Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prin Þara Moților spre pământul crăiesc

De la Drăgești, Tășad și Ceica

Prin Þara Moților spre pământul crăiesc

În zorii zilei de 14 mai 2011, elevii școlilor din localitățile Drăgești, Tășad și Ceica au pornit în călătoria mult visată, purtați pe drumuri mărginite de stânci abrupte, până în Þara Moților și de acolo spre Sibiul imperial.

O veselie zgomotoasă domnea în autocar și pretutindeni râsete și voie bună. Pentru o clipă am crezut că visăm și ne lăsarăm vrăjiți de momentul plăcut al urcatului pe versantul muntos ce marginea Groapa Ruginoasa, o splendidă alunecare de teren situată între Băița și Arieșeni. Mai jos, în mirifica vale, Arieșul curgea domol, dezvăluindu-ne impunătoarea „Þară de piatră”, desprinsă parcă din scrierile lui Geo Bogza și locuită de moți, oameni harnici și primitori.
În după-amiaza acelei zile, am „deschis” porțile Albei-Iulii întocmai ca strălucitul Mihai Vodă odată, intrând triumfători în cetatea străveche. “Asta-i pohta ce-am pohtit”, am spus în cor, atunci când am pătruns sfioși în Catedrala Încoronării. Din altarele sfinte am văzut ca prin vis siluetele maiestoase ale regilor României, Ferdinand și Maria, înveșmântați în purpură și aur și ținând în mâini sceptrul unificator.
Un fior dulce ne stăpânea ființa în momentul când am pășit în Sala Unirii și un sentiment de mândrie națională și locală ne-a cuprins în fața biroului marelui cărturar dr. Aurel Lazăr, la care s-a semnat actul de autodeterminare al românilor din Transilvania, la Oradea, pe data de 12 octombrie 1918.
Pe „Podul Minciunilor
În Lancrăm am intrat în universul „Mirabilei semințe”, înconjurați de obiecte ce au aparținut lui Lucian Blaga și ediții princeps, semnând cu mare cinste în cartea de onoare.
Spre seară ne-a cuprins o ușoară undă de osteneală, în drum spre locul de cazare...
 A doua zi, soarele ne îmbrățișa cu razele-i calde din înaltul cer de un albastru infinit. Sibiul respira aerul său de oraș aristocrat. Am intrat în saloanele Muzeului Bruckenthal, ne-am fotografiat pe „Podul Minciunilor” și am vizitat expoziția de obiecte populare din cadrul Muzeului de etnografie săsească, Emil Sigerus. La orele amiezii, lăsăm în urmă Sibiul imperial  - devenit „capitală culturală europeană”, finalizând astfel încă o călătorie și făurind un alt album de amintiri.
Elevii celor trei școli au fost însoțiți de doamnele prof. Goman Adina, de la Școala din Drăgești și Bala Liana, de la Școala din Ceica, precum și de prof. Goman Lucian și Ghenț Valentina. (Adina Goman)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prin Þara Moților spre pământul crăiesc.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:48 Ora de vară a Europei de Est