Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concurs cu premii (nr. 2)

Să învățăm să circulăm corect! (3)

Concurs cu premii (nr. 2)

Săptămâna trecută, v-am lansat provocarea la concurs (cu primele trei chestiuni), iar la final, v-am oferit informații legate de circulația pietonilor (din care vă vom pune astăzi trei chestiuni);

deci chestionar pietoni:
1.Elevul aflat pe trecerea de pietoni se bucură de prioritate:
a.Totdeauna;
b.Doar atunci când se află într-un grup de trei persoane;
c.Numai dacă înaintea acestei treceri se află un indicator care semnalizează trecerea respectivă.
2.Precizați unde poate fi întâlnit indicatorul “trecere pentru pietoni”:
a.În interiorul orașelor și al localităților rurale;
b.În acele locuri frecventate intens de pietoni;
c.În acele locuri autorizate de organele administrative.
3.În zona pietonală au acces:
a.Vehiculele lente care nu stânjenesc circulația pietonilor;
b.Locatarii și cei care prestează servicii publice cu 5 km/h;
c.Bicicliștii și rollerii.
Răspundeți, alegând variantele corecte la cele trei chestiuni.
Atenție, la unele întrebări sunt corecte două variante de răspuns!
Așteptăm răspunsurile voastre pe adresa: ovidanm@yahoo.com
Exemplu: 1 – a; 2 – b și c; 3 – c...
Nu uitați să ne scrieți:
Numele și prenumele vostru, localitatea, școala, clasa, telefonul (la care vă putem contacta).
***
Și-acum materialul pentru concursul de săptămâna viitoare.
Bicicleta și biciclistul în circulația rutieră
Bicicleta este un vehicul relativ nesigur, care deviază ușor, două roți oferind mai puțină stabilitate decât patru.
Ca orice vehicul, bicicleta trebuie să circule pe partea dreaptă a drumului public.
Condițiile ca o bicicletă să poată circula pe un drum public sunt: să fie în bună stare de funcționare; să nu pericliteze siguranța biciclistului; să fie complet dotată pentru circulație. Aceasta înseamnă să aibă ca accesorii: un sistem de frânare în bună stare (frână de mână și torpedou); sistemul de iluminare (far cu bec și întrerupător, dinam, fișă de legătură); sonerie în stare bună; catadioptrii (ochi de pisică) la aripa din spate și la pedale.
Bicicliștilor le este interzis:
*Să conducă bicicletele pe drumurile publice dacă nu au împlinit vârsta de 14 ani
*Să circule cu bicicleta fără a fi echipată corespunzător
*Să învețe să conducă bicicleta pe drumurile publice cu circulație intensă
*Să circule pe trotuare sau pe mijlocul părții carosabile, pe aleile pentru pietoni din parcuri și grădini publice
*Să circule câte doi sau mai mulți în același rând, în afara competițiilor sportive organizate
*Să circule luând mâinile de pe ghidon sau picioarele de pe pedale
*Să se țină cu mâna de autovehiculele în mers sau să circule în spatele acestora la o distanță mai mică de 25 de metri
*Să transporte alte persoane pe biciclete prevăzute cu un singur loc, cu excepția copiilor până la 7 ani, dacă bicicleta este prevăzută în acest scop, cu un suport așezat în față
*Să circule în timp ce se găsesc sub influența băuturilor alcoolice
*Să circule pe drumurile naționale, dacă în situația în care se deplasează, există drumuri sau poteci laterale ce pot fi folosite de bicicliști.
Biciclistul trebuie să cunoască și să respecte anumite indicatoare rutiere cum ar fi: oprirea la intersecție; accesul interzis bicicletelor; accesul interzis tuturor vehiculelor; accesul interzis vehiculelor, vehiculelor cu tracțiune animală și bicicletelor; pistă obligatorie pentru biciclist.
Regula principală în mersul pe șosea a bicicliștilor este deplasarea cât mai aproape de extremitatea dreaptă.
În scopul prevenirii pericolelor, bicicliștii semnalizează cu mijloace de avertizare sonoră, cu luminile farurilor, cu semnalizatoarele luminoase sau cu brațul.
(prof. Virgil Matei, Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:38:02 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...