Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concurs cu premii (nr. 3)

„Să învățăm să circulăm corect” (IV)

Concurs cu premii (nr. 3)

1. Ce le este interzis bicicliștilor?
a.Să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale;
b.Să circule în spatele autovehiculelor la o distanță mai mică de 25 de metri;
c.Să circule atunci când partea carosabilă este acoperită de polei.

2. Cum semnalizează bicicliștii intenția de a schimba direcția de mers?
a.Cu brațul întins orizontal;
b.Cu brațul întins către înainte;
c.Prin balansarea brațului în plan vertical.
3. Până la ce vârstă copiii pot fi transportați pe biciclete care au suport special așezat în față?
a.Până la 10 ani;
b.Până la 8 ani;
c.Până la 7 ani.
Răspundeți, alegând variantele corecte la cele trei întrebări.
Așteptăm răspunsurile voastre pe adresa: ovidanm@yahoo.com
Nu uitați să ne scrieți:
Numele și prenumele vostru, localitatea, școala, clasa, telefonul (la care vă putem contacta).
Despre premii
Se vor acorda câte trei premii I, II și III, constând în sume de bani, cupe și diplome, precum și mențiuni, în diplome.
Materialul din care veți primi întrebări săptămâna viitoare:
Folosirea  mijloacelor  de  transport  în  comun
Mijloacele de transport în comun folosite de către elevi sunt: autobuzele, microbuzele, tramvaiele, troleibuzele sau alte vehicule destinate și amenajate pentru astfel de transport.
Când un pieton folosește mijloace de transport în comun, el devine călător sau pasager.
Călătorii au următoarele îndatoriri: să nu urce, să nu coboare și să nu deschidă ușile autovehiculului în timpul mersului; să nu călătorească pe scările sau părțile laterale ale caroseriei tramvaielor, troleibuzelor, autobuzelor sau ale altor mijloace de transport, ori stând în picioare în caroseria autocamioanelor sau remorcilor; să nu distragă prin discuții atenția conducătorilor de autovehicule de transport în comun.
Momentele mai importante în folosirea mijloacelor de transport în comun sunt: așteptarea în stație, urcarea, călătoria și coborârea.
Reguli de așteptare în stații
Stațiile mijloacelor de transport în comun sunt semnalizate prin indicatoare sau marcaje speciale. Așteptarea se face pe trotuare sau sub copertine special amenajate. Acolo unde nu există trotuare, așteptarea mijloacelor de transport în comun se face numai în afara părții carosabile. Așteptarea se face până în momentul în care mijlocul de transport în comun a oprit în stație și s-au deschis ușile.
Reguli de urcare în mijloacelor de transport în comun
La vehiculele cu două sau mai multe uși, urcarea se face, de regulă, prin ușa din spate în dreptul căreia, de altfel, este scris „URCARE”. Nerespectarea acestei reguli produce întârzierea plecării din stație și dereglarea circulației mijloacelor de transport în comun.
Reguli de călătorie
După urcare, pasagerii trebuie să înainteze rapid în interiorul autovehiculelor, pentru a da posibilitatea și celor aflați jos să urce. Normele morale obligă tinerii să ofere loc pe scaune persoanelor invalide, mai în vârstă sau cu copii în brațe. În același timp, acest gest este pentru elevi și un act de respect și de politețe.
Reguli de coborâre
Coborârea se face pe ușile special destinate acestui scop, pasagerii trebuind să se apropie din timp de ușa de coborâre. Politețea îi obligă pe elevi să aștepte coborârea călătorilor mai în vârstă, iar pe cei bătrâni sau pe cei cu infirmități fizice să-i ajute la coborâre.
Din clipa coborârii pasagerul a redevenit pieton și trebuie să se supună altor reguli de circulație.

prof. Virgil Matei,

Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:10 Ora de vară a Europei de Est