Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Gala premianților - 2011”

Vineri, în cadrul Zilelor Colegiului Național „I. Vulcan”

„Gala premianților - 2011”

De luni până vineri (23 - 27 mai 2011), la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea s-a desfășurat un program special, dedicat „Zilelor școlii”, cuprinzând un buchet de activități cu impact, menite să declanșeze energii creatoare și să bucure elevii și cadrele didactice...

Din seria manifestărilor, vom aminti: Ziua Porților Deschise - pentru vizitarea școlii și prezentarea ofertei școlare; Concursul interjudețean de chimie „Noi și chimia”, concurs tradițional ajuns la a XVI-a ediție, și la a doua etapă interjudețeană, la care au participat 35 de echipaje, din patru județe; lansare de carte  – „Poeți orădeni”, traduși în limba franceză de 10 dintre membrii cercului de franceză, condus de prof. Gheorghe Iuliu Tileagă; promovarea valorilor culturii locale – personalitatea lui Iosif Vulcan (patronul spiritual al colegiului)…
Gala premianților - 2011 avea să încheie în mod fericit manifestările „pedagogiștilor” orădeni, cu premierea celor mai titrați elevi ai școlii, olimpici naționali și județeni, laureați a numeroase concursuri județene și naționale.
Cabinetul de documentare și informare al colegiului s-a umplut la ora adevărului cu olimpici, precum și parte din dascălii care i-au pregătit, ajutându-i să urce pe podiumul de premiere. Preț de mai bine de o oră, directorul prestigiosului colegiu național orădean, doamna profesor Simona Martin, a înmânat diplome elevilor merituoși și profesorilor acestora.
Lista eminențelor cenușii a fost deschisă de șeful de promoție al absolvenților, un „pedagogist” numai de 10, pentru că Bogdan Gîrdan (din a XII-a C) a absolvit clasele I-XII cu media generală 10, un „fenomen” rarism. El este și deținătorul premiului I la etapa județeană și participare la națională la Olimpiada Științele Pământului, precum și premiul II la etapa județeană la matematică și participare le etapa finală; Adela Martin (din a IX-a D), l-a urmat, într-un fel, pe Bogdan la Științe pentru juniori, ocupând locul II la județeană și participare la națională, precum și mențiune le etapa județeană a Olimpiadei de chimie; și lista continuă în acest mod cu încă 47 de poziții, Daria Lele (olimpică la română), Gabriela Soporan (la latină), Lovassy Cseh Tamas (la maghiară), Valentina Rebaciuc, Denisa Ionescu și Melinda Larisa Molnar (toate trei la spaniolă), Ana Piț, Cabai Kitti și Delia Rîpan (la pedagogie), Andreea Sotoc, Miko Anita și Kallai Krisztina (la psihologie), Hevesi Reka Noemi (la religie romano-catolică), Oana Leah (la chimie și desen), Andrea Borbely (la română), Mihai Dobai (la geografie), Corina Alungi (la germană), Denisa Judeu (la educație tehnologică), Oana Opriș, Scrypnyk Ioana, Bianca Butuc și Daria Lele (la cultură civică), Alexandru Lucaciu (la fizică și mate), Iulia Toderici (la istorie), Codruța Popa (la desen), Benedek Renata și Denisa Ionescu (la limba latină), Ruzsa Antonia și Cristian Rad (la educație tehnologică), Anca Pandrea, Roxana Urdea, Diana Berghian și Daniela Trip (toate patru la pedagogie), Raluca Negruț (la psihologie), Alexandra Gheran (la română, mate și chimie), Bianca Popuș, Diana Opriș și Dan Abigail (toți trei la română), Alexandru Chereji (la fizică), Florin Pașcu (la chimie), Raluca Ile, Celina Popa și Larisa Petrița (spaniolă), Szappanos Lorant Imre (la religie romano-catolică), Kanalas Brigitta și Vincze Zoltan (ambii la limba și literatura maghiară).
Gala s-a încheiat cu o „ședință” foto: multe poze de grup, elevi-profesori, elevi-elevi, urmată de un „meniu” dulce! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Gala premianților - 2011”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:33 Ora standard a Europei de Est