Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Amintiri unicat

De la Oradea la Sibiu, Brașov, Sinaia…

Amintiri unicat

Excursia pe care am organizat-o (prof. de limba română, Mihaela Fildan și profesor diriginte, Ivan Daniel), în perioada 29 aprilie - 1 mai, cu clasa a lX-a A de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, a oferit elevilor prilejul de a vizita unele dintre cele mai cunoscute monumente istorice și orașe din România, precum: Sighișoara, Sibiu, Brașov, Alba Iulia, Castelul Peleș din Sinaia, Castelul Bran, Cetatea Râșnov.

Ne-am bucurat împreună de un timp bun, menit atât pentru a realiza o unitate mai bună în relațiile colegiale, cât și pentru a îmbogăți cunoștințele culturale ale elevilor participanți. Timp de trei zile  am urmărit cum natura picta pentru noi imagini de o infinită splendoare.
Eleva mea, Ema Colța, și-a adus aminte de Vasile Ghica care spunea că nici natura și nici poporul nu și-au semnat capodoperele. Noi am rămas plăcut impresionați pe întreaga durată a acestei activități, în care, pot spune, am admirat „capodoperele” pe care natura avea să ni le descopere.
Castelele au înviat pentru fiecare vizitator și au înflorit în inimile acestora respectul pentru valoare și trecut. Învăluit în mister, Castelul Peleș ne-a primit cu o atmosferă boemă, calmă și enigmatică. Nu e locul căruia să-i descoperi dintr-o dată toate tainele. Cu un acord tacit, vizitatorii au înțeles suferința, firea sensibilă a reginei, dar și  tăria de caracter, demnitatea regelui. Toate șopteau o poveste veche, dar care continuă între zidurile castelului. Totul e învăluit în mister. Numeroasele camere au amintit de prietenii de seamă ai casei precum: Vasile Alecsandri, George Enescu. Toți aceștia și încă mulți alții, știuți pe nume sau neștiuți, țes istoria. Eram mândri că suntem români. A fost atât de frumos!!!
Am vizitat apoi orașe și cetăți: cetatea Râșnov, castelul Bran, Dumbrava Sibiului, cel mai mare muzeu în aer liber, Alba Iulia, Brașov, Sibiu, Sighișoara- care, de asemenea, au impresionat prin stilul arhitectonic și căldura specifică. Lângă pietrele reci, pe băncile liniștitoare, printre arborii seculari, peste apele albastre și chiar în văzduhul înseninat am  lăsat gândurile  noastre bune ca niște pietre vii de aducere-aminte.
Peste ani, ne vom aduce aminte de  aceste momente plăcute, care s-au sădit durabil în ființele noastre. Poate că nu vom mai ști locul, poate că imaginea va fi neclară, dar ni s-au întipărit în minte pentru totdeauna trăirile unice, farmecul și gingășia lucrului frumos făcut împreună, ca într-o adevărată echipă, trupă de adunat amintiri unicat.  
Nimic altceva nu poate fi zis în încheiere, decât că am înțeles încă o dată maxima așezată și în camera de zi a regelui Carol I: „NIHIL SINE DEO”. (Mihaela Fildan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:28 Ora de vară a Europei de Est