Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tineri și vulcanici în … „Orașul de aur”

O excursie (didactică) la Praga

Tineri și vulcanici în … „Orașul de aur”

În perioada 12 - 14 mai 2011, un grup de 19 elevi din clasele primare și liceu, cadre didactice (prof. Angela Clonda, Maria Duma Sânziana Neșiu) și părinți, am plecat într-o excursie (didactică) pe traseul Budapesta – Viena - Praga.

 Echipați pentru călătorie, cu rucsac în spate, cu cipilica pe cap, ochelarii de soare și aparatul foto, eram gata de decolare, cei mici s-au trezit cu noaptea-n cap, să nu piardă autocarul care-i ducea spre marea aventură... Pentru unii nu era ceva nou, deoarece au mai fost cu părinții sau cu învățătoarele în scurte excursii de o zi, dar pentru alții era prima lor ieșire peste graniță. După ce și-au ocupat locurile în autocar, au și început să studieze bancnotele și monedele celor trei țări și să-și facă monetarul. Ghidul Adi s-a făcut remarcat cu ușurință. La sfârșitul fiecărei zile venea cu setul de întrebări din obiectivele vizitate în ziua respectivă. Prima escală am făcut-o  
la Budapesta, cu oprire în Piața Eroilor. După trecerea Dunării pe podul cu lanțuri, străjuit de leii fără limbă, ne-am îndreptat spre Bastionul Pescarilor, de unde am admirat superba panoramă a orașului, încălziți de soarele amiezii ce se reflecta în apele cristaline ale Dunării. După - amiază, am ajuns la Viena, unde am vizitat Muzeul de Știință și Tehnică, încântați de diversitatea exponatelor: primele modele de biciclete, motorete, locomotive, automobile, mașini de filmat și tipărit... Am făcut apoi un tur panoramic al Vienei, admirând Piața Albertină, Biserica Augustinilor, Opera de Stat, Primăria Vienei, Teatrul Național, iar spre seară ne-am plimbat prin parcul Palatului Schonbrunn, rezidența de vara a familiei imperiale. Uimiți de tot și de toate, ne-am îndreptat spre Praga, unde am rămas două nopți. Punctul forte al excursiei a fost orașul de pe Vltava – Praga – cunoscut sub diferite denumiri: Mater urbium („Mama orașelor”), „Orașul celor o sută de clopotnițe” sau „Orașul de aur”. După ultimele statistici, Praga este pe locul al șaselea în topul celor mai vizitate orașe europene, după Londra, Paris, Roma, Madrid și Berlin. Copiii au sesizat faptul că peste tot ne intersectam cu grupuri și grupulețe de turiști, de pe întreg mapamondul.
După o plimbare pe străzile orașului, am pornit să vizităm Catedrala Sf. Vitus, Palatul Prezidențial și Palatul Regal, unde am asistat la schimbarea gărzii. Am admirat centrul vechi, monumentele sculpturale și Castelul Praga, ne-am plimbat pe Podul Carol, lung de 500 de metri, dar am trecut și pe la Muzeul jucăriilor, se putea să ratăm o asemenea ocazie? Mii de jucării: păpuși Barbie, prinți și prințese, roboți, ursuleți, căsuțe de basm, jucării din lemn, frumos colorate, personaje din povești și eroi îndrăgiți din filme. După o masă copioasă la mult așteptatul Fast-food K.F.C. a urmat și desertul: o croazieră pe Vltava. Ne-am îmbarcat pe un vaporaș și ne-am lăsat purtați pe apele line ale Vltavei, atenți la explicațiile ghidului - marinar. Seara, ne-am petrecut-o într-un superb complex comercial. La întoarcere, ajungând din nou în Viena, am vizitat superbul Palat Imperial Hofburg, cu galeria de argintărie, am văzut apartamentele imperiale, spațiu privat ce a aparținut împăratului Franz Josef I și împărătesei Elizabeta, precum și Muzeul Sisi. Copiii au beneficiat și de un ghid audio disponibil și în limba română. Drumul pietonal până la Catedrala Sf. Ștefan a fost captivant: clădiri impunătoare și vitrine ingenios decorate.
La întoarcere, ghidul a organizat un concurs cu premii: cu un set de 24 de întrebări din cele trei zile de excursie. Locul I a fost ocupat de eleva Tămășiloniu Lea, din clasa a IV-a A, pe locul II - Ciavoi Sergiu, din clasa a III-a A, iar pe III - Băbțan Mara, din I B. Și ceilalți elevi au participat la o tombolă cu premii... (Angela Clonda)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tineri și vulcanici în … „Orașul de aur”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:29 Ora de vară a Europei de Est