Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au fost inaugurate grădinița, școala, parcul și terenul de sport din Fughiu, și grădinița cu program prelungit din Oșorhei

Vineri și sâmbătă, de Zilele comunei Oșorhei

Au fost inaugurate grădinița, școala, parcul și terenul de sport din Fughiu, și grădinița cu program prelungit din Oșorhei

La cea de-a III-a ediție a Zilelor comunei Oșorhei, gospodarii Primăriei Oșorhei, primarul Ioan Pop, vicele - Ioan Gligor și consilierii locali au venit în fața cetățenilor cu noi realizări: investiții în domeniul învățământului.

Chiar și în vreme de criză, la Oșorhei, conducerea liberală se ține de cuvânt și finalizează mai multe obiective propuse. Astfel, vineri (17 iunie 2011), aveau să fie inaugurate grădinița, școala, parcul de joacă și terenul de sport din Fughiu (investiție de peste 3,5 miliarde, din care 2,5 miliarde din bugetul local și un miliard cu sprijinul senatorului Popa Cornel și al deputatului Lakatos Peter). La inaugurare, conducerea Primăriei a fost onorată să aibă alături distinși invitați: pe senatorul Cornel Popa, deputatul Lakatos Peter, pe Dumitru Voloșeniuc – vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Călin Puia și alți membri ai Partidului Național Liberal Bihor, reprezentanții cultelor din comună, consilieri locali, cadre didactice, elevi și cetățeni...
„Dascălii au marele rol de a modela și lumina sufletul copilului”
Sâmbătă, a fost inaugurat și sfințit localul Grădiniței (cu program prelungit) din Oșorhei. Vorbind foarte frumos despre misiunea nobilă și de credință pe care Dumnezeu le-a încredințat-o dascălilor, părintele ortodox Nicolae Robotin a ținut să sublinieze faptul că „dascălii au marele rol de a modela și lumina sufletul copilului, de a fi continuatori ai misiunii apostolice”.
De la gădiniță, ne-am deplasat la Căminul Cultural din Oșorhei, unde a avut loc decernarea diplomelor de merit acordate (în premieră) profesorilor pensionari care și-au desfășurat activitatea didactică exclusiv în comuna Oșorhei (Floarea Pavel, Nagy Margareta, Rodica Lucia Botiș și Dimitrie Pavel – 17 ani director al Școlii din Oșorhei, distins cu medalia Muncii și titlul de Profesor fruntaș). După ani și ani, celor patru profesori li s-a pregătit, iată, un moment emoționant, de recunoaștere a meritelor și de înaltă apreciere a misiunii lor pe care au îndeplinit-o cu cinste. Mulțumind pentru onoarea ce li s-a făcut, vrednicii dascăli nu puteau să nu puncteze, arătând că în nobila profesie de dascăli „trebuie să te mulțumești cu a dărui, iar pentru a răspândi lumina, trebuie să arzi...” Sunt înțelesuri care, din păcate, scapă multor contemporani de-ai noștri, care, astăzi, minimalizează și judecă greșit misiunea dascălului... Apropo de modul în care se promovează cultura și se educă tineretul prin intermendiul mijloacelor de informare în masă, domnul Pavel nu a putut să nu remarce, cu ironie, faptul că „prea mulți Columbani sunt promovați la televiziunile noastre!” Florile și diploma oferite sărbătoriților zilei au fost completate, pe portativ, de momentul emoționant dăruit de artiștii clasei a III-a „Angelicus” de la Liceul de Artă, îndrumați de prof. Valeria Bunica, urmat de unul folcloric, susținut de dansatorii din clasele II-VI de la Școala din Oșorhei, instruiți de dna înv. (de sprijin) Valerica Negruț.
La cele două momente festive (de la grădiniță și căminul cultural), alături de conducerea Primăriei și consilierii locali, au participat senatorul Cornel Popa și invitații speciali din Biharkeresztes (Ungaria), localitate înfrățită cu comuna Oșorhei...
Distracție sută la sută la Alparea
Dacă vineri și sâmbătă, cetățenii comunei au fost delectați pe scena amenajată în vecinătatea terenului de fotbal din Alparea de elevii din comună, de trupe și soliști îndrăgiți de muzică ușoară: Amazonas, Aliona, DJ Andi și Stela, Mossano și Ella Rose (vineri), de Body Move, Kristoff Katalin, trupa Compact și Nick Kamarera (sâmbătă), pentru duminică, organizatorii au pregătit concursul de atelaje (pe stadionul din Alparea), un concurs de gătit bograci și „un maraton folcloric” (după cum s-a exprimat Mihai Dacin – „starostele”, moderatorul și animatorul manifestărilor de la Oșorhei). Elevii școlilor din comună au fost reprezentați pe scenă de dansatorii claselor I A și C (cu un număr de dans modern, instruiți de prof. Papp Virag), de Ana Mateaș (un suflet și o voce de aur) care a cântat dumnezeiește „Pentru ea” (pentru limba noastră), de Ion Aldea Teodorovici, de elevii claselor I-IV, de la secția maghiară (cu un al doilea moment de dans modern), de elevii din clasele II-VI (cu un moment folcloric, dansuri populare tradiționale de pe Valea Crișului, instructor, învățător de sprijin Valerica Negruț) și de grupul vocal al clasei a II-a de la Alparea, îndrumat de dl înv. Viorel Raita. Intervenția lor pe marea scenă de la Alparea a fost urmată de o festivitate în care directorul coordonator, dna prof. Adriana Camelia Indrie, conducerea Primăriei, consilieri locali și alți reprezentanți ai executivului au premiat elevii merituoși, dar nu numai... Au fost premiați: Incze Andrei din clasa a VI-a (media 10), Bogdan Iova din clasa a VII-a (media 9,80) și Maria Trip din clasa a VIII-a (media generală 9,78 pe toți cei patru ani de gimnaziu); Ana Mateaș a fost premiată pentru creațiile sale literare, Lavinia Lascu, pentru pictură pe sticlă și Raul Lerințiu, pentru rezultatele sale în sport; au mai fost înmânate diplome „Împreună pentru copiii noștri” Fundației Ruhama, colectivului revistei „Focus Oșorhei” și serviciului de voluntari pentru situații de urgență al comunei Oșorhei.
Artiștilor locali li s-au alăturat nenumărați dansatori de la diferite cluburi și fundații orădene, de la Palatul Copiilor și Elevilor; micii dansatori ai clubului Fit Dance Vogue Center (pregătiți de prof. Maris Pușcov și Cristina Budai) ne-au încântat cu talentul lor mai bine de 90 de minute, cu mai multe stiluri de dans, copii talentați, deținători a numeroase premii naționale și internaționale (Ioana Borodan, Rimby și Iulia, Biro Timea, Daria Muț, un dans irlandez, dans țigănesc, Iulia Pușcău, Dalia Avram, Cristina Pavel, „Ospătarii”, dans latino, Kimby Dărăban, Mara Abrudan – „Prințesa Ielelor”, Maya Bobovsky – „Viața”, dans indian și micuții păuni); duminică, în cadrul „maratonului folcloric” au evoluat, timp de mai bine de două ore, Elena Szabo (din Cheriu), Dorin Leș (la saxofon), acompaniat la orgă de Dănuț Lascu, ansamblul folcloric „Florile Bihorului”: cu o suită de orchestră, condusă de prof. Marius Marcu, soliști: George Firez, Monica Ghiocel, Denisa Coca, Florin Vaida (la vioară cu goarnă), Adina Ciucur, „Feciorii Bihorului” (Ciprian Mocan, Aurel Ionoi și Remus Bondar), prof. Anamaria Gal, prof. Marius Marcu (la taragot), prezentați la microfon de prof. Valeria Bunica, reprezentantul fundației și ansamblului. Înainte să urce pe scenă ansamblul „Bihorul” și buchetul de soliști vocali și instrumentiști, preț de o oră ne-au delectat membrii Corului general „Traian Moșoiu”, dirijați și acompaniați (la acordeon) de prof. inspector Ioan Fluieraș, grupul „Crai Nou” din Brașov, un ansamblu de muzică tradițională maghiară din Oradea și Andrada Abrudan.    
După ora 19.00, pe scenă au urcat invitații serii, care au dus „greul” într-un regal  folcloric de pomină: soliștii vocali și instrumentiști îndrăgiți: Corina Szatmari, Gabi Stanciu, Ștefan Muntenaș, Aurel Ungur, Valentina și Florin Novac, Radu Potoran, Radu Barbura, Carol Varga („Zbiciu”), Marius Varga (fiul) și Nazarius Varga (nepotul), dar mai cu seamă STANA IZBAȘA – în premieră la Oșorhei, dar și în Bihor (se pare). Regalul s-a încheiat cu flori... oferite de domnul primar Ioan Pop Corinei Szatmari, care se face vinovată de prezența la Oșorhei, la fiecare ediție, a unor renumiți și îndrăgiți soliști vocali și instrumentiști de muzică populară. Un superb foc de artificii (care a bătut toate recordurile județene) avea să încheie cele trei zile de sărbătoare și distracție sută la sută de la Oșorhei. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (346 de poze ), accesați Galeria foto: Au fost inaugurate grădinița, școala, parcul și terenul de sport din Fughiu, și grădinița cu program prelungit din Oșorhei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:52:28 Ora de vară a Europei de Est