Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Povestea împărătesei Estera

Serbarea preșcolarilor de la „Emanuel”

Povestea împărătesei Estera

Educatoarea Diana Buzle, de la Grădinița Creștină „Emanuel” din Oradea, a oferit miercuri, părinților un prilej de meditație, dar mai cu seamă o ocazie de a-și admira micii actori în roluri mari.

Căci cele 25 de personaje și-au dat măsura talentului și a  spontaneității, fără rateuri, cu profesionalism și intense trăiri. Copiii și-au jucat admirabil rolurile. Inspirată din Sfânta Scriptură, povestea împărătesei Estera este o lecție de morală și toleranță, povestea tradițională – conflictul cu iudeii, comportamentul împăratului și al împărătesei față de slujitori, educația și atitudinea supușilor, loialitatea unora și nesupunerea altora, tradarea și minciuna, bunătatea și sinceritatea, toate au fost prezente, sancționate, respectiv apreciate. Eleganța și bunul gust, manierele pozitive au primat, totuși, impresionând spectatorii. Copiii și-au depășit condiția și vârsta, demonstrând că sunt în stare de lucruri mari, atunci când li se dă încredere în forțele proprii, când sunt tratați și considerați egali cu cei mari, când li se recunosc și apreciază calitățile și personalitatea.
Doamna educatoare este un bun psiholog și pedagog. Cunoscându-și foarte bine copiii, le-au repartizat rolurile cele mai potrivite, care le veneau ca o mănușă. Trăsăturile de caracter și de temperament ale personajelor au fost bine evidențiate, tocmai pentru a oferi modele pozitive, iar atitudinile negative au fost condamnate, sancționate...
„După cum ați putut remarca, personajele noastre și-au jucat bine rolurile. Copiii au fost minunați, ca și părinții lor. Fără sprijinul lor, nu am fi putut realiza toate aceste decoruri și aceste ținute, iar piesa noastră și mesajul nu aveau același impact la public. Mulțumesc copiilor care au fost admirabili, mulțumiri părinților pentru tot sprijinul acordat la reușita serbării...”
Pe prințesa Diana au ajutat-o nu numai părinții, ci și zânele (ea însăși fiind o zână bună), iar copiii o adoră pentru sensibilitatea sa, pentru atitudinea sa plină de căldură și dragoste. Ea îmbină admirabil dragostea cu respectul și exigența față de copii și de aici reușita în educație! (Ovidiu Dan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:52 Ora de vară a Europei de Est