Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Dacii liberi și turneul Donjoanelor”

O lecție de istorie... pe teren

„Dacii liberi și turneul Donjoanelor”

Venind în întâmpinarea cerințelor exprimate de unii părinți ai elevilor din cadrul Colegiului Național „Emanuil Gojdu” doritori ca odraslele lor să cunoască mai bine aspecte din istoria locală, dl prof. de istorie Ursuța Traian a inițiat două acțiuni care i-au încântat pe elevii din clasele a VIII-a și a VII-a.

Aceștia au beneficiat în zilele de 7 mai și respectiv 14 mai 2011 de activități atractive, privind dacii liberi din Tășad și vizitarea câtorva donjoane din Bihor, cum ar fi cele de la Cheresig, Salonta și Tămașda.
  La activitatea intitulată „Dacii liberi - Tășad 2011” au participat aproximativ 100 de elevi de la C.N. „Emanuil Gojdu”, Școala cu clasele I-VIII din Salonta, Tășad, Les și Ceica.
La Căminului Cultural din Tășad, specialiștii de la Muzeul „Þării Crișurilor”, domnul Huza Radu și Gruia Fazekas, le-au prezentat elevilor într-o manieră modernă, prin proiecții video, aspecte legate de rezervația geologică de la Tășad, flora și fauna ocrotite, practic o lecție despre cum trebuie să ocrotim natura. Prof. Roșu Marinel a evocat aspecte din campania de săpături arheologice de la punctul numit „Cetățaua”, loc unde s-a descoperit și tezaurul de argint de la Tășad. Prof. Ursuța Traian a moderat un concurs având ca temă „cultura și civilizația dacilor”. Răspunsurile au dovedit o bună cunoaștere a domeniului abordat, iar elevii au fost răsplătiți cu premii în dulciuri. Fiecare participant a primit un ecuson cu deviza „Dacii liberi - Tășad 2011”, care avea imprimat stindardul dacic, stindard care a fost prezent pe scena căminului cultural. A urmat o drumeție în zona atât de pitorească a rezervației de la Tășad.
Doamna prof. Bala Adina, de la Școala cu clasele I-VIII din Ceica a lansat propunerea ca peste un an, în mai 2012, să ne regăsim la Sarmizegetusa Regia, propunere acceptată cu însuflețire de către participanți.
Însoțiți de prof. Ursuța Traian și prof. Duluș Nicolae, elevii de la C.N. „E.Gojdu” au pornit în dimineața zilei de 14 mai să descopere donjoanele de la Cheresig, Salonta și Tămașda. Astfel aveau să afle informații interesante despre fortificațiile medievale din Bihor.
La Rezervația naturală de la Cefa
Următorul popas a fost în cadrul Rezervației naturale Cefa, unde elevii au putut admira echipajele participante la concursul de atelaje, într-o organizare perfectă realizată de domnul Nicolae Nistor și Primăria Cefa. Dl prof. Jurcan Viorel de la Școala cu clasele I-VIII din Inand le-a vorbit elevilor despre începuturile înființării rezervației, întindere, specii din floră și faună etc.
La Salonta, elevii au vizitat muzeul dedicat lui Arany Janos - poet localnic; muzeul este amplasat în bătrânul turn ciuntit care domină orașul. La Tămașda, preotul Brie Viorel le-a prezentat elevilor aspecte inedite legate de donjonul din localitate și i-a ghidat în vechiul lăcaș de cult, biserica ortodoxă din localitate.
Clipe de neuitat au petrecut elevii participanți la acest turneu la Băile Tinca, pe malul Crișului Negru, unde după jocul cu mingea în aer liber au savurat micii preparații, fiind serviți la „tavă” de către profesorii însoțitori.
  Deși a fost o zi solicitantă în urbe, mai mult de jumătate din elevi l-au însoțit pe profesorul lor de istorie la Muzeul „Þării Crișurilor” pentru a admira obiecte de tezaur de mare valoare... (Tr. U. & Jessie B.)

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:20:58 Ora standard a Europei de Est