Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un regal folcloric pe scena “Toamnei orãdene”

Duminicã, în Parcul “Nicolae Bãlcescu” din Oradea,

Un regal folcloric pe scena “Toamnei orãdene”

Formaþiile folclorice prezente la parada portului popular bihorean (programatã duminicã, 7 octombrie, de la ora 14.00), s-au reunit, dupã ora 15.00, pe scena din Parcul “Nicolae Bãlcescu”, la Târgul pãlincarilor, într-un regal folcloric al artiºtilor mai mici ºi mai mari, sub bagheta maestrului coregraf Florea Criºu.

Când am ajuns noi în parc, Florea Criºu  (instructorul teribil ºi coregraful de marcã, acest Cristian Þopescu sau Crãciun Parasca al folclorului bihorean) prezenta ca din “Biblie” dansatorii ºi soliºtii ansamblului Casei de Culturã din Beiuº. Toate le ºtie “starostele”, cred cã ar doini ºi din frunzã, dacã ar fi nevoie. Grãind în versuri potrivite, el reuºeºte sã întreþinã atmosfera, ºi tonusul ridicat, iar celor neavizaþi le oferã pe tavã cartea de vizitã “ilustratã” a ansamblului respectiv.
Aºa aveam sã aflãm cã instructorul Ioan Popa, ºi directorul Casei de Culturã din Binº, dna Anca Banda, au adus pe scenã "Mlãdiþe ºi muguri de tezaur", dansatori ºi soliºti vocali unu ºi unu: Raul Leuca (un "boþ" de tezaur, în vârstã de 9 ani,  pe care va trebui sã-l susþinem prin SMS  pe 17 octombrie la Antena-1, la emisiunea-concurs "Vreau sã fiu mare vedetã"), Sebastian Leuca, Sebastian Hahãu, Mãdãlina Bar, Mãdãlina Burtã, Paula Lezeu, Robert Tau, Florentina Rotaru, Roxana Gudiu, Daniela Rada. 
Între dansatorii profesioniºti ai Bihorului din rândul celor mici, de ani buni, sunt cotaþi membrii Ansamblului  folcloric "Florile Bihorului", al Palatului Copiilor ºi Elevilor Oradea, multipli laureaþi a numeroase concursuri ºi festivaluri naþionale ºi internaþionale, mesageri ºi ambasadori ai României peste hotare. Ei au confirmat ºi de aceastã datã, dansatorii maestrului coregraf Florica Negrãu prezentându-se la cel mai înalt nivel artistic, onorându-ºi blazonul.
O frumoasã surprizã au oferit-o salontanii, cu cele douã ansambluri folclorice ale Casei de Culturã din localitate. Formaþia "Toldi", de dansuri populare maghiare, numãrã 39 de membri, fiind alcãtuitã din douã grupe de copii (mari ºi mici). La prima lor ieºire pe marea scenã, ei au fost însoþiþi de educatoarele ºi învãþãtoarele lor:  Andrasi Annamaria, Bogi Tunde ºi Struber Eva, învãþãtoarele Molnar Rozalia, Hagyo Olga, Szegi Gabriela ºi Veselac Ildiko, precum ºi Darvaºi Zoltan, referent al Casei de Culturã. Celãlalt ansamblu  -"Mioriþa" - este format din 21 de copii, fiind ansamblu de dansuri populare româneºti. Micii dansatori sunt la început de drum, dar promit, iar maestrul coregraf Florea Criºu "va scoate untul din ei", cu siguranþã! La aceastã primã ieºire în lume, educatoarele Kovacs Marta ºi Lia Butcã par încântate de felul în care s-au prezentat copiii. "Meritul este al instructorului, iar mulþumirile noastre se îndreaptã în egalã mãsurã ºi spre dna Carmen Laza, directoarea Casei de Culturã din Salonta, ºi dl primar Torok Laszlo", recunosc educatoarele. Tot din partea Casei de Culturã din Salonta a cântat Andrada Tulvan. 
Formaþii din Bratca, Budoi, Bãlnaca, Tilecuº... 
Pe mulþi dintre liceenii din Bratca ºi Budoi, dansatori ºi soliºti vocali, i-am regãsit în ansamblurile lor reprezentative, "Brãtcuþa" (instructor, Viorel Caba, solistã-Adina Ciucur) ºi "Lipka" din Budoi (instructori, prof. Peneak Maria ºi Zetocha Karol). Seria formaþiilor din judeþ a fost întreruptã de frumoºii dansatori ai Ansamblului "Criºul" (instructor, Cristian Ciontoº, soliste - Ioana Urs ºi Roxana Ilisie), aleºi parcã dupã criteriul frumuseþii fizice. Arãtoºi, ca arãtoºi, dar ºi mari dãnþãuºi, vorba "crainicului". De la Bãlnaca, au urcat pe scenã membrii ansamblului "Dumbrava" (instructor, Ioan Gavrilaº), bãrbaþi adevãraþi ºi femei împlinite, aºezaþi la casele lor, care au  umblat la ºezãtori, au crescut copii ºi nepoþi, dar nu ºi-au uitat portul ºi danþu'. Parcã s-au nãscut cu dansul în sânge. Soliºtii ansamblului sunt patru feciori: Ciprian Mocan, Sergiu Chirce, Remus Bondar ºi Aurel Ionoiu, ce-ºi zic "Feciorii Bihorului" .
Pânã sã intre pe scenã nuntaºii din Tilecuº, am mai ascultat-o pe Andrada Crãciun, solistã a ansamblului "Lioara", al Casei Tineretului din Oradea. Tilecuºul a venit la Oradea cu întreg alaiul, copii, tineri, pãrinþi cu copii, bunici, 35 de persoane, cu vârsta cuprinsã între 6 ºi 70 de ani, artiºti amatori, reprezentând Cãminul Cultural din localitate (instructor, prof. Maria Ardelean, solistã-Maria Sturz, horitoare-Floarea Baciu, solist instrumentist-Florea Baciu, la vioarã cu goarnã, conducerea muzicalã-Florea Baciu). Chemãtori, naºi, miri ºi nuntaºi au pus de un obicei de nuntã din pãrþile locului...I-am lãsat sã-ºi petreacã, ºi o fãceau mult ºi bine, dar mai aºteptau ºi alþii sã urce pe scenã. Dupã mai bine de patru ore, ne-am retras ºi noi. Prin urmare, aici s-a rupt filmul, cum se spune. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Un regal folcloric pe scena “Toamnei orãdene”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:21 Ora de vară a Europei de Est