Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna Campaniei Globale pentru Educație

(2-8 mai 2011)

Săptămâna Campaniei Globale pentru Educație

La Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir”, Oradea s-a desfășurat, în săptămâna 2-8 mai 20011, Campania Globală pentru Educație.

Coordonatorul național al Campaniei este Organizația Salvații Copiii, iar parteneri au fost Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Centrul municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii „Romani Criss”, Centrul Educația 2000+, Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională „Step by Step”, Asociația Ovidiu Rom, World Vision România, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
La nivel național, Organizația Salvați Copiii intenționează ca, în cadrul campaniei din acest an, să pună accentul pe consecințele neparticipării la educație a femeilor și fetelor, abordând legătura dintre această neparticipare și fenomene cum ar fi traficul de persoane, egalitatea de șanse pe piața muncii, mortalitatea și morbiditatea infantilă, abandonul copiilor în maternități și spitale etc.  
În acest an, la nive
l internațional, Campania își propune să atragă atenția opiniei publice asupra importanței accesului la educație al femeilor și fetelor, lansând un apel către toate statele să aloce resursele necesare, să ia măsurile oportune și să dea dovadă de sprijin activ astfel încât femeile și fetele să aibă șanse egale în domeniul educației.
Coordonatorul Campaniei Globale pentru Educație la nivelul Școlii cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir”, Oradea a fost prof. Diana Nichita, responsabil C.E.A.C. pe școală (Comisia pentru Evaluarea și Asigurarea Calității în învățământul preuniversitar). Cadrele didactice și elevii școlii au susținut dreptul la educație al fiecărei persoane și al fetelor și femeilor în mod special.
Activitățile derulate în cadrul Săptămânii Globale pentru Educație au avut sprijinul, aportul și implicația conducerii unității școlare, prin dna prof. Codău Teodora (director) și dna prof. Szekely Erszebet (dir. adj.). În ordinea derulării lor activitățile Campaniei au fost:
Marți, 3 mai 2011: „Ce înseamnă pentru mine accesul la educație pentru fete și femei” – activitatea a fost desfășurată la clasa I B; „Testimoniale și pledoarii pentru educație” (clasa a VII-a B) și „Opinia noastră” (clasa a VIII-a A).
Miercuri, 4 mai: „Ce înseamnă pentru mine accesul la educație pentru fete și femei” (clasa a VI-a B, a VII-a A și elevii clasei a II-a C și a III-a A și-au adus contribuția alături de dnele înv. Florica Popuș și Mariana Pința; la activitatea clasei a VI-a A a participat ca invitat și consilierul școlii dna prof. Ana Radu).
Joi, 5 mai: lecția „Marea povestire”.  În cadrul acestei lecții participanții au analizat importanța accesului la educație pentru fete și femei (elevii clasei a IV-a C, înv. Coșarcă Tatiana). Invitații acestei activități au fost dna Cherteș Viorica, președinta Asociației Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, dna Raț Voichița – membră a aceleiași asociații, asistentul medical al școlii, dna Staniș Cornelia. La clasa a VI-a A s-a desfășurat activitatea în cadrul căreia au fost prezentate și dezbătute cazuri din comunitatea locală în care neparticiparea la educație a influențat decisiv destinul unor fete/ femei sau al familiilor acestora. La activitate au fost prezenți, ca invitați, dna Mânzu Ana (inspector A.S.C.O. Oradea și voluntar Focus - București), dna Firez Mariana (reprezentant al Comitetului de părinți pe clasă), dna prof. Galiș Viorica, precum și foști elevi ai școlii.
Vineri, 6 mai: „Exemplele de lângă noi” - la activitatea clasei a IV-a D (înv. Doina Lung) a fost invitată dna Arădău Andrada, care a vorbit copiilor despre beneficiile educației, dar și despre consecințele abandonului școlar. La clasele a II-a A (înv. Maghiari Liliana) și a IV-a A (înv. Capotă Maria), invitat a fost profesorul de sprijin al școlii, dna Puriș Ana.
Să respectăm și să aplicăm sloganul campaniei: „Este un drept!/ Fă-l să fie drept!/ Educație pentru fete și femei!” (Diana Nichita)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:22 Ora de vară a Europei de Est