Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vrednicii noștri ambasadori!

Copiii și dascălii Grădiniței „Lotus”

Vrednicii noștri ambasadori!

În săptămâna care s-a încheiat, dascălii și copiii Grădiniței nr. 56 – „Lotus” din Oradea au fost ambasadorii noștri oficiali, ai Oradiei, Bihorului, dar și ai României.

În cadrul proiectului multilateral Comenius 2009 - 2011 (THE HAPPY S.C.I.E.N.C.E.), ei au găzduit reuniunea de proiect, la care au participat parteneri de la Gimnazia s prepodavane na chuzhdi ezitsi din Plevna, Bulgaria, Zespol Szkolno – Przedszkolny nr. 1, Tarnowskie Gory, Polonia și Instituto Comprensivo Centro Storico din Florența, Italia.  Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de învățare pe tot parcursul vieții. De luni (30 mai 2011) și până vineri (3 iunie), inclusiv, programul reuniunii a cuprins activități bogate și variate: sesiuni de lucru în cadrul proiectului; întâlnire cu autoritățile locale; vizite de documentare: vizitarea Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea și a Colegiului Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, unde au avut loc întâlniri cu conducerile liceelor și cu alte cadre didactice, dar și cu elevii, privind sistemul de învățământ, organizarea școlii, metode de predare - învățare, despre performanțele elevilor; vizitarea  Grădiniței nr. 49 din Oradea; asistențe la ore și la atelierul de creație în Orășelul copiilor; vernisajul expoziției „Lupul iscusit”- concurs național cuprins în Calendarul Activităților Educative 2011; evaluarea finală a proiectului; discuții privind pregătirea raportului final și posibile colaborări viitoare.
„Programul organizat de unitatea noastră în această perioadă a urmărit  realizarea obiectivelor principale ale parteneriatului și anume: *cunoașterea și înțelegerea similarităților și deosebirilor culturale, sociale și educaționale în câteva regiuni din țările Europei care participă la proiect *cunoașterea tradițiilor, a diferitelor obiceiuri și moduri de viață *promovarea educației interculturale *preluarea de la colegii parteneri a unor noi metode de predare, schimburi de materiale pedagogice, organizarea unor expoziții *activizarea copiilor în scopul cunoașterii și protejării mediului în care trăiesc”, ne-a declarat directorul grădiniței, prof. Daniela Lukacs.
Din momentele săptămânii
Luni, 30 mai 2011 - primirea oficială, cu pâine și sare, a partenerilor de proiect, preșcolarii Grădiniței „Lotus” fiind îmbrăcați în costume naționale.
Prezentarea țărilor a fost făcută inedit - preșcolarii costumați în personaje îndrăgite din desene animate specifice fiecărei țări i-au încântat pe participanți; în power point au fost prezentate etapele derulate până acum. A urmat vizitarea celor trei corpuri de clădire și discuții cu cadrele didactice și copiii  privind sistemul de învățământ, organizarea grădiniței... În curtea grădiniței de pe str. Liszt Ferenc, a fost plantat „copacul prieteniei”, la rădăcinile căruia fiecare și-a scris pe o bucățică de hârtie câte o dorință; vizitarea liceului „Onisifor Ghibu”; datele despre liceu au fost oferite chiar de dl director Vesa Mihai; în sala festivă, elevii clasei I (unii foști preșcolari ai Grădiniței „Lotus”) au prezentat un moment artistic, iar școlarii mai mari ne-au încântat cu o suită de dansuri populare din Bihor. S-a vizitat liceul și s-au purtat discuții cu profesorii și elevii. Modulul Nature a fost abordat la Băile Felix, cu vizitarea stațiunii și un descălecat la lacul cu nuferi.
 Marți, s-a vizitat Grădinița nr. 49, centrul orașului Oradea, cu urcare în Turnul Primăriei, dar și vizitarea Primăriei. Miercuri (1 iunie), în vizită la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, la Muzeul Militar, dar și la Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Fiind zi de sărbătoare, oaspeții au fost conduși și în Orășelul copiilor unde se derulau diverse manifestări, partenerii s-au arătat încântați să participe la atelierul de creație - pictură pe ipsos.
Joi, 2 iunie, ieșire în județ, în zona etnografică Beiuș, cu oprire în Piața Þărănească; vizitarea Colegiului Național „Samuil Vulcan”, unde ghidul a fost chiar directorul colegiului, dl prof. Traian Stanciu; următorul obiectiv a fost Peștera Urșilor de la Chișcău.
Evaluarea proiectului s-a făcut, vineri, 3 iunie, la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret ,,Arcadia”, tot aici a avut loc și lansarea produsului final după cel de-al doilea an de proiect, precum și  vernisajul expoziției cu tema „Lupul iscusit”. Fiind un moment de bilanț și evaluare, au avut loc discuții, precum și înmânarea produselor finale și a certificatelor de participare.
Programul reuniunii s-a încheiat cu o seară românească, asortată cu cântece populare românești și dansuri tradiționale din țările partenere.
„Cu sufletele încărcate de emoție, ne-am luat adio de la partenerii noștri, cu care vom comunica de acum înainte prin intermediul site-urilor proiectului sau ale celor de socializare, urmând să le împărtășim din experiența acumulată. În calitate de coordonator al proiectului,  țin să adresez mulțumiri tuturor copiilor, părinților, colegelor și în egală măsură tuturor instituțiilor care ne-au ajutat să ne prezentăm ca niște adevărați ambasadori ai școlii românești”, a conchis directorul grădiniței, prof. Dana Lukacs.(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vrednicii noștri ambasadori!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:20 Ora de vară a Europei de Est