Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sărbătorirea zilei de 9 Mai la „Emanuel”

Un nou show de pomină

Sărbătorirea zilei de 9 Mai la „Emanuel”

Gimnaziștii de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea s-au pregătit ca la carte pentru „Ziua Europei”, cu multe materiale, dar au și gătit bucate... cât pentru „Nunta Zamfirei”, orchestrați de profesorii diriginți și Ramona Iștoc – coordonatorul de proiect și organizatorul principal al evenimentului.

Pentru a continua tradiția începută în urmă cu trei ani, catedra de istorie-geografie a organizat și de această dată o manifestare dedicată Zilei Europei, în cadrul proiectului educațional intitulat „9-10 Mai – Sărbătoare Națională și Internațională”, în parteneriat cu Facultatea de Istorie, Geografie și Relații Internaționale din Oradea.
Îmbinarea fericită a celor trei evenimente (Proclamarea Independenței României, sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial în Europa și Ziua Europei) dă posibilitatea, prin marcarea lor, promovării valorilor naționale și europene, dar și cunoașterii și înțelegerii construcției și instituțiilor europene.
Cetățeanul european nu poate și nu trebuie să-și uite elementele de identitate națională care îl definesc, îl particularizează și îi îmbogățesc familia europeană. Totodată el nu se poate integra într-o lume, care treptat renunță la frontiere, dacă nu-i cunoaște simbolurile, regulile și mecanismele de funcționare și nu le acceptă.
Nu în ultimul rând, proiectul își propune să dezvolte relațiile interpersonale, să încurajeze munca în echipă, precum și folosirea calculatorului într-un mod instructiv-educativ, pentru realizarea pliantelor, power point-urilor și pentru informare...
Manifestarea a avut loc luni, 9 mai 2011, în sala de nunți a Bisericii Emanuel, fiind moderată de către prof. organizator Ramona Iștoc, inițiator al proiectului. Cea mai mare parte a manifestării a fost alocată concursului pe echipe, pentru clasele de gimnaziu, intitulat „9 mai- Simboluri europene”, la care au participat 10 echipaje, reprezentând tot atâtea țări ale Uniunii Europene.
Concursul a cuprins patru probe: prezentarea unor simboluri specifice țărilor alese, pe bază de imagini, machete etc., moment original, creativ (poezie, scenetă), estetica și complexitatea standului de prezentare și în final, mult așteptata probă de degustare a produselor culinare tradiționale.
Juriul a fost prezidat de dl prof. Constantin Buleandra, director al liceului, și alcătuit din următorii profesori: Medan Eugenia, Fildan Mihaela, Popa Dorina, Moțiu Rodica, Fiter Ciprian și Filip Lidia.
Elevii participanți au dat dovadă de o documentare riguroasă, de multă creativitate și originalitate, implicându-se trup și suflet nu doar ei ci și familiile lor, pentru ca echipele lor să se prezinte cât mai bine și să impresioneze juriul. Eforturile lor au fost răsplătite prin diplome și aplauze din partea publicului.
 Manifestarea a continuat cu o prezentare în power point, intitulată „Simboluri naționale ale României”, realizată de o echipă a clasei a IX-a A, îndrumată de către dna prof. Mihaela Fildan.
La final, publicul a vizitat standul cu pliante și panouri informative, cuprinzând un scurt istoric al U.E, instituțiile și simbolurile acestei organizații, amenajat de elevii clasei a VII-a A. (Ramona Iștoc & Ovidiu Dan)
Câștigătorii concursului „ 9 Mai – Simboluri europene”
Prima probă (prezentarea simbolurilor europene):
•Premiul I a fost obținut de către echipa clasei a VII-a B (Oprea
 Debora, Lucaciu Aronela, Șaitoș Petra, Morar Maximilian, Vede
 Ionatan și Urs Paul), reprezentând Spania.
•Premiul II a revenit echipei clasei a VI-a A (Tiutin Cristina, Tărău Gabriela, Moca Titus, Butuc-Mayer Filip și Pantiș Beniamin) - Suedia.
•Premiul III a fost obținut de către echipa clasei a VI-a B (Bica Paula, Marian Bianca, Berghe Cristina, Pop Andreea, Gherle Timotei și Serecuț George) - Austria.
•Mențiune a obținut echipa clasei a VIII-a B (Cherecheș Denisa, Toia Denisa, Herman Denisa, Lucuș Georgiana și Oros Sergiu) - Grecia.
A doua probă (moment creativ, original):
►Premiul I a fost câștigat de Suedia.
►Premiul II – de Polonia, echipa clasei a VI-a A (Ardelean Alexandra, Racolța Andreea, Orășanu Astrid, Ivan Eliza, Bala Alexandru, Drugaș Ștefania și Fazecaș Ruth).
►Premiul III, la egalitate de puncte, de Spania și Austria.
►Mențiune – Belgia, echipa clasei a V-a B (Berinde Larisa, Lucaciu Renata, Pop Alexandra, Cherhaț Diandra, Mironescu Diana, Paul Mălina, Kovacs Adonis, Ivan-Leț Sebastian).
A treia probă (estetica și complexitatea standului):
*Premiul I - la egalitate de puncte, Spania și Suedia.
*Premiul II – Marea Britanie, echipa clasei a VII-a B (Kiss Bianka, Șteț Diana, Bondar Ștefana, Ciora Bogdan, Săutiuț Elias, Beladi David și Cruceru Lucas).
*Premiul III - Grecia.
*Mențiune – Olanda, echipa clasei a V-a A (Hrițcu Andreea, Hoșman Patricia, Mierluț Anastasia, Berghe Sergiu, Tiutiu Natan, Bohuș David și Solomie Patrick).
A patra probă (degustare de produse culinare tradiționale):
●Premiul I - la egalitate de puncte: ehipele Suediei, Spaniei, Greciei și Marii Britanii.
●Premiul II, echipele Olandei și Italiei (Hoșman Rafaela, Groza Mădălina, Negruț Eliza, Ghețe Rebeca, Orbai Iulian și Kiss Cynthia).
●Premiul III - echipele Austriei și Poloniei
●Mențiune - echipele Belgiei și Franței (Pușcaș Dorothy, Vereș Cristina, Carțiș Daniela, Bodog Georgia și Bulc Timotei).
Premiu special pentru cea mai bună echipă din concurs ... reprezentând Suedia.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătorirea zilei de 9 Mai la „Emanuel”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:42:16 Ora standard a Europei de Est