Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul interjudețean „Noi și chimia”

De „Zilele școlii”, la C.N. „Iosif Vulcan”

Concursul interjudețean „Noi și chimia”

Cu prilejul „Zilelor școlii”, marți, 24 mai 2011, la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, a avut loc Concursul interjudetean de chimie pentru elevii claselor a VII-a, intitulat „Noi și chimia”.

Prima ediție s-a desfășurat în 1996, iar din 1999, de la ediția a IV–a, concursul a devenit județean. Concursul este organizat de noi, spre sfârșitul anului școlar, moment până la care elevii școlilor înscrise au parcurs aproape integral materia clasei a VII–a, fiind pregătiți pentru un concurs de calitate, capabili să rezolve subiecte cu grad înalt de dificultate.     
Din anul școlar 2009-2010, când Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” a devenit colegiu național, concursul nostru de chimie a fost înscris în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene. Din acel an școlar, concursul s-a desfășurat la fel ca în edițiile anterioare, dar a primit caracter (rang) interjudețean – ediția I, păstrându-și numele „Noi și chimia”, după numele revistei de chimie a școlii – cu aceeași vechime.
În acest an școlar, s-a derulat a XVI-a ediție (respectiv a II-a ediție de când este interjudețean), desfășurându-se, simultan, în patru județe: Arad, Bihor, Hunedoara și Satu-Mare.
Au concurat 3 echipaje în județul Arad, 9 în județul Hunedoara, 7 în județul Satu Mare, iar în județul Bihor 16 , în total 105 concurenți. Cele 35 de echipaje formate din câte trei elevi fiecare au susținut o probă teoretică -  însemnând rezolvarea a trei subiecte în decurs de două ore, din programa integrală a clasei a VII-a.
Concurentii aparțin școlilor: C.N. „Mihai Eminescu”, C.N. „Kolcsey Ferenc”, Șc. cu clasele I-VIII „Mircea Eliade”, respectiv „Lucian Blaga” din Satu Mare, Șc. din Tiream și din Viile, județul Satu Mare; C.N. „Iancu de Hunedoara” ,C.E. „Emanuil Gojdu”, C.N. Informatică „Traian Lalescu” -  structura Școala cu clasele I-VIII nr. 2, Gr. Șc. Telecomunicații și Lucrări Publice, toate din Hunedoara, C.N. „Aurel Vlaicu” - structura Școala cu clasele I-VIII „Dominic Stanca” din Orăștie, C.E. „Hermess” - structura Școala cu clasele I-VIII nr. 7, Școala Europeană „I.G. Duca”, din Petroșani, județul Hunedoara; C.N. „E. Ghiba Birta”, Gr. Șc. „C. Gergely”, Liceul Pedagogic „D. Þichindeal” din Arad, județul Arad; C.N. „M. Eminescu”, C.N. „Emanuil Gojdu”, Lic. Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Lic. Teologic Penticostal „Betel”, Lic. Teoretic „Aurel Lazăr”, Lic. Teoretic „Ady Endre”, Lic. Teoretic German „Fr. Schiller”, Lic. Teoretic „O. Ghibu”, școlile gimnaziale „Octavian Goga”, „Oitea Doamna” din Oradea, Școala cu clasele I-VIII din Chijic, Sîntandrei, C.N. „Arany Janos” și Școala cu clasele I-VIII „Arany Janos”, ambele din Salonta, județul Bihor, precum și C.N. „Iosif Vulcan” din Oradea - gazda evenimentului.
Subiectele au fost echilibrat elaborate de dna profesor Luncan Anița, de la C.N. „Emanuil Gojdu” Oradea, conținând subiecte interesante, cu grad de dificultate diferit, astfel că majoritatea elevilor au obținut premii și mențiuni. Pentru elevii care studiază în limba maghiară ca limbă maternă s-au tradus subiectele de o echipă formată din dna prof. Takacs Tunde de la Lic.T. „Ady Endre” Oradea, Kleszken Eva și Toth Martha de la C.N. „Iosif Vulcan”Oradea.
Nouă premii și 11 mențiuni
Respectând Regulamentul concursului, care precizează că se acordă premiul I elevilor din echipajele care au acumulat 91-100 de puncte, premiul II – pentru 81-90 de puncte, premiul III - pentru 71-80 puncte, mențiuni - până la limita de 25% din numărul participanților, s-au acordat: patru premii II: două în Bihor, echipelor de la  Lic. T. „Ady Endre” și Lic. Teologic Penticostal „Betel”, un premiu în Arad, echipei de la Lic. Ped. „D. Þichindeal”, unul în Hunedoara, echipei de la C.N. „Iancu de Hunedoara”; cinci premii III: unul în Hunedoara, echipei de la C.E. „Emanuil Gojdu” din Hunedoara, unul în Satu Mare, echipei de la Școala cu clasele I-VIII „Mircea Eliade” din Satu Mare și trei premii în Bihor, echipelor de la Lic. T. „O. Ghibu”, C.N. „Emanuil Gojdu” și C.N. „M. Eminescu” din Oradea; 11 mențiuni: 3 în Hunedoara, echipelor de la C.N. „Aurel Vlaicu” - structura Șc. „Dominic Stanca” din Orăștie, C.N. Informatică „Tr. Lalescu” - structura Șc. nr. 2 din Hunedoara și C.E. „Hermess” - structura Șc. nr. 7 din Petroșani;  4 în Satu Mare, echipelor de la C.N. „Mihai Eminescu” și C.N. „Kolcsey Ferenc”, două mențiuni, Șc. „Lucian Blaga” din Satu Mare și..............; și patru mențiuni în Bihor, echipelor de la Lic. T. German „Fr. Schiller”,  Șc. „O. Doamna” și C.N. „Iosif Vulcan” din Oradea, ambelor echipe.
După corectarea lucrărilor și premierea echipajelor, a urmat participarea la etapa interjudețeană. În acest sens, organizatorii fiecărui județ (Liceul Pedagogic „D. Þichindeal” Arad, Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare) au trimis lucrările premiate la colegiul inițiator al concursului, C.N. „Iosif Vulcan”, pentru clasificarea interjudețeană. Așadar,
Clasamentul la etapa interjudețenă
1.Premiul I - Lic. T. „Ady Endre” din Oradea
2.Premiul II - C.N. „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara,
3.Premiul III – Lic. Teologic Penticostal „Betel” din Oradea
4.Mențiune – Școala cu clasele I-VIII „Mircea Eliade” din Satu Mare.
Felicitări și mulțumiri partenerilor
Echipa de organizare a concursului din județul Bihor,  formată din prof. Crăciun Rodica (director adjunct al colegiului), Bondor Gabriela, Pușcaș Dorina, Kleszken Eva, Mihincău Dana, Chirilă Adriana, Lucaciu Maria și prof. Savu Adriana (informatician) ține să felicite și să mulțumească echipelor partenere din cele trei județe, coordonate de prof. Niculae Anca (Lic. Ped. „D. Þichindeal” din Arad), prof. Maria Ana Albuțiu (C.N. „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara) și prof. Pop Claudia (C.N. „M. Eminescu” din Satu Mare).
Toate etapele evenimentului au fost realizate în timp și postate pe site-ul concursului http://www.cnivor.ro/chimie/indexc.html pe care vă invităm să-l accesați.
În Anul Internațional al Chimiei
Pentru 2011 - Anul Internațional al Chimiei -, elevii de la secția Stiințe au participat la sesiuni de comunicări legate de acest eveniment în lume, au marcat prin afișe, planșe și portofolii realizările științifice importante obținute de Marie Courrie, de chimiștii români, efectele poluării și folosirea materialelor neconvenționale. Produsele realizate de elevi au fost expuse în sala de sport, unde a avut loc premierea, și au putut fi admirate de participanții la concurs. Împreună cu colegii lor din clasele a IX-a A și a X-a D, de la cercul de desen (coordonați de dna prof. Kosa Andrea), au prezentat o paradă a costumelor realizate din materiale neconvenționale, materiale reciclabile, marcând prin aceasta interesul lor special pentru protejarea mediului. Cu aceste costume vor participa și la un concurs în perioada următoare.
Pentru acest eveniment, ne-am bucurat de sprijinul conducerii școlii, al dnei director, prof. Simona Martin, care ne-a făcut bucuria de a fi alături de noi la momentul premierii, unde ne-a împărtășit faptul că „iubește chimia”, de ajutorul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, al inspectorului școlar de specialitate, prof. Silviu Torjoc și al dlui inspector școlar general, prof. Dorel Luca, pentru care le mulțumim. (Crăciun Rodica & Dan Ovidiu)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:22 Ora de vară a Europei de Est