Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un regal folcloric pe scena “Toamnei orãdene”

Duminicã, în Parcul “Nicolae Bãlcescu” din Oradea,

Un regal folcloric pe scena “Toamnei orãdene”

Formaþiile folclorice prezente la parada portului popular bihorean (programatã duminicã, 7 octombrie, de la ora 14.00), s-au reunit, dupã ora 15.00, pe scena din Parcul “Nicolae Bãlcescu”, la Târgul pãlincarilor, într-un regal folcloric al artiºtilor mai mici ºi mai mari, sub bagheta maestrului coregraf Florea Criºu.

Când am ajuns noi în parc, Florea Criºu  (instructorul teribil ºi coregraful de marcã, acest Cristian Þopescu sau Crãciun Parasca al folclorului bihorean) prezenta ca din “Biblie” dansatorii ºi soliºtii ansamblului Casei de Culturã din Beiuº. Toate le ºtie “starostele”, cred cã ar doini ºi din frunzã, dacã ar fi nevoie. Grãind în versuri potrivite, el reuºeºte sã întreþinã atmosfera, ºi tonusul ridicat, iar celor neavizaþi le oferã pe tavã cartea de vizitã “ilustratã” a ansamblului respectiv.
Aºa aveam sã aflãm cã instructorul Ioan Popa, ºi directorul Casei de Culturã din Binº, dna Anca Banda, au adus pe scenã "Mlãdiþe ºi muguri de tezaur", dansatori ºi soliºti vocali unu ºi unu: Raul Leuca (un "boþ" de tezaur, în vârstã de 9 ani,  pe care va trebui sã-l susþinem prin SMS  pe 17 octombrie la Antena-1, la emisiunea-concurs "Vreau sã fiu mare vedetã"), Sebastian Leuca, Sebastian Hahãu, Mãdãlina Bar, Mãdãlina Burtã, Paula Lezeu, Robert Tau, Florentina Rotaru, Roxana Gudiu, Daniela Rada. 
Între dansatorii profesioniºti ai Bihorului din rândul celor mici, de ani buni, sunt cotaþi membrii Ansamblului  folcloric "Florile Bihorului", al Palatului Copiilor ºi Elevilor Oradea, multipli laureaþi a numeroase concursuri ºi festivaluri naþionale ºi internaþionale, mesageri ºi ambasadori ai României peste hotare. Ei au confirmat ºi de aceastã datã, dansatorii maestrului coregraf Florica Negrãu prezentându-se la cel mai înalt nivel artistic, onorându-ºi blazonul.
O frumoasã surprizã au oferit-o salontanii, cu cele douã ansambluri folclorice ale Casei de Culturã din localitate. Formaþia "Toldi", de dansuri populare maghiare, numãrã 39 de membri, fiind alcãtuitã din douã grupe de copii (mari ºi mici). La prima lor ieºire pe marea scenã, ei au fost însoþiþi de educatoarele ºi învãþãtoarele lor:  Andrasi Annamaria, Bogi Tunde ºi Struber Eva, învãþãtoarele Molnar Rozalia, Hagyo Olga, Szegi Gabriela ºi Veselac Ildiko, precum ºi Darvaºi Zoltan, referent al Casei de Culturã. Celãlalt ansamblu  -"Mioriþa" - este format din 21 de copii, fiind ansamblu de dansuri populare româneºti. Micii dansatori sunt la început de drum, dar promit, iar maestrul coregraf Florea Criºu "va scoate untul din ei", cu siguranþã! La aceastã primã ieºire în lume, educatoarele Kovacs Marta ºi Lia Butcã par încântate de felul în care s-au prezentat copiii. "Meritul este al instructorului, iar mulþumirile noastre se îndreaptã în egalã mãsurã ºi spre dna Carmen Laza, directoarea Casei de Culturã din Salonta, ºi dl primar Torok Laszlo", recunosc educatoarele. Tot din partea Casei de Culturã din Salonta a cântat Andrada Tulvan. 
Formaþii din Bratca, Budoi, Bãlnaca, Tilecuº... 
Pe mulþi dintre liceenii din Bratca ºi Budoi, dansatori ºi soliºti vocali, i-am regãsit în ansamblurile lor reprezentative, "Brãtcuþa" (instructor, Viorel Caba, solistã-Adina Ciucur) ºi "Lipka" din Budoi (instructori, prof. Peneak Maria ºi Zetocha Karol). Seria formaþiilor din judeþ a fost întreruptã de frumoºii dansatori ai Ansamblului "Criºul" (instructor, Cristian Ciontoº, soliste - Ioana Urs ºi Roxana Ilisie), aleºi parcã dupã criteriul frumuseþii fizice. Arãtoºi, ca arãtoºi, dar ºi mari dãnþãuºi, vorba "crainicului". De la Bãlnaca, au urcat pe scenã membrii ansamblului "Dumbrava" (instructor, Ioan Gavrilaº), bãrbaþi adevãraþi ºi femei împlinite, aºezaþi la casele lor, care au  umblat la ºezãtori, au crescut copii ºi nepoþi, dar nu ºi-au uitat portul ºi danþu'. Parcã s-au nãscut cu dansul în sânge. Soliºtii ansamblului sunt patru feciori: Ciprian Mocan, Sergiu Chirce, Remus Bondar ºi Aurel Ionoiu, ce-ºi zic "Feciorii Bihorului" .
Pânã sã intre pe scenã nuntaºii din Tilecuº, am mai ascultat-o pe Andrada Crãciun, solistã a ansamblului "Lioara", al Casei Tineretului din Oradea. Tilecuºul a venit la Oradea cu întreg alaiul, copii, tineri, pãrinþi cu copii, bunici, 35 de persoane, cu vârsta cuprinsã între 6 ºi 70 de ani, artiºti amatori, reprezentând Cãminul Cultural din localitate (instructor, prof. Maria Ardelean, solistã-Maria Sturz, horitoare-Floarea Baciu, solist instrumentist-Florea Baciu, la vioarã cu goarnã, conducerea muzicalã-Florea Baciu). Chemãtori, naºi, miri ºi nuntaºi au pus de un obicei de nuntã din pãrþile locului...I-am lãsat sã-ºi petreacã, ºi o fãceau mult ºi bine, dar mai aºteptau ºi alþii sã urce pe scenã. Dupã mai bine de patru ore, ne-am retras ºi noi. Prin urmare, aici s-a rupt filmul, cum se spune. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Un regal folcloric pe scena “Toamnei orãdene”.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 20:06:32 Ora standard a Europei de Est