Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A apărut nr. 36 al revistei „OviDan”

Semnal

A apărut nr. 36 al revistei „OviDan”

Marți, 10 mai 2011, a apărut nr. 36 al revistei „OviDan”.
Ediția conține știri de la Primăria Oradea (Concursul de matematică „Sclipirea minții”) și de la Banca Transilvania (despre creditul rapid fără garanții materiale) ..., fotoreportaje din școli, de la diferite evenimente din municipiu și județ.

Numărul se deschide cu gojdistul de argint, Dan Mihai Mercea, care ne-a adus o medalie de argint de la Olimpiada Internațională de Chimie „D. Mendeleev” de la Moscova. Că vor unii să audă sau nu și să recunoască, Grupul Școlar „Ioan Bococi” din Oradea este școala de top (de frunte) a județului nostru în ceea ce privește proiectele Comenius și Leonardo; recent, cei de la „Ioan Bococi” au găzduit o nouă reuniune de proiect, la care au participat 65 de profesori și elevi din Portugalia, Letonia, Lituania, Polonia, Grecia, Turcia, Italia și România (Sibiu); în „descifrarea” Legii Educației Naționale, consilierul juridic al Inspectoratului
Școlar Județean Bihor – jr. dr. Ramona Bacter – se oprește la o chestiune „fierbinte”: norma didactică; tot de la Primăria Oradea, am primit detalii legate de Săptămâna Națională a Voluntariatului; în cadrul rubricii „Să scriem corect”, conf. univ. dr. Dumitru Draica ne prezintă formele corecte de plural. Doamna ing. Miorița Săteanu lansează dascălilor bihoreni o nouă invitație: participare la Expoziția „Familia mea fericită”; joi, la Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” s-a desfășurat Gala performanțelor sportive; vineri, la Palat, premierea câștigătorilor Concursului județean „Patimile și Învierea Domnului”; tot vineri, la hotel „Ramada”, Marcel Boloș ne-a vorbit despre teoria haosului,  dinamica neliniară, teoria jocurilor, contagiunea financiară și filtrele Kalman; în cadrul orelor de dirigenție, gojdiștii au parte de seminariile unui educator de sănătate, care îi povățuiește să gândească pozitiv și să ducă o viață sănătoasă; pe bobocii clasei I B și pe partenerii lor din a II-a A, de la C.N. „Iosif Vulcan” îi găsim în două ipostaze, de mici „pompieri și polițiști”; tocmai la Constanța, și-au găsit Alexandru și Timea să devină campioni naționali, la Concursul național Cupa „Dansul valurilor”; în pagina 10, avem un concurs cu premii de nota 10 - „Să învățăm să circulăm corect!” La Școala „D. Cantemir” s-a desfășurat, cu rezultate excelente, „Săptămâna Campaniei Globale pentru Educație”; în diseminarea proiectului, dl prof. dr. Răzvan Vonea ne scrie despre vizita de studiu în Turcia, iar Amalia Hodișan ne invită sâmbătă la un Work-shop, la Hotel Continental Forum; Adrian Crăciunaș ne prezintă în cadrul rubricii sale săptămânale „Rugăciunea”, lui Radu Gyr; cu siguranță că nu ați prea auzit de fenomenul  Raynaud. Doamna doctor Carmen Băloiu  (medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea) ne spune cum apare, cum se manifestă și cum se tratează acest fenomen; Monica Toader și Școala „Avram Iancu” din Oradea au stabilit un record Ovidan: 100 de articole pe ovidan.ro; Ana & Liliana și Garțian Lascu ne-au scris despre două proiecte de-ale economiștilor orădeni de la „Partenie Cosma”; educatoarele Grădiniței „Lotus” au fost în Ungaria, elevii dnei prof. Amalia Farcaș au lansat o punte spre gimnaziu, la „George Coșbuc” s-a serbat „Ziua Europei”, iar studenții orădeni au intrat în febra Festivalului Oradea Student’s Fest. (Ovidiu Dan)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:36 Ora standard a Europei de Est