Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul național „Personajele îndrăgite, la teatru, vin să se prezinte”

Expoziție, premiere și program artistic

Concursul național „Personajele îndrăgite, la teatru, vin să se prezinte”

Joi (26 mai 2011), la Grădinița nr. 27 – „Voinicel” din Oradea a fost mare sărbătoare, cu invitați mulți și de calitate, parteneri ai proiectului educațional și ai concursului național de creație artistică „Personajele îndrăgite, la teatru, vin să se prezinte”.

Sărbătoarea a cuprins, în principal, trei momente: vernisajul expoziției cu lucrările primite la concurs, anunțarea și înmânarea premiilor câștigătorilor concursului și momentul artistic – „Personajele îndrăgite, la teatru, vin să se prezinte”.
Gazdele s-au simțit onorate și pe bună dreptate, de prezența la eveniment a doamnei inspector școlar de specialitate - prof. Aurelia Bodea, a prof. Mariana Barna – șef birou la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, a echipei de cadre didactice de la Grădinița nr. 1 din Șimleu Silvaniei (jud. Sălaj), a directorului Grădiniței „Holcim” din Aleșd – prof. Florica Vesa, a directorului Grădiniței nr. 44 din Oradea – prof. Mariana Vereș, a directorului Grădiniței nr. 37 – prof. Mariana Dragoș, a directorului Grădiniței nr. 28 – prof. Cornelia Româneac, a directorului C.S.E.I.S. – prof. Rodica Lezeu, a prof. psiholog C.S.E.I.S. Maria Ivănescu, a directorului Școlii cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea – prof. dr. Gheorghina Bârlădeanu, a înv. Constantin Negruț (de la Șc. „Av. Iancu” - responsabil cu asistența tehnică), a prof. Vasi Krisztina, de la Liceul Teoretic German „Fr. Schiller” din Oradea...
Doamna inspector școlar Aurelia Bodea a felicitat colectivul de organizatori (prof. Cornelia Borhidi – directorul grădiniței, Nicoleta Trifan și Georgeta Druța – coordonatorii de proiect) pentru reușita concursului și a manifestării, pentru mobilizarea de forțe și eficiența activității, considerând că nimic nu este prea mult pentru cadrele didactice și mai de preț misiune decât dăruirea și iubirea profesiei și a copilului - cea mai de preț investiție...
Momentul artistic
Invitații, părinții și copiii au fost apoi răsfățați de micii actori ai grădiniței, îndrumați de prof. Nicoleta Trifan, care i-au provocat la dialog pentru recunoașterea personajelor din basmele și poveștile copilăriei, iar trupa de păpușari de la C.S.E.I.S. a prezentat un regal aplaudat la scenă deschisă...  
Prin intermediul proiectului educațional și al concursului național de creație artistică „Personajele îndrăgite, la teatru, vin să se prezinte”, Grădinița nr. 27 – „Voinicel” din Oradea a lansat o provocare tuturor preșcolarilor și educatoarelor din întreaga țară să-și valorifice și să-și facă cunoscute aptitudinile și talentele artistice.
Grație proiectelor și concursurilor naționale derulate în anii anteriori, Grădinița „Voinicel” din Oradea a câștigat încredere și stimă și nu mai puțin de 10 parteneri în cazul concursului la care facem referire (I.S.J. Bihor, C.C.D. Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” Oradea, Universitatea Oradea, Grădinița „Micul Prinț” București, Grădinița nr. 1 din Șimleu Silvaniei, jud. Sălaj, Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” Oradea și Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea).
Concursul a fost programat în intervalul ianuarie – iunie, desfășurându-se după un calendar anume: lansarea și mediatizarea proiectului (ianuarie – februarie 2011), înscrierea participanților (până la data de 18 martie), realizarea lucrărilor în unitățile participante (în luna aprilie), expedierea și primirea lucrărilor (până la data de 10 mai), realizarea unei expoziții cu lucrările primite (11 mai – 3 iunie), evaluarea, jurizarea și premierea lucrărilor (23 - 26 mai). De-acum, urmează expedierea diplomelor către toți participanții (24 mai – 15 iunie 2011)... (Ovidiu DAN)
Premiile concursului
MARELE PREMIU: (7 voturi)
„ POVESTEA LEGUMELOR MINUNATE” – CSEIS Oradea, Lezeu Rodica și Opriș Aurelia
„ SUB CIUPERCĂ” – G.P.P. „ Holcim” Aleșd – ed. Jozsa Iudith
„ POVESTEA MĂGĂRUȘULUI ÎNCĂPĂÞÂNAT” - G.P.P. „ Holcim” Aleșd, ed. Tunduc Ancuța și Vesa Florica
PREMIUL I ( 5 VOTURI)
„ ALBĂ CA ZĂPADA” – G.P.P. Tinca, ed. Galiș Maria
„ SCUFIÞA ROȘIE” – G.P.P. nr. 1 Șimleul Silvaniei, ed. Macovei Mariana, Breazdău Ana – Violeta
„ O ÎNTÂMPLARE DE PAȘTI” – G.P.P. Tinca, ed. Luncan Florica și Marchiș Florica
„ RIDICHEA MINUNATĂ” - CSEIS Oradea, ed. Dobran Viorica, Vesa Ramona
„ RIDICHEA URIAȘĂ” - G.P.P. nr. 1 Șimleul Silvaniei, ed. Pandrea Daniela, Șandor Aura
„ GREIERELE ȘI FURNICA” – G.P.P. nr. 36 Oradea, ed. Petrică Lidia
„ GĂINUȘA CEA MOÞATĂ” – G.P.P. nr. 160, București, ed. Mitescu Violeta, Sofronea Lelia
PREMIUL II
„ ȘORICELUL CEL PROSTUÞ” – G.P.P. NR. 52 Oradea, ed. Sala Ioana, Toma Floricuța
„ RIDICHEA URIAȘĂ” – G.P. 260 București, ed. Ruja Beatrice
„ ALBĂ CA ZĂPADA” – G.P.P. NR. 1 Șimleul Silvaniei, ed. Lucza Aurica
„ POVESTEA BROSCUÞEI ROȘII” – G.P.P. nr. 30 Oradea, ed. Bothozy Elisabeta, Batori Maia-Gyopar
„ CÂRTIÞELE RECUNOSCĂTOARE” G.P. 73 București, ed. Ioniță Iuliana
„ CIUPERCA URIAȘĂ” – G.P.P. Tinca, ed. Drîmbe Monica
„ AVENTURILE LUI MOTĂNEL” - - G.P.P. NR. 20 Oradea, ed. Brătescu Liliana
PREMIUL III
„ SAREA ÎN BUCATE” – C.N.„ I.VULCAN”- Oradea, înv. Andrei Ionuț
„ CĂSUÞA DIN OALĂ” – G.P.P. nr. 1 Șimleul Silvaniei, ed. Inovan Cornelia
„ CAPRA CU TREI IEZI” - G.P.P. nr. 1 Șimleul Silvaniei, ed. Marian Floare, Pop Milica
„ ARICIUL CEL SFIOS” – G.P.P. nr. 36 Oradea, ed. Demian Crina
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul național „Personajele îndrăgite, la teatru, vin să se prezinte”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:00 Ora de vară a Europei de Est