Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursul național „Personajele îndrăgite, la teatru, vin să se prezinte”

Expoziție, premiere și program artistic

Concursul național „Personajele îndrăgite, la teatru, vin să se prezinte”

Joi (26 mai 2011), la Grădinița nr. 27 – „Voinicel” din Oradea a fost mare sărbătoare, cu invitați mulți și de calitate, parteneri ai proiectului educațional și ai concursului național de creație artistică „Personajele îndrăgite, la teatru, vin să se prezinte”.

Sărbătoarea a cuprins, în principal, trei momente: vernisajul expoziției cu lucrările primite la concurs, anunțarea și înmânarea premiilor câștigătorilor concursului și momentul artistic – „Personajele îndrăgite, la teatru, vin să se prezinte”.
Gazdele s-au simțit onorate și pe bună dreptate, de prezența la eveniment a doamnei inspector școlar de specialitate - prof. Aurelia Bodea, a prof. Mariana Barna – șef birou la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, a echipei de cadre didactice de la Grădinița nr. 1 din Șimleu Silvaniei (jud. Sălaj), a directorului Grădiniței „Holcim” din Aleșd – prof. Florica Vesa, a directorului Grădiniței nr. 44 din Oradea – prof. Mariana Vereș, a directorului Grădiniței nr. 37 – prof. Mariana Dragoș, a directorului Grădiniței nr. 28 – prof. Cornelia Româneac, a directorului C.S.E.I.S. – prof. Rodica Lezeu, a prof. psiholog C.S.E.I.S. Maria Ivănescu, a directorului Școlii cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea – prof. dr. Gheorghina Bârlădeanu, a înv. Constantin Negruț (de la Șc. „Av. Iancu” - responsabil cu asistența tehnică), a prof. Vasi Krisztina, de la Liceul Teoretic German „Fr. Schiller” din Oradea...
Doamna inspector școlar Aurelia Bodea a felicitat colectivul de organizatori (prof. Cornelia Borhidi – directorul grădiniței, Nicoleta Trifan și Georgeta Druța – coordonatorii de proiect) pentru reușita concursului și a manifestării, pentru mobilizarea de forțe și eficiența activității, considerând că nimic nu este prea mult pentru cadrele didactice și mai de preț misiune decât dăruirea și iubirea profesiei și a copilului - cea mai de preț investiție...
Momentul artistic
Invitații, părinții și copiii au fost apoi răsfățați de micii actori ai grădiniței, îndrumați de prof. Nicoleta Trifan, care i-au provocat la dialog pentru recunoașterea personajelor din basmele și poveștile copilăriei, iar trupa de păpușari de la C.S.E.I.S. a prezentat un regal aplaudat la scenă deschisă...  
Prin intermediul proiectului educațional și al concursului național de creație artistică „Personajele îndrăgite, la teatru, vin să se prezinte”, Grădinița nr. 27 – „Voinicel” din Oradea a lansat o provocare tuturor preșcolarilor și educatoarelor din întreaga țară să-și valorifice și să-și facă cunoscute aptitudinile și talentele artistice.
Grație proiectelor și concursurilor naționale derulate în anii anteriori, Grădinița „Voinicel” din Oradea a câștigat încredere și stimă și nu mai puțin de 10 parteneri în cazul concursului la care facem referire (I.S.J. Bihor, C.C.D. Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” Oradea, Universitatea Oradea, Grădinița „Micul Prinț” București, Grădinița nr. 1 din Șimleu Silvaniei, jud. Sălaj, Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” Oradea și Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea).
Concursul a fost programat în intervalul ianuarie – iunie, desfășurându-se după un calendar anume: lansarea și mediatizarea proiectului (ianuarie – februarie 2011), înscrierea participanților (până la data de 18 martie), realizarea lucrărilor în unitățile participante (în luna aprilie), expedierea și primirea lucrărilor (până la data de 10 mai), realizarea unei expoziții cu lucrările primite (11 mai – 3 iunie), evaluarea, jurizarea și premierea lucrărilor (23 - 26 mai). De-acum, urmează expedierea diplomelor către toți participanții (24 mai – 15 iunie 2011)... (Ovidiu DAN)
Premiile concursului
MARELE PREMIU: (7 voturi)
„ POVESTEA LEGUMELOR MINUNATE” – CSEIS Oradea, Lezeu Rodica și Opriș Aurelia
„ SUB CIUPERCĂ” – G.P.P. „ Holcim” Aleșd – ed. Jozsa Iudith
„ POVESTEA MĂGĂRUȘULUI ÎNCĂPĂÞÂNAT” - G.P.P. „ Holcim” Aleșd, ed. Tunduc Ancuța și Vesa Florica
PREMIUL I ( 5 VOTURI)
„ ALBĂ CA ZĂPADA” – G.P.P. Tinca, ed. Galiș Maria
„ SCUFIÞA ROȘIE” – G.P.P. nr. 1 Șimleul Silvaniei, ed. Macovei Mariana, Breazdău Ana – Violeta
„ O ÎNTÂMPLARE DE PAȘTI” – G.P.P. Tinca, ed. Luncan Florica și Marchiș Florica
„ RIDICHEA MINUNATĂ” - CSEIS Oradea, ed. Dobran Viorica, Vesa Ramona
„ RIDICHEA URIAȘĂ” - G.P.P. nr. 1 Șimleul Silvaniei, ed. Pandrea Daniela, Șandor Aura
„ GREIERELE ȘI FURNICA” – G.P.P. nr. 36 Oradea, ed. Petrică Lidia
„ GĂINUȘA CEA MOÞATĂ” – G.P.P. nr. 160, București, ed. Mitescu Violeta, Sofronea Lelia
PREMIUL II
„ ȘORICELUL CEL PROSTUÞ” – G.P.P. NR. 52 Oradea, ed. Sala Ioana, Toma Floricuța
„ RIDICHEA URIAȘĂ” – G.P. 260 București, ed. Ruja Beatrice
„ ALBĂ CA ZĂPADA” – G.P.P. NR. 1 Șimleul Silvaniei, ed. Lucza Aurica
„ POVESTEA BROSCUÞEI ROȘII” – G.P.P. nr. 30 Oradea, ed. Bothozy Elisabeta, Batori Maia-Gyopar
„ CÂRTIÞELE RECUNOSCĂTOARE” G.P. 73 București, ed. Ioniță Iuliana
„ CIUPERCA URIAȘĂ” – G.P.P. Tinca, ed. Drîmbe Monica
„ AVENTURILE LUI MOTĂNEL” - - G.P.P. NR. 20 Oradea, ed. Brătescu Liliana
PREMIUL III
„ SAREA ÎN BUCATE” – C.N.„ I.VULCAN”- Oradea, înv. Andrei Ionuț
„ CĂSUÞA DIN OALĂ” – G.P.P. nr. 1 Șimleul Silvaniei, ed. Inovan Cornelia
„ CAPRA CU TREI IEZI” - G.P.P. nr. 1 Șimleul Silvaniei, ed. Marian Floare, Pop Milica
„ ARICIUL CEL SFIOS” – G.P.P. nr. 36 Oradea, ed. Demian Crina
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul național „Personajele îndrăgite, la teatru, vin să se prezinte”.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 19:29:30 Ora standard a Europei de Est