Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursul interjudețean „Noi și chimia”

De „Zilele școlii”, la C.N. „Iosif Vulcan”

Concursul interjudețean „Noi și chimia”

Cu prilejul „Zilelor școlii”, marți, 24 mai 2011, la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, a avut loc Concursul interjudetean de chimie pentru elevii claselor a VII-a, intitulat „Noi și chimia”.

Prima ediție s-a desfășurat în 1996, iar din 1999, de la ediția a IV–a, concursul a devenit județean. Concursul este organizat de noi, spre sfârșitul anului școlar, moment până la care elevii școlilor înscrise au parcurs aproape integral materia clasei a VII–a, fiind pregătiți pentru un concurs de calitate, capabili să rezolve subiecte cu grad înalt de dificultate.     
Din anul școlar 2009-2010, când Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” a devenit colegiu național, concursul nostru de chimie a fost înscris în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene. Din acel an școlar, concursul s-a desfășurat la fel ca în edițiile anterioare, dar a primit caracter (rang) interjudețean – ediția I, păstrându-și numele „Noi și chimia”, după numele revistei de chimie a școlii – cu aceeași vechime.
În acest an școlar, s-a derulat a XVI-a ediție (respectiv a II-a ediție de când este interjudețean), desfășurându-se, simultan, în patru județe: Arad, Bihor, Hunedoara și Satu-Mare.
Au concurat 3 echipaje în județul Arad, 9 în județul Hunedoara, 7 în județul Satu Mare, iar în județul Bihor 16 , în total 105 concurenți. Cele 35 de echipaje formate din câte trei elevi fiecare au susținut o probă teoretică -  însemnând rezolvarea a trei subiecte în decurs de două ore, din programa integrală a clasei a VII-a.
Concurentii aparțin școlilor: C.N. „Mihai Eminescu”, C.N. „Kolcsey Ferenc”, Șc. cu clasele I-VIII „Mircea Eliade”, respectiv „Lucian Blaga” din Satu Mare, Șc. din Tiream și din Viile, județul Satu Mare; C.N. „Iancu de Hunedoara” ,C.E. „Emanuil Gojdu”, C.N. Informatică „Traian Lalescu” -  structura Școala cu clasele I-VIII nr. 2, Gr. Șc. Telecomunicații și Lucrări Publice, toate din Hunedoara, C.N. „Aurel Vlaicu” - structura Școala cu clasele I-VIII „Dominic Stanca” din Orăștie, C.E. „Hermess” - structura Școala cu clasele I-VIII nr. 7, Școala Europeană „I.G. Duca”, din Petroșani, județul Hunedoara; C.N. „E. Ghiba Birta”, Gr. Șc. „C. Gergely”, Liceul Pedagogic „D. Þichindeal” din Arad, județul Arad; C.N. „M. Eminescu”, C.N. „Emanuil Gojdu”, Lic. Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Lic. Teologic Penticostal „Betel”, Lic. Teoretic „Aurel Lazăr”, Lic. Teoretic „Ady Endre”, Lic. Teoretic German „Fr. Schiller”, Lic. Teoretic „O. Ghibu”, școlile gimnaziale „Octavian Goga”, „Oitea Doamna” din Oradea, Școala cu clasele I-VIII din Chijic, Sîntandrei, C.N. „Arany Janos” și Școala cu clasele I-VIII „Arany Janos”, ambele din Salonta, județul Bihor, precum și C.N. „Iosif Vulcan” din Oradea - gazda evenimentului.
Subiectele au fost echilibrat elaborate de dna profesor Luncan Anița, de la C.N. „Emanuil Gojdu” Oradea, conținând subiecte interesante, cu grad de dificultate diferit, astfel că majoritatea elevilor au obținut premii și mențiuni. Pentru elevii care studiază în limba maghiară ca limbă maternă s-au tradus subiectele de o echipă formată din dna prof. Takacs Tunde de la Lic.T. „Ady Endre” Oradea, Kleszken Eva și Toth Martha de la C.N. „Iosif Vulcan”Oradea.
Nouă premii și 11 mențiuni
Respectând Regulamentul concursului, care precizează că se acordă premiul I elevilor din echipajele care au acumulat 91-100 de puncte, premiul II – pentru 81-90 de puncte, premiul III - pentru 71-80 puncte, mențiuni - până la limita de 25% din numărul participanților, s-au acordat: patru premii II: două în Bihor, echipelor de la  Lic. T. „Ady Endre” și Lic. Teologic Penticostal „Betel”, un premiu în Arad, echipei de la Lic. Ped. „D. Þichindeal”, unul în Hunedoara, echipei de la C.N. „Iancu de Hunedoara”; cinci premii III: unul în Hunedoara, echipei de la C.E. „Emanuil Gojdu” din Hunedoara, unul în Satu Mare, echipei de la Școala cu clasele I-VIII „Mircea Eliade” din Satu Mare și trei premii în Bihor, echipelor de la Lic. T. „O. Ghibu”, C.N. „Emanuil Gojdu” și C.N. „M. Eminescu” din Oradea; 11 mențiuni: 3 în Hunedoara, echipelor de la C.N. „Aurel Vlaicu” - structura Șc. „Dominic Stanca” din Orăștie, C.N. Informatică „Tr. Lalescu” - structura Șc. nr. 2 din Hunedoara și C.E. „Hermess” - structura Șc. nr. 7 din Petroșani;  4 în Satu Mare, echipelor de la C.N. „Mihai Eminescu” și C.N. „Kolcsey Ferenc”, două mențiuni, Șc. „Lucian Blaga” din Satu Mare și..............; și patru mențiuni în Bihor, echipelor de la Lic. T. German „Fr. Schiller”,  Șc. „O. Doamna” și C.N. „Iosif Vulcan” din Oradea, ambelor echipe.
După corectarea lucrărilor și premierea echipajelor, a urmat participarea la etapa interjudețeană. În acest sens, organizatorii fiecărui județ (Liceul Pedagogic „D. Þichindeal” Arad, Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare) au trimis lucrările premiate la colegiul inițiator al concursului, C.N. „Iosif Vulcan”, pentru clasificarea interjudețeană. Așadar,
Clasamentul la etapa interjudețenă
1.Premiul I - Lic. T. „Ady Endre” din Oradea
2.Premiul II - C.N. „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara,
3.Premiul III – Lic. Teologic Penticostal „Betel” din Oradea
4.Mențiune – Școala cu clasele I-VIII „Mircea Eliade” din Satu Mare.
Felicitări și mulțumiri partenerilor
Echipa de organizare a concursului din județul Bihor,  formată din prof. Crăciun Rodica (director adjunct al colegiului), Bondor Gabriela, Pușcaș Dorina, Kleszken Eva, Mihincău Dana, Chirilă Adriana, Lucaciu Maria și prof. Savu Adriana (informatician) ține să felicite și să mulțumească echipelor partenere din cele trei județe, coordonate de prof. Niculae Anca (Lic. Ped. „D. Þichindeal” din Arad), prof. Maria Ana Albuțiu (C.N. „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara) și prof. Pop Claudia (C.N. „M. Eminescu” din Satu Mare).
Toate etapele evenimentului au fost realizate în timp și postate pe site-ul concursului http://www.cnivor.ro/chimie/indexc.html pe care vă invităm să-l accesați.
În Anul Internațional al Chimiei
Pentru 2011 - Anul Internațional al Chimiei -, elevii de la secția Stiințe au participat la sesiuni de comunicări legate de acest eveniment în lume, au marcat prin afișe, planșe și portofolii realizările științifice importante obținute de Marie Courrie, de chimiștii români, efectele poluării și folosirea materialelor neconvenționale. Produsele realizate de elevi au fost expuse în sala de sport, unde a avut loc premierea, și au putut fi admirate de participanții la concurs. Împreună cu colegii lor din clasele a IX-a A și a X-a D, de la cercul de desen (coordonați de dna prof. Kosa Andrea), au prezentat o paradă a costumelor realizate din materiale neconvenționale, materiale reciclabile, marcând prin aceasta interesul lor special pentru protejarea mediului. Cu aceste costume vor participa și la un concurs în perioada următoare.
Pentru acest eveniment, ne-am bucurat de sprijinul conducerii școlii, al dnei director, prof. Simona Martin, care ne-a făcut bucuria de a fi alături de noi la momentul premierii, unde ne-a împărtășit faptul că „iubește chimia”, de ajutorul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, al inspectorului școlar de specialitate, prof. Silviu Torjoc și al dlui inspector școlar general, prof. Dorel Luca, pentru care le mulțumim. (Crăciun Rodica & Dan Ovidiu)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:59:13 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...