Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Patricia Ciobotaru – trofeul „Ursulețul de argint”

Încă un trofeu în „Vivere”

Patricia Ciobotaru – trofeul „Ursulețul de argint”

Patricia Casandra Denisa Ciobotaru (membru al grupului „Vivere”, îndrumat de dna Valeria Dinu Mișcuția) a cucerit, duminică, la Baia Mare, trofeul „Ursulețul de argint”.

După locul I ocupat anul trecut la prestigiosul festival „Ursulețul de aur”, locul I la „Delfinul de aur”, mențiuni, la Festivalul „Armonia” și „Cerbul de aur” – juniori, premiu special la „Mamaia copiilor”, locul II la Festivalul „Little Shells” de la Novi Sad (Serbia), locul II și premiu special la „Suflet de stea” (toate în 2010), Patricia s-a întors acasă de la Baia Mare cu trofeul „Ursulețul de argint”.
Palmaresul său cuprinde la fel de multe și importante premii și în 2009, atât individuale, cât și împreună cu grupul „Vivere”: locul II și premiu de popularitate la „Suflet de stea”, mențiune la „Ursulețul de aur”, finalistă la „TiAmo”, locul II la „Delfinul de aur”, participare la „Mamaia copiilor” (atât la interpretare, cât și la creație), recital trupa de show la „Cerbul de aur” – juniori, locul I la Superstar Fest, trofeul juriului copiilor la „Andantino”, locul II la „Flori de gheață.
Eleva din clasa a III-a a Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea („Terorista number one” – vorba compozitorului și textierului Mihai Alexandru) este un om de echipă, iar împreună cu  grupul „Vivere”, condus de dna Valeria Dinu Mișcuția, avea să cunoască, în 2009, succesul pe care doar o echipă extraordinară, cum este „Vivere”, cu soliști unu și unu, ți-l poate asigura și garanta; Locul I la Global Education Festival de la San Remo, locul II la „Cerbul de aur” - pentru juniori, recital la „Delfinul de aur” și „Mamaia copiilor” – toate în 2009, iar în 2010 – premiu special la Mamaia copiilor.
Acesta este un palmares, cu câteva puncte tari, al Patriciei, o fetiță minunată, îndrăgită de colegi și de doamna Valeria Dinu Mișcuția, dar și de compozitorul și textierul Mihai Alexandru, care i-a încredințat nu mai puțin de cinci piese (prezentate de Patricia în primă audiție).
Duminică, la Baia Mare – șase premii pentru „Vivere”
De la doamna Valeria Dinu Mișcuția (creierul și inima grupului), aveam să aflăm și celelalte premii cucerite de membrii Asociației „Vivere”, duminică, 15 mai 2011, la Baia Mare, la Festivalul „Ursulețul de aur”: Miruna Gavriș și Roxana Mureșan -  premii I, Karla Marin – mențiune,  Denisa Ifrim și Amalia Popa - premii speciale.
„Patricia Ciobotaru, în vârstă de 10 ani, a surprins juriul, dar și asistența, cu interpretarea sa deosebită, prezentând în concurs o piesă extrem de dificilă din repertoriul internațional. Piesa „Camino” i-a adus Patriciei, „Ursulețul de argint”.
Doar la 10 ani, Patricia dorește să calce pe urmele emblemei grupului „Vivere”, Ovidiu Lazăr, și după un trofeu mai mic, dar nu mai puțin important, cel al juriului copiilor, iată că la „Ursulețul de aur”, Patricia și-a îndeplinit un vis. Ursulețul de argint, premiul II (Zărnești), calificarea la Mamaia copiilor, Liga campionilor, Cerbul de aur junior, la ambele secțiuni (creație și interpretare) sunt rezultate extraordinare pentru un început de an pentru Patricia Ciobotaru.
Miruna Gavriș, Roxana Mureșan și Denisa Ifrim vor fi prezente, de asemenea, pe scena Festivalului Cerbul de aur junior, ce se va desfășura la București la începutul lunii iunie.
Ovidiu Lazăr („seniorul” grupului „Vivere”) va participa la finele acestei săptămâni la Festivalul internațional „George Grigoriu”, reprezentând România, alături de alți 10 concurenți, într-o companie selectă, concurenți din Malta, Franța, Italia, Belarus, Polonia și Bulgaria. În august, Ovidiu va fi prezent la Festivalul internațional „Liga campionilor”.
În calitate de președinte al Asociației VIVERE și de coordonator al grupului Vivere doresc să mulțumesc părinților pentru implicare, Clubului Lions, dlui Ionel Bungău, dar și mass-media bihorene pentru atenția acordată”.
Felicitări Patriciei, grupului Vivere și  dnei Valeria Dinu Mișcuția pentru rezultatele lor de excepție, ei fiind cei mai grozavi ambasadori ai Oradiei și Bihorului pe toate scenele naționale și internaționale unde concurează! Ovidiu DAN  

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:39:19 Ora standard a Europei de Est