Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Suntem diferiți, dar… totuși la fel”

Întâlnirea de la Oradea

„Suntem diferiți, dar… totuși la fel”

Început cu mult entuziasm acum aproape doi ani, primul proiect de parteneriat multilateral Comenius al Grupului Școlar „Ioan Bococi” din Oradea se apropie de sfârșit; în proiect sunt implicate opt țări: Portugalia (coordonatoarea proiectului), Letonia, Lituania, Polonia, Grecia, Turcia, Italia și România (Oradea și Sibiu).

În perioada 27 aprilie - 2 mai 2011, a avut loc la Oradea a noua și penultima reuniune din cadrul proiectului „We are so different …but still we are the same” la care au participat profesori și elevi din toate cele 10 școli partenere.
 Cei 65 de profesori și elevi din opt țări europene au fost întâmpinați cu multă bucurie de profesorii și elevii școlii. În prima zi a întâlnirii, după primirea delegației de către directorul școlii, prof. ing. Ileana Varga, a urmat vizitarea școlii, timp în care s-au purtat discuții cu cadrele didactice și elevii privind sistemul de învățământ, organizarea școlii, moduri de predare și învățare, performanțele elevilor.
În cadrul deschiderii festive, coordonatoarea proiectului, prof. Mihaela Popovici (directorul adjunct al școlii) a salutat asistența și a urat bun venit oaspeților și invitaților prezenți (reprezentații Inspectoratului Școlar - prof. Nicolae Ungur, inspector general adjunct, prof. Doina Gyori, inspector de specialitate; din partea Consiliului Județean Bihor - ec. Dumitru Musca, director economic; prof.Alina Vese - directorul Grupului Școlar „George Barițiu”, precum și alți reprezentanți ai școlilor orădene.
În onoarea oaspeților și invitaților, artiștii școlii au susținut un program artistic (dansuri populare românești, dans modern și o scenetă dintr-o nuntă tradițională specifică Bihorului, cu participarea extraordinară a tinerei interprete de muzica populară Dana Jurjuț, elevă a Colegiului Național „Iosif Vulcan”. Programul artistic a fost coordonat de profesorii: Anca Raica, Aurel Popa, Florin Lăzău, Cornelia Movilă și Mihaela Șumălan; la momentul artistic au participat și partenerii SNAC – elevi ai Colegiului Național „Iosif Vulcan”, coordonați de prof. Claudia Krenec.
Întâlnire la Consiliul Județean Bihor
În aceeași zi, delegația de profesori a fost primită la C.J. Bihor de către vicepreședintele Dumitru Voloșeniuc, directorul economic - Dumitru Musca și consilierul dlui președinte Radu Þîrle, dl Mircea Jacan, după care a urmat vizita la Primăria Oradea, cu prezentarea instituției și urcare în turn, pentru o panoramă a orașului.
Între timp, în școală, s-au desfășurat workshopurile elevilor pe temele stabilite în proiect  („Tipuri de sânge”, „Viitorul și noi”, precum și un workshop foto pregătit de profesorii și elevii din Caldas da Rainha, Portugalia. Pe lângă aceste teme, gazdele au pregătit și o surpriză - ateliere de lucru, în care elevii școlii și partenerii lor europeni au realizat manichiuri - fantezie, o colecție de modele de îmbrăcăminte, au încondeiat și vopsit ouă, lucrările fiind expuse și admirate în sala festivă (workshopurile au fost coordonate de cadrele didactice: Ana Bronț, Otilia Petrila, Marcela Gazdac, Livia Mușet, Lucia Lobonț, Ana Abrudan și Viorica Bibarț).
Excursii la Izbuc, Chișcău, Turda...
 În zilele următoare, au avut loc excursii și vizite de documentare la Izbuc, Peștera Urșilor, la Turda și Cluj-Napoca, pentru a cunoaște tradițiile și obiceiurile, precum și frumusețea plaiurilor românești (partenerii de proiect au fost însoțiți de elevii din grupul țintă, și cadrele didactice: Minodora Albu, Diana Bolojan, Otilia Niculescu, Dana Erdeli, Traian Ștefănuț și Ramona Bejusca).
O nouă idee de predare-învățare
În ultima zi a reuniunii au avut loc prezentarile profesorilor privind o nouă idee de predare a unei discipline din aria curriculară Tehnologii. Pentru Grupul Școlar „Ioan Bococi”, lecția a fost pregătită de doamna profesor Mariana Șandor. În cadrul întâlnirii coordonatorilor de proiect din toate școlile partenere, s-au discutat temele pentru ultima reuniune a proiectului care va avea loc la Riga, în Letonia, în luna iunie.
Între timp, elevii au făcut o drumeție la Băile Felix pentru a admira bogația naturală a stațiunii (elevii au fost însoțiți de profesorii: Aurel Olar, Anca Lorincz, Cristina Nadiș și Andreea Roșu).
Toți elevii străini (aproape 40) au fost cazați în internatul școlii și în acest fel au fost promovate și stimulate comunicarea directă și prietenia. La toate acestea să mai adăugăm buna organizare a reuniunii la care și-au adus contribuția și personalul administrativ (administratorul - Kătălin Molnar, bucătarii, personal de îngrijire), cadrele didactice: prof. Rodica Horacsek, Crina Portelechi, Mariana Cipleu, Viorica Bronț, Ramona Bobiș și Florica Plop) și personalul auxiliar (ec. Corina Topai, Adriana Clitan, Mariana Gorcea, Monica Moț, Sorina Ciont, Elena Rotar, Cătană Florica, Ioana Sim, Anca Leș și Ioana Tiurbe).
Programul reuniunii s-a încheiat cu o seară festivă, cuprinzând: o paradă a modei și coafurilor (creațiile au fost realizate de prof. Smărăndița Raicu și Dorina Praja), precum și un număr de magie, cu talentații Eduard Malița și Bianca Onița (elevi ai C.N. „Iosif Vulcan”).
Comunicarea între parteneri va continua prin intermediul site-lui proiectului, care cuprinde atât materiale, cât și imagini de la toate întâlnirile de proiect și nu numai. (Mihaela P. & Ovidiu D.)
P.S. Pentru mai multe poze (140 de poze), accesați Galeria foto: „Suntem diferiți, dar… totuși la fel”.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:09:32 Ora standard a Europei de Est