Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul cu premii nr. 5

„Să învățăm să circulăm corect” (VI)

Concursul cu premii nr. 5

1.Cum se traversează corect drumurile publice?
a.Oblic față de axa acestora
b.Perpendicular pe axa acestora
c.Oricum, dacă în acel moment nu circulă autovehicule.

2.Cum trebuie să traversați drumul și să vă feriți de accidente atunci când sunteți chemat de un coleg aflat pe celălalt trotuar?
a.Așteptați trecerea mașinilor și traversați în pas vioi pe direcția unde se află colegul
b.Traversați în fugă trecând imediat printre mașinile aflate în mers
c.Vă deplasați până la cea mai apropiată trecere pentru pietoni, vă asigurați temeinic și traversați în pas vioi.
3.Un copil de vârstă preșcolar, singur fiind, vi se adresează să-l ajutați să traverseze strada. Cum procedați?
a.Îl însoțiți în traversare pe la cea mai apropiată trecere marcată pentru pietoni
b.Îl întrebați de ce vrea să traverseze și unde vrea să meargă
c.Îl însoțiți până la domiciliu și rugați politicos părinții ca altă dată să nu-l mai lase singur pe stradă.
 
Răspundeți, alegând variantele corecte la cele trei întrebări.
Așteptăm răspunsurile voastre pe adresa: ovidanm@yahoo.com
Nu uitați să ne scrieți:
Numele și prenumele vostru, localitatea, școala, clasa, telefonul (la care vă putem contacta).
Despre premii
Se vor acorda câte trei premii I, II și III, constând în sume de bani, cupe și diplome, precum și mențiuni, în diplome.
 
Astăzi, despre...
Conduita preventivă
Prin conduită preventivă se înțelege a te comporta corect și prudent în orice împrejurare.
A preveni înseamnă a anticipa producerea unui accident și a lua imediat măsurile corespunzătoare pentru evitarea acestuia.
Conduita preventivă, deci prudența, nu e sinonimă cu mersul încet, pentru că și acesta poate crea pericolul producerii unor accidente.
Așadar, a te comporta preventiv din punctul de vedere al vitezei nu înseamnă nici a merge încet, nici a merge repede, ci în siguranță, așa cum permit condițiile concrete de drum și de vreme.
A conduce preventiv nu înseamnă numai adaptarea vitezei la condițiile concrete ale circulației, ci și a gândi pentru alții. Aceasta presupune să prevezi, să anticipezi ce vor face cei din jurul tău și în funcție de aceasta să iei măsurile corespunzătoare, să te ferești în primul rând pe tine. În spiritul omeniei, care trebuie să ne caracterizeze pe toți, trebuie să acordăm ajutor atunci când e nevoie celorlalți participanți la trafic, pentru prevenirea unor situații periculoase.
Ca elevi mai mari trebuie să fiți exemplu de comportament corect și preventiv în deplasările pe drumurile publice, îndemnându-i și pe ceilalți elevi să se comporte la fel.
Așadar, oricare dintre cei ce folosesc drumurile publice trebuie să circule cu prudență, preventiv, să gândească în permanență la ce vor face partenerii de drum într-o anumită împrejurare și să-și ia din timp măsurile adecvate pentru a evita implicarea în accidente.
prof. Virgil Matei,
Grupul Școlar Industrial din Șuncuiuș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:05 Ora de vară a Europei de Est