Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul cu premii (nr. 4)

Să învățăm să circulăm corect! (V)

Concursul cu premii (nr. 4)

1. Unde trebuie să așteptăm sosirea unui mijloc de transport în comun?
a. pe partea carosabilă a drumului public;
b. pe trotuar;
c. în orice loc în care presupunem că ar putea să oprească vehiculul așteptat.

2. În ce situație se poate coborî din mers dintr-un mijloc de transport în comun?
a. când ușile vehiculului sunt deschise, iar viteza lui de deplasare este redusă;
b. când vehiculul s-a apropiat de stația de oprire;
c. în niciun caz.
3. Este permisă transportarea copiilor în caroseria autobasculantelor?
a. da;
b. nu;
c. da, numai dacă aceasta este acoperită.
 
Răspundeți, alegând variantele corecte la cele trei întrebări.
Așteptăm răspunsurile voastre pe adresa: ovidanm@yahoo.com
Nu uitați să ne scrieți:
Numele și prenumele vostru, localitatea, școala, clasa, telefonul (la care vă putem contacta).
Despre premii
Se vor acorda câte trei premii I, II și III, constând în sume de bani, cupe și diplome, precum și mențiuni, în diplome.
 
Materialul din care veți primi întrebări săptămâna viitoare:
Traversarea drumurilor publice
Inevitabil, în timpul deplasării lor, pentru a putea ajunge în locurile dorite, pietonii trebuie să traverseze drumurile publice intens circulate de autovehicule.
Cu scopul prevenirii accidentelor pietonilor în timpul traversării căilor rutiere, în anumite puncte ale acestora sunt amenajate treceri speciale cu marcaje și indicatoare rutiere. Traversarea prin aceste locuri ar trebui să ofere pietonilor deplină siguranță, întrucât aceștia se bucură de prioritate față de conducătorii vehiculelor, care au obligația să reducă viteaza și chiar să oprească.
La traversarea drumului, școlarul pieton trebuie să aibă în vedere câteva reguli de mare importanță.
În primul rând, înainte de a se angaja în traversare, el trebuie să se asigure că în acel moment prin zona respectivă nu trec vehicule și că trecerea se poate face în condiții de deplină siguranță, pietonul fiind dator ca mai întâi să privească în partea stângă și apoi în dreapta.
Pe toată durata traversării asigurarea trebuie continuată către ambele părți, inclusiv când aceasta se face prin locuri special amenajate.
Când pe anumite porțiuni ale drumului public nu sunt aplicate marcaje sau indicatoare rutiere, pietonii au voie să traverseze strada numai pe la colțul intersecțiilor. În acest caz traversarea trebuie făcută în pas vioi, perpendicular pe axul drumului și numai după o temeinică asigurare.
Aceste măsuri suplimentare de asigurare sunt necesare întrucât, traversând strada prin locurile respective, pietonii nu se mai bucură de prioritate față de autovehicule.
Nerespectarea acestor reguli de circulație se poate solda cu un număr mare de accidente cu urmări deosebit de grave.
prof. Virgil Matei,
Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:15 Ora de vară a Europei de Est