Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gala olimpicilor și gala ținutelor eco

„Primăvara eco” la „Mihai Viteazul”

Gala olimpicilor și gala ținutelor eco

Directorul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, dl prof. dr. Ruben Filimon și catedra de Protecția Mediului ne-au invitat, joi, 12 mai 2011, la „Primăvara eco”.

Un eveniment la care s-a făcut bilanțul la încheierea cu succes a unui proiect de mediu și lansarea unui alt proiect, cu titlul „Educație pentru mediu prin activități extracurriculare în școală și în comunitate”, finanțat de Primăria municipiului Oradea, având ca parteneri Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Crișuri Oradea și Agenția pentru Protecția Mediului Bihor.
În partea a doua a manifestării, cei mai tari olimpici de la Protecția Mediului care s-au întors laureați de la etapa națională au fost felicitați și premiați cu diplome. În acest an, la nivel de colegiu s-a înregistrat o performanță fără precedent: toți cei șapte participanți la etapa națională a olimpiadelor și concursurilor pe meserii s-au întors laureați (un premiu I – Toma Darian Cătălin Vasile; o medalie de bronz – Gavril Zaica; două premii III – Telegdi Eunike și Laura Antal; trei mențiuni – Drăgan Ana Mihaela, Ioana Suciu și Iosif Ștefoi). Și dacă la cei șapte o mai adăugăm pe Maria Andrei (locul III) la Olimpiada națională a sportului școlar, obținem tabloul complet al olimpicilor naționali în 2011.
O manifestare de ținută s-a încheiat cu Gala ținutelor eco, realizate din materiale reciclabile de către patru echipe de elevi, în cadrul concursului național „Școli pentru un viitor verde”.
„Vin cu multă plăcere la o școală de calitate...”
Prezent la eveniment, generalul adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dl prof. Nicolae Ungur, avea să-și exprime bucuria de a participa la „Primăvara eco”. „Vin cu multă plăcere la o școală de calitate, dată de rezultatele pe care elevii le-au obținut la fiecare olimpiadă, etapă națională. Așa cum s-a întâmplat și anul acesta. Salut închiderea unui proiect și deschiderea unui alt proiect de mediu. Suntem parte integrantă a mediului. Așadar, să ne îndreptăm atenția spre natură, ocrotind-o și ajutând-o să se regenereze acolo unde am stricat, defrișând-o...”
Ceilalți doi invitați, Raluca Strati - reprezentant al ANAR – Administrația Bazinală de Apă Crișuri Oradea și Alina Manolescu – director al Centrului de Informare European din cadrul Universității AGORA, s-au arătat încântați de acțiunile și rezultatele obținute de elevii și profesorii colegiului, considerându-le drept „un suport valoros”, respectiv „un drept fundamental al omului de a trăi într-un mediu sănătos”...
Investigarea malurilor râului Crișul Repede...
Coordonatorul echipei de proiect, dna prof. ing. Marinela Filip a prezentat echipa de proiect (din care mai fac parte: ing. Marcela Mihoc, directorul colegiului – prof. dr. Ruben Filimon, directorul adjunct – prof. Mihai Bacoș, ec. Teodora Pop, inspector școlar – ing. Florian Mieluț și elevii de la profilul Protecția Mediului), scopul, obiectivele și activitățile principale.
„Prin acest nou proiect urmărim educarea elevilor în spiritul utilizării raționale a resurselor naturale, conștientizarea și informarea elevilor cu privire la necesitatea implicării lor în activități de voluntariat, campanii de igenizare și în activități practice de investigare și cercetare a ecosistemelor.”
Dintre activităpțile principale enumerate de coordonatorul de proiect, am reținut: Investigarea malurilor râului Crișul Repede pe sectorul pod CFR Calea Clujului – pod CFR Ioșia pentru depistarea surselor de poluare; acțiune de investigare de debit, prin măsurători de nivel și viteză în diferite puncte ale râului cu participarea unor specialiști din cadrul ANAR; acțiuni de igienizare a secțiunilor aferente studiului; acțiuni de prelevare de probe de apă în scopul analizării compoziției biologice și chimice cu ajutorul truselor de teren din dotare; organizarea unor sesiuni de informare, cu participarea unor specialiști de la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor și ANAR – Agenția Bazinală de Apă Crișuri Oradea; realizarea unui DVD cu prezentarea rezultatelor proiectului.
După prezentarea în power point a activităților „verzi” de către prof. Ramona Maghiar și premierea olimpicilor naționali, reprezentanții a patru echipe de elevi și-au prezentat ținutele eco, realizate din materiale reciclabile în cadrul concursului național „Școli pentru un viitor verde”.
La finalul „unui eveniment de marcă”, considerat și apreciat astfel de directorul colegiului, aveam să luăm cunoștință despre alte două evenimente ai căror protagoniști sunt tot elevii colegiului: examenul de certificare a competențelor profesionale, pentru elevii clasei a XI-a J, secția maghiară, specializarea cofetar, iar celălalt eveniment: o acțiune extrașcolară, intitulată „Din bucătăria zonală”, ai cărei protagoniști au fost elevii din a XIII-a I, specializarea tehnician în gastronomie, secția română. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gala olimpicilor și gala ținutelor eco.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:15 Ora de vară a Europei de Est