Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Argint pentru gojdistul Dan Mercea

Șase olimpici români, toți șase, medaliați la Moscova

Argint pentru gojdistul Dan Mercea

Toți cei șase componenți ai lotului olimpic de chimie al României s-au întors medaliați de la cea de-a 45-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev”, desfășurată în perioada 24 - 30 aprilie 2011, la Moscova; palmaresul lotului nostru: cinci medalii de argint și una de bronz.

Între cei care au cucerit medaliile de argint, primul este gojdistul orădean Dan Mihai Mercea, elevul distinsei doamne profesor Anița Luncan – formator de olimpici naționali și internaționali.
La competiție, au participat 98 de elevi din 16 țări.
„Dan are calitățile unui om de știință”
Doamna profesor Anița Luncan îl cunoaște și îl citește pe Dan ca pe o carte. A avut timp să-l studieze din clasa a VII-a, când l-a remarcat ca „inteligent și iubitor de științele naturii. În clasa a IX-a avea să confirme, obținând o mențiune MEC la Olimpiada națională de biologie. Nimic nu e întâmplător. În clasa a VII-a a obținut primul său premiu la Olimpiada națională de chimie (premiul III). De-atunci mi-am pus mari speranțe în el. Mi-a cerut să-mi schimb orele de pregătire ca să poată să participe și el. Anul acesta, în februarie, la Timișoara, Dan avea să se claseze primul la selecția care a avut loc pentru constituirea lotului lărgit al României, din 150 de candidați...”
Să spunem că din cei 12 gojdiști (respectiv 14 concurenți bihoreni, câte unul din Aleșd și Lic. T. „Adi Endre”) care ne-au reprezentat județul, în 2011, la Olimpiada națională de chimie, 11 sunt elevii doamnei prof. Anița Luncan și toți s-au întors laureați: Dan Mihai Mercea, Răzvan Panea, Alina Todoca, Ana Gui, Paul Panaitescu, Radu și Andreea Anton, Sorana Pașcalău, Antonia Fitărău, Diana Costa și Cristian Butiri.
Revenind la medaliatul cu argint de la Moscova, „trebuie să știți că Dan a fost acceptat în decembrie 2010 la Oxford, când s-a prezentat la un interviu. Universitatea chiar ne-a trimis o scrisoare de felicitare pentru buna impresie pe care a lăsat-o Dan, dovedind o pregătire excepțională. Sunt foarte mândră de el. Îmi amintesc că în clasa a X-a a obținut locul I absolut la națională. Îi doresc să-și găsească drumul pe care îl merită, să lucreze în cercetare, în chimia organică, cea mai apropiată de sufletul său”, a conchis interlocutorul nostru, doamna profesor Anița Luncan.
Dan e modestia întruchipată
După tot ceea ce ne-a spus doamna Anița Luncan (care l-a caracterizat drept: „foarte serios, meticulos, inteligent, cu o extraordinară putere de muncă și de a relaționa...”), Dan a ridicat din umeri, nemaiștiind ce să ne spună despre sine.
Ne-a povestit despre competiția de la Moscova, cu subiecte inedite, cu două probe teoretice de câte cinci ore fiecare, în două zile, o probă cu opt probleme obligatorii și o a doua cu cinci secțiuni, de chimie organică, chimie anorganică, chimie fizică, chimie analitică și biochimie..., precum și o probă practică tot de cinci ore. „Ne-am bucurat de o organizare a concursului foarte bună, de cazare minunată, în hotel, câte doi în cameră. Am amintiri frumoase de la Moscova, unde am ajuns pentru prima oară (cu avionul). Cu toții ne-am simțit bine. Șase olimpici români, însoțiți de doamna Daniela Bogdan, inspector general în Ministerul Educației, și toți ne-am întors cu medalii...”
Acesta este chimistul de argint al României, gojdistul orădean, care din toamnă va studia chimia la Colegiul St. Peter al Universității din Oxford. (Ovidiu DAN)

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:28:26 Ora standard a Europei de Est