Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O întâmplare de la Grădinița nr. 20

Senzațional!

O întâmplare de la Grădinița nr. 20

Noi nu v-am obișnuit cu ... SENZAÞIONALE!!!
De aceea, ne vine greu să considerăm că doar crimele, violurile, furturile și tâlhăriile, accidentele de circulație, averile parlamentarilor noștri, mondenitățile... de tipul ce mai fac Monica Columbeanu (scuzați cacofonia), Pepe, Adriana B. și nea Prigoană, procurorul Xulescu, Miron Cosma și Ion Iliescu... pot fi, astăzi, subiecte de „capă și spadă”, publicate pe primele pagini ale ziarelor, nu neapărat de scandal!

Avem și noi astăzi un caz senzațional:
Patrick Bellinchk și echipa sa zugrăvesc o sală la Grădinița nr. 20!
De ce este senzațional, adică neobișnuit, acest caz?
Pentru că e cu totul neobișnuit ca un belgian și încă 15 ca și el (membri ai fundației de caritate VZW Oradea), medici, patroni, ingineri, manageri... să vină în Oradea să zugrăvească o sală de grădiniță. Nimeni nu i-a cerut lui Patrick să facă o asemenea „corvoadă”, cum zice românul.
Din 1992, Patrick investește în fel și chip, an de an, în instituții pentru copiii abandonați și cu dizabilități din Oradea. O face constant la Grădinița nr. 20 din Oradea, dar a făcut-o și la Grădinița nr. 54, a construit case de tip familial, cum este Centrul de ocrotire a mamei și copilului „Plopii fără soț”...
„An de an ne aduce tot felul de materiale de specialitate, ține cursuri de profesionalizare în educația specială. Acum a venit într-o excursie în România, împreună cu încă 15 belgieni vrednici ca și el, membri ai fundației de caritate VZW Oradea. Trei zile și-au petrecut în București, trei zile au fost în Moldova. Luni au sosit la Oradea și ne-au spus ce intenții au. Marți de dimineață s-au echipat și au început să dea jos de pe pereți tot ce cădea, au dat cu chit pe unde era nevoie, au amorsat pereții, au lucrat pe brânci, cum se spune, în praf..., au pregătit sala pentru zugrăvit, totul cu sculele lor și cu materialele cumpărate de ei, iar la final, au lăsat sala curată. În cinstea distinșilor oaspeți, copiii noștri au pregătit un program artistic în aer liber. Sala fiind pregătită pentru zugrăvit, astăzi, sunt din nou pe baricade, dau cu dispersit, vopsesc în ulei caloriferele, lambriurile și ușa de la debara...”
Am aflat toate acestea de la directorul grădiniței, dna prof. Rodica Toda.
„Belgienii și-au mai propus să ne schimbe și paturile din cele două grupe de la învățământul special. Au dat deja comanda în Belgia. Sunt fantastici! Nu refuză nimic din ceea ce-mi doresc pentru copiii de la învățământul special. Ne-au adus an de an materiale pentru teatrul experențial și terapiile specifice pentru copiii cu autism... Duc totul până la capăt, nu lasă nimic neterminat. V-am spus că au făcut inclusiv curățenie în sala în care zugrăvesc. Lucrează cu o  responsabilitate pe care rar o găsești la ai noștri. Anii trecuți, conducerea Primăriei l-a făcut Cetățean de onoare al Oradiei pe Patrick”...
Ca să-i răsplătească și să-i sensibilizeze, copiii din grupele speciale le-au oferit belgienilor într-un plic suveniruri, atenții, din materialele pe care ei le-au confecționat sub îndrumarea cadrelor didactice în orele de abilități practice...
Așadar, v-am relatat un fapt pe care l-am descoperit și noi la Grădinița nr. 20, care însă, pentru „vânătorii” de senzațional nu înseamnă nimic... Pentru noi, acesta este un subiect de presă, pentru informarea cititorilor despre ce se mai întâmplă în învățământ pe ultima sută de metri, înainte de vacanța cea mare. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O întâmplare de la Grădinița nr. 20.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:15 Ora de vară a Europei de Est