Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursul cu premii (nr. 4)

Să învățăm să circulăm corect! (V)

Concursul cu premii (nr. 4)

1. Unde trebuie să așteptăm sosirea unui mijloc de transport în comun?
a. pe partea carosabilă a drumului public;
b. pe trotuar;
c. în orice loc în care presupunem că ar putea să oprească vehiculul așteptat.

2. În ce situație se poate coborî din mers dintr-un mijloc de transport în comun?
a. când ușile vehiculului sunt deschise, iar viteza lui de deplasare este redusă;
b. când vehiculul s-a apropiat de stația de oprire;
c. în niciun caz.
3. Este permisă transportarea copiilor în caroseria autobasculantelor?
a. da;
b. nu;
c. da, numai dacă aceasta este acoperită.
 
Răspundeți, alegând variantele corecte la cele trei întrebări.
Așteptăm răspunsurile voastre pe adresa: ovidanm@yahoo.com
Nu uitați să ne scrieți:
Numele și prenumele vostru, localitatea, școala, clasa, telefonul (la care vă putem contacta).
Despre premii
Se vor acorda câte trei premii I, II și III, constând în sume de bani, cupe și diplome, precum și mențiuni, în diplome.
 
Materialul din care veți primi întrebări săptămâna viitoare:
Traversarea drumurilor publice
Inevitabil, în timpul deplasării lor, pentru a putea ajunge în locurile dorite, pietonii trebuie să traverseze drumurile publice intens circulate de autovehicule.
Cu scopul prevenirii accidentelor pietonilor în timpul traversării căilor rutiere, în anumite puncte ale acestora sunt amenajate treceri speciale cu marcaje și indicatoare rutiere. Traversarea prin aceste locuri ar trebui să ofere pietonilor deplină siguranță, întrucât aceștia se bucură de prioritate față de conducătorii vehiculelor, care au obligația să reducă viteaza și chiar să oprească.
La traversarea drumului, școlarul pieton trebuie să aibă în vedere câteva reguli de mare importanță.
În primul rând, înainte de a se angaja în traversare, el trebuie să se asigure că în acel moment prin zona respectivă nu trec vehicule și că trecerea se poate face în condiții de deplină siguranță, pietonul fiind dator ca mai întâi să privească în partea stângă și apoi în dreapta.
Pe toată durata traversării asigurarea trebuie continuată către ambele părți, inclusiv când aceasta se face prin locuri special amenajate.
Când pe anumite porțiuni ale drumului public nu sunt aplicate marcaje sau indicatoare rutiere, pietonii au voie să traverseze strada numai pe la colțul intersecțiilor. În acest caz traversarea trebuie făcută în pas vioi, perpendicular pe axul drumului și numai după o temeinică asigurare.
Aceste măsuri suplimentare de asigurare sunt necesare întrucât, traversând strada prin locurile respective, pietonii nu se mai bucură de prioritate față de autovehicule.
Nerespectarea acestor reguli de circulație se poate solda cu un număr mare de accidente cu urmări deosebit de grave.
prof. Virgil Matei,
Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:11:34 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...