Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„E bine că oferim modele de urmat!”

„Zilele școlii” – la „Av. Iancu”, sub semnul Eco

„E bine că oferim modele de urmat!”

Săptămâna trecută (de luni până vineri, inclusiv), în perioada 23-27 mai 2011, Eco Școala „Avram Iancu” din Oradea (deținătoare a steagului verde) a sărbătorit „Zilele școlii”, într-o ambianță a la „Re-creația Mare” (prietenii știu de ce)!

Ziua de luni a fost „decretată” drept Ziua sportului și a sportivilor care iubesc fotbalul și ciclismul, pentru că s-a ținut Cupa „Avram Iancu” la fotbal, concurs de biciclete și curs aplicativ cu ștafetă; marți, micii ecologiști s-au întrecut în cadrul unui concurs de cultură generală; miercuri, a avut loc regalul artiștilor pe ringul Discotecii „No Problem”; joi s-au inversat rolurile: elevii au trecut la catedră, iar profesorii, în bănci. „Zilele școlii” s-au încheiat, vineri, cu o manifestare tradițională de marcă și de amploare națională – Simpozionul național „Realizarea obiectivelor noilor educații prin intermediul activităților extracurriculare”, cu invitați îndrăgiți. Directorul școlii, doamna profesor Gheorghina Bîrlădeanu (cu doctoratul luat de curând, la Brașov) a salutat distinșii invitați: prof. univ. dr. Mișu Jan Manolescu (rectorul Universității AGORA), conf. univ. dr. Ioan Chelemen, asist. univ. drd. Alina Manolescu, inspector școlar Rodica Turcaș, jr. dr. Anca Trifan – manager de proiect, reprezentant al Primăriei Oradea, precum și directori de școli: prof. Ioan Mocan (de la Șc. „Nicolae Bălcescu”) și prof. Adelina Iacob (de la Șc. nr. 11).
Rectorul Universității AGORA s-a arătat încântat de noua imagine a Școlii „Avram Iancu”, dar mai cu seamă de rezultatele obținute de elevii și dascălii săi, de titlul de Eco Școală, de faptul că dascălii săi oferă elevilor modele de urmat. Dl Manolescu a felicitat colectivul de cadre didactice, membrii grupului „Allegria” pentru profesionalismul lor artistic și pe doamna director Gheorghina Bîrlădeanu pentru titlul de doctor.
În urmă cu 57 de ani, conf. univ. dr. Ioan Chelemen, pe atunci elev al acestei școli, buchisea și descifra Abacul pe băncile acestei școli. Domnia sa are multe amintiri frumoase din această școală, dar și din cartierul cu bibliotecă și cinematograf...
După luările de cuvânt ale celor din prezidiu, membrii grupului Allegria, „orchestrați” de prof. Stelieana Cârciumaru și Constantin Negruț, au sensibilizat asistența cu recitalul lor european de înaltă calitate artistică.
Pentru Simpozionul național s-au primit 130 de lucrări din partea a 160 de cadre didactice, din 14 județe și municipiul București (Bihor, Arad, Mureș, Cluj, Constanța, Neamț, Botoșani, Giurgiu, Satu Mare, Tulcea, Prahova, Vrancea, Suceava și Brașov); cele mai multe au sosit de la București și Cluj. Iar pentru susținerea lor, cei mai mulți au venit din Cluj-Napoca. În susținerea lucrărilor, am avut parte de surprize plăcute pe care ni le-au oferit printre alții și dna Mariana Barna, de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Rita Pap, de la Școala cu clasele I-VIII din Tășad și Cozma Aurica (din partea gazdelor).
„E bine dacă în noile educații se cunosc finalitățile. Avem parte de o teorie foarte bine pusă la punct, iar faptul că dascălii noștri le aplică cu mult succes la clasă, nu poate decât să ne bucure,” a conchis conf. univ. dr. Ioan Chelemen. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „E bine că oferim modele de urmat!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:17 Ora de vară a Europei de Est