Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Pace și nonviolență pentru copiii lumii”

Marți, la Șc. nr. 11 – Cupa prieteniei

„Pace și nonviolență pentru copiii lumii”

„Am avut parte, ieri, pe terenul de sport, de o atmosferă de cupă mondială, păstrând proporțiile raportate la o cupă a prieteniei între școli partenere de proiect. A fost o explozie de bucurie cum numai între copii se poate produce cu atâta putere de seducție și de molipsire. Au luptat și au câștigat ca niște mari campioni, devotați trup și suflet echipelor lor de club”, ne-a declarat directorul Școlii nr. 11 din Oradea, prof. Adelina Iacob.

Ieri (marți, 24 mai 2011), patru școli partenere în cadrul proiectului județean „Pace și nonviolență pentru copiii lumii” și-au programat o penultimă reuniune, pe terenul de sport al Școlii nr. 11. Cele patru școli partenere sunt: Grupul Școlar Industrial din Suplacu de Barcău, Școala cu clasele nr. 11 din Oradea, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Liceul de Artă. Din anumite motive de conjunctură internă, artiștii nu au reușit să participe la reuniunea de ieri.
 „Sportul – o șansă în plus pentru pace”
Reuniunea copiilor din ciclul primar de la cele trei școli prezente a îmbrăcat în prima parte haina unei întreceri ștafetă, cu sau fără minge, care a generat o emulație rar întâlnită, un entuziasm molipsitor, un fair-play pe care ni-l dorim la toate nivelurile între competitori. A fost o risipă de dăruire pentru culorile clubului, care însă nu a dus la sentimente negative între partenerii de proiect, fiecare înțelegând limitele și calitățile, norocul și istețimea adversarului. „Cupa prieteniei”, cum sugestiv a numit-o directorul școlii, a fost pusă în undă de coordonatorii de proiect, reprezentând cele patru școli: prof. Carmen Nica, Monica Vașadi și Tereza Ilisei, sprijiniți de prof. de sport, Tiberiu Chiș și Gheorghe Cureș, reprezentând școala gazdă (Șc. nr. 11), prof. Georgeta Susa (de la L.P.S. „Bihorul”, prof. Mihaela Jipa și Varga Csilla (de la Grupul Școlar Industrial din Suplacu de Barcău) și prof. Lucia Galan (de la Liceul de Artă). Coordonatorul principal al acțiunii de marți, prof. Carmen Nica, s-a bucurat de sprijinul echipei de proiect, al conducerii școlii și chiar al unor părinți din cele trei clase partenere, martori la eveniment: Sanda Sabău, Sanda Popa, Corina Cioară și Farkas Doriana.
Parcursurile aplicative cu conducerea mingii printre jaloane nu au fost deloc dificile, poate puțin incomode pentru prichindeii echipelor, dar au pus pe jar fanii în tribune. S-a scandat pentru susținerea coechipierilor, dar nu pentru descurajarea și jignirea adversarilor, ceea ce nu a putut decât să-i încânte pe eroii de pe teren. Cu fiecare rundă, situația pe tabela de marcaj se schimba, balanța înclinând în toate direcțiile, așa încât, după șase probe, toate cele trei echipe acumulaseră câte 10 puncte fiecare. După proba de baraj, echipa gazdelor a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere, cu 13 puncte, urmată de echipa celor din Suplacu de Barcău (cu 12 puncte), sportivii, cu două locuri I, au ajuns, la final, în poziția a III-a. Conducătorilor de echipe li s-au înmânat medaliile, diplomele și premiile (mingile), după care au fost invitați în sala de mese pentru a sărbători împreună reuniunea de proiect. La plecare, în sala de clasă, gazdele și-au salutat și aplaudat partenerii din Suplac, un gest de nota maximă. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Pace și nonviolență pentru copiii lumii”. 

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 18:24:02 Ora de vară a Europei de Est