și terenul de sport din Fughiu, și grădinița cu program prelungit din Oșorhei

Vineri și sâmbătă, de Zilele comunei Oșorhei

Au fost inaugurate grădinița, școala, parcul și terenul de sport din Fughiu, și grădinița cu program prelungit din Oșorhei

La cea de-a III-a ediție a Zilelor comunei Oșorhei, gospodarii Primăriei Oșorhei, primarul Ioan Pop, vicele - Ioan Gligor și consilierii locali au venit în fața cetățenilor cu noi realizări: investiții în domeniul învățământului.

Chiar și în vreme de criză, la Oșorhei, conducerea liberală se ține de cuvânt și finalizează mai multe obiective propuse. Astfel, vineri (17 iunie 2011), aveau să fie inaugurate grădinița, școala, parcul de joacă și terenul de sport din Fughiu (investiție de peste 3,5 miliarde, din care 2,5 miliarde din bugetul local și un miliard cu sprijinul senatorului Popa Cornel și al deputatului Lakatos Peter). La inaugurare, conducerea Primăriei a fost onorată să aibă alături distinși invitați: pe senatorul Cornel Popa, deputatul Lakatos Peter, pe Dumitru Voloșeniuc – vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Călin Puia și alți membri ai Partidului Național Liberal Bihor, reprezentanții cultelor din comună, consilieri locali, cadre didactice, elevi și cetățeni...
„Dascălii au marele rol de a modela și lumina sufletul copilului”
Sâmbătă, a fost inaugurat și sfințit localul Grădiniței (cu program prelungit) din Oșorhei. Vorbind foarte frumos despre misiunea nobilă și de credință pe care Dumnezeu le-a încredințat-o dascălilor, părintele ortodox Nicolae Robotin a ținut să sublinieze faptul că „dascălii au marele rol de a modela și lumina sufletul copilului, de a fi continuatori ai misiunii apostolice”.
De la gădiniță, ne-am deplasat la Căminul Cultural din Oșorhei, unde a avut loc decernarea diplomelor de merit acordate (în premieră) profesorilor pensionari care și-au desfășurat activitatea didactică exclusiv în comuna Oșorhei (Floarea Pavel, Nagy Margareta, Rodica Lucia Botiș și Dimitrie Pavel – 17 ani director al Școlii din Oșorhei, distins cu medalia Muncii și titlul de Profesor fruntaș). După ani și ani, celor patru profesori li s-a pregătit, iată, un moment emoționant, de recunoaștere a meritelor și de înaltă apreciere a misiunii lor pe care au îndeplinit-o cu cinste. Mulțumind pentru onoarea ce li s-a făcut, vrednicii dascăli nu puteau să nu puncteze, arătând că în nobila profesie de dascăli „trebuie să te mulțumești cu a dărui, iar pentru a răspândi lumina, trebuie să arzi...” Sunt înțelesuri care, din păcate, scapă multor contemporani de-ai noștri, care, astăzi, minimalizează și judecă greșit misiunea dascălului... Apropo de modul în care se promovează cultura și se educă tineretul prin intermendiul mijloacelor de informare în masă, domnul Pavel nu a putut să nu remarce, cu ironie, faptul că „prea mulți Columbani sunt promovați la televiziunile noastre!” Florile și diploma oferite sărbătoriților zilei au fost completate, pe portativ, de momentul emoționant dăruit de artiștii clasei a III-a „Angelicus” de la Liceul de Artă, îndrumați de prof. Valeria Bunica, urmat de unul folcloric, susținut de dansatorii din clasele II-VI de la Școala din Oșorhei, instruiți de dna înv. (de sprijin) Valerica Negruț.
La cele două momente festive (de la grădiniță și căminul cultural), alături de conducerea Primăriei și consilierii locali, au participat senatorul Cornel Popa și invitații speciali din Biharkeresztes (Ungaria), localitate înfrățită cu comuna Oșorhei...
Distracție sută la sută la Alparea
Dacă vineri și sâmbătă, cetățenii comunei au fost delectați pe scena amenajată în vecinătatea terenului de fotbal din Alparea de elevii din comună, de trupe și soliști îndrăgiți de muzică ușoară: Amazonas, Aliona, DJ Andi și Stela, Mossano și Ella Rose (vineri), de Body Move, Kristoff Katalin, trupa Compact și Nick Kamarera (sâmbătă), pentru duminică, organizatorii au pregătit concursul de atelaje (pe stadionul din Alparea), un concurs de gătit bograci și „un maraton folcloric” (după cum s-a exprimat Mihai Dacin – „starostele”, moderatorul și animatorul manifestărilor de la Oșorhei). Elevii școlilor din comună au fost reprezentați pe scenă de dansatorii claselor I A și C (cu un număr de dans modern, instruiți de prof. Papp Virag), de Ana Mateaș (un suflet și o voce de aur) care a cântat dumnezeiește „Pentru ea” (pentru limba noastră), de Ion Aldea Teodorovici, de elevii claselor I-IV, de la secția maghiară (cu un al doilea moment de dans modern), de elevii din clasele II-VI (cu un moment folcloric, dansuri populare tradiționale de pe Valea Crișului, instructor, învățător de sprijin Valerica Negruț) și de grupul vocal al clasei a II-a de la Alparea, îndrumat de dl înv. Viorel Raita. Intervenția lor pe marea scenă de la Alparea a fost urmată de o festivitate în care directorul coordonator, dna prof. Adriana Camelia Indrie, conducerea Primăriei, consilieri locali și alți reprezentanți ai executivului au premiat elevii merituoși, dar nu numai... Au fost premiați: Incze Andrei din clasa a VI-a (media 10), Bogdan Iova din clasa a VII-a (media 9,80) și Maria Trip din clasa a VIII-a (media generală 9,78 pe toți cei patru ani de gimnaziu); Ana Mateaș a fost premiată pentru creațiile sale literare, Lavinia Lascu, pentru pictură pe sticlă și Raul Lerințiu, pentru rezultatele sale în sport; au mai fost înmânate diplome „Împreună pentru copiii noștri” Fundației Ruhama, colectivului revistei „Focus Oșorhei” și serviciului de voluntari pentru situații de urgență al comunei Oșorhei.
Artiștilor locali li s-au alăturat nenumărați dansatori de la diferite cluburi și fundații orădene, de la Palatul Copiilor și Elevilor; micii dansatori ai clubului Fit Dance Vogue Center (pregătiți de prof. Maris Pușcov și Cristina Budai) ne-au încântat cu talentul lor mai bine de 90 de minute, cu mai multe stiluri de dans, copii talentați, deținători a numeroase premii naționale și internaționale (Ioana Borodan, Rimby și Iulia, Biro Timea, Daria Muț, un dans irlandez, dans țigănesc, Iulia Pușcău, Dalia Avram, Cristina Pavel, „Ospătarii”, dans latino, Kimby Dărăban, Mara Abrudan – „Prințesa Ielelor”, Maya Bobovsky – „Viața”, dans indian și micuții păuni); duminică, în cadrul „maratonului folcloric” au evoluat, timp de mai bine de două ore, Elena Szabo (din Cheriu), Dorin Leș (la saxofon), acompaniat la orgă de Dănuț Lascu, ansamblul folcloric „Florile Bihorului”: cu o suită de orchestră, condusă de prof. Marius Marcu, soliști: George Firez, Monica Ghiocel, Denisa Coca, Florin Vaida (la vioară cu goarnă), Adina Ciucur, „Feciorii Bihorului” (Ciprian Mocan, Aurel Ionoi și Remus Bondar), prof. Anamaria Gal, prof. Marius Marcu (la taragot), prezentați la microfon de prof. Valeria Bunica, reprezentantul fundației și ansamblului. Înainte să urce pe scenă ansamblul „Bihorul” și buchetul de soliști vocali și instrumentiști, preț de o oră ne-au delectat membrii Corului general „Traian Moșoiu”, dirijați și acompaniați (la acordeon) de prof. inspector Ioan Fluieraș, grupul „Crai Nou” din Brașov, un ansamblu de muzică tradițională maghiară din Oradea și Andrada Abrudan.    
După ora 19.00, pe scenă au urcat invitații serii, care au dus „greul” într-un regal  folcloric de pomină: soliștii vocali și instrumentiști îndrăgiți: Corina Szatmari, Gabi Stanciu, Ștefan Muntenaș, Aurel Ungur, Valentina și Florin Novac, Radu Potoran, Radu Barbura, Carol Varga („Zbiciu”), Marius Varga (fiul) și Nazarius Varga (nepotul), dar mai cu seamă STANA IZBAȘA – în premieră la Oșorhei, dar și în Bihor (se pare). Regalul s-a încheiat cu flori... oferite de domnul primar Ioan Pop Corinei Szatmari, care se face vinovată de prezența la Oșorhei, la fiecare ediție, a unor renumiți și îndrăgiți soliști vocali și instrumentiști de muzică populară. Un superb foc de artificii (care a bătut toate recordurile județene) avea să încheie cele trei zile de sărbătoare și distracție sută la sută de la Oșorhei. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (346 de poze ), accesați Galeria foto: Au fost inaugurate grădinița, școala, parcul și terenul de sport din Fughiu, și grădinița cu program prelungit din Oșorhei.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:30:46 Ora standard a Europei de Est