Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O întâmplare de la Grădinița nr. 20

Senzațional!

O întâmplare de la Grădinița nr. 20

Noi nu v-am obișnuit cu ... SENZAÞIONALE!!!
De aceea, ne vine greu să considerăm că doar crimele, violurile, furturile și tâlhăriile, accidentele de circulație, averile parlamentarilor noștri, mondenitățile... de tipul ce mai fac Monica Columbeanu (scuzați cacofonia), Pepe, Adriana B. și nea Prigoană, procurorul Xulescu, Miron Cosma și Ion Iliescu... pot fi, astăzi, subiecte de „capă și spadă”, publicate pe primele pagini ale ziarelor, nu neapărat de scandal!

Avem și noi astăzi un caz senzațional:
Patrick Bellinchk și echipa sa zugrăvesc o sală la Grădinița nr. 20!
De ce este senzațional, adică neobișnuit, acest caz?
Pentru că e cu totul neobișnuit ca un belgian și încă 15 ca și el (membri ai fundației de caritate VZW Oradea), medici, patroni, ingineri, manageri... să vină în Oradea să zugrăvească o sală de grădiniță. Nimeni nu i-a cerut lui Patrick să facă o asemenea „corvoadă”, cum zice românul.
Din 1992, Patrick investește în fel și chip, an de an, în instituții pentru copiii abandonați și cu dizabilități din Oradea. O face constant la Grădinița nr. 20 din Oradea, dar a făcut-o și la Grădinița nr. 54, a construit case de tip familial, cum este Centrul de ocrotire a mamei și copilului „Plopii fără soț”...
„An de an ne aduce tot felul de materiale de specialitate, ține cursuri de profesionalizare în educația specială. Acum a venit într-o excursie în România, împreună cu încă 15 belgieni vrednici ca și el, membri ai fundației de caritate VZW Oradea. Trei zile și-au petrecut în București, trei zile au fost în Moldova. Luni au sosit la Oradea și ne-au spus ce intenții au. Marți de dimineață s-au echipat și au început să dea jos de pe pereți tot ce cădea, au dat cu chit pe unde era nevoie, au amorsat pereții, au lucrat pe brânci, cum se spune, în praf..., au pregătit sala pentru zugrăvit, totul cu sculele lor și cu materialele cumpărate de ei, iar la final, au lăsat sala curată. În cinstea distinșilor oaspeți, copiii noștri au pregătit un program artistic în aer liber. Sala fiind pregătită pentru zugrăvit, astăzi, sunt din nou pe baricade, dau cu dispersit, vopsesc în ulei caloriferele, lambriurile și ușa de la debara...”
Am aflat toate acestea de la directorul grădiniței, dna prof. Rodica Toda.
„Belgienii și-au mai propus să ne schimbe și paturile din cele două grupe de la învățământul special. Au dat deja comanda în Belgia. Sunt fantastici! Nu refuză nimic din ceea ce-mi doresc pentru copiii de la învățământul special. Ne-au adus an de an materiale pentru teatrul experențial și terapiile specifice pentru copiii cu autism... Duc totul până la capăt, nu lasă nimic neterminat. V-am spus că au făcut inclusiv curățenie în sala în care zugrăvesc. Lucrează cu o  responsabilitate pe care rar o găsești la ai noștri. Anii trecuți, conducerea Primăriei l-a făcut Cetățean de onoare al Oradiei pe Patrick”...
Ca să-i răsplătească și să-i sensibilizeze, copiii din grupele speciale le-au oferit belgienilor într-un plic suveniruri, atenții, din materialele pe care ei le-au confecționat sub îndrumarea cadrelor didactice în orele de abilități practice...
Așadar, v-am relatat un fapt pe care l-am descoperit și noi la Grădinița nr. 20, care însă, pentru „vânătorii” de senzațional nu înseamnă nimic... Pentru noi, acesta este un subiect de presă, pentru informarea cititorilor despre ce se mai întâmplă în învățământ pe ultima sută de metri, înainte de vacanța cea mare. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O întâmplare de la Grădinița nr. 20.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:52:46 Ora standard a Europei de Est