Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Gala performanțelor sportive

Miercuri, la Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”

Gala performanțelor sportive

În timp, dascălii și elevii Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea ne-au oferit lecții și exemple de bune practici, fiind deschizători de drumuri în multe acțiuni și proiecte locale, județene și naționale; în înființarea alternativei Step by step și a asociației de părinți, în activități de voluntariat și în implicarea totală a părinților în activități, unele fiind chiar inițiate de părinți, cum a fost campionatul de fotbal al tăticilor copiilor de la Step by step.

În toate acțiunile, directorul liceului, dl profesor Andrei Cristea, este în frunte, un centru înaintaș, și nu pentru că dumnealui este profesor de sport, ci pentru că vrea să fie un model de implicare, un dirijor competent, un promotor al noului, un iubitor al ineditului capabil să producă o schimbare în bine, o eficientizare a procesului instructiv-educativ.
După lecția de fotbal pe care ne-au oferit-o părinții STEP-iștilor joi (28 aprilie), miercuri (4 mai 2011), în sala festivă a liceului, a avut loc un regal al elevilor din cele opt clase ale ciclului primar, față în față cu atleții, modelele (campionii) dlui profesor-antrenor Virgil Preda (de la C.S.U. Oradea). Distinsul profesor le-a prezentat „primarilor” campioni și modele din atletism, iar în replică, dl director le-a oferit invitaților o gală a performanțelor sportive, în care STEP-iștii școlii și-au prezentat rezultatele și proiectele de viitor; regalul încheindu-se cu un moment artistic pe scenă și cu o „porție” de fotbal pe terenul de sport.
Domnul director Andrei Cristea a făcut o pledoarie a ceea ce înseamnă astăzi modele demne de urmat, dar nu cele promovate de televiziunile noastre, care ne oferă mai mult circ și false „vedete”, ci elevi, studenți și absolvenți care au obținut performanțe în domeniul lor, prin multă muncă, voință de fier și perseverență, cu dăruire și talent, toate încununând și materializând un vis, un crez și o dorință de a realiza performanță, de a urca treptele desăvârșirii profesionale.
„Învățați și faceți sport!”
Acesta a fost îndemnul profesorului- atrenor Virgil Preda. Învățătura vă înnobilează, iar sportul vă relaxează, vă întărește sănătatea și vă face corpul frumos! Sportul devine un drog, un drog pe care îl preferăm, pentru că face numai bine tuturor, indiferent de vârstă”. Cunoscutul antrenor a adus în față modele de atleți, care învață și muncesc, care obțin performanțe, atât în profesie, cât și în sport, care, la rândul lor, au avut modele chiar în familie, pe tata și bunicul, sportivi de performanță. Silviu Uivaroșan, student, campion al României, cu cei 7,60 m, la săritură în lungime, se pregătește pentru Europenele de tineret; Ligia Grozav, elevă în clasa a XI-a la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, este un model de elev și sportiv, care îmbină armonios, cu bune rezultate, învățătura cu sportul, pregătindu-se pentru învățământul superior. Ea dorește să intre la Tehnică dentară. „Un alt model de îmbinare a muncii cu sportul este Pasztai Zoltan, pe care doresc să vi-l prezint în lipsă, el nu a putut veni acum la întâlnire; după cele 8-10 ore de serviciu, Zoli își găsește timp și pentru practicarea sportului”, ține să ne asigure antrenorul Virgil Preda. „Ion Vasile este profesor la Universitate Oradea, dar nu la Facultatea de Educație Fizică și Sport, ci la Matematică-Informatică, prin natura profesiei, se află mereu în fața calculatorului, dar care face sport, atletism de performanță”.
Cornelia Deac este studentă, în anul III la Socio-Umane, la Psihologie, campioană a României, cu 6,70 m, încă 5 cm și pleacă la Roma, la Campionatele europene.
„Sportul, atletismul, îmi dă satisfacții extraordinar de multe, sănătate, o minte mult mai limpede și ocazii nenumărate de a călători în lumea largă...”, mărturisește Cornelia.
STEP-iști cu performanțe în sport
După ce i-au ascultat cu atenție și i-au privit cu admirație pe atleții campioni, punându-le numeroase întrebări, cei mici și-au trimis în față reprezentanții, intervievați de domnul director, colegi de-ai lor care practică sportul în afara orelor de curs.
În paralel cu prezentarea lor în direct, la microfon, pe ecran, în power point, s-au derulat imagini din competițiile la care au participat, însoțite de un text adecvat.
În gala de miercuri, au fost prezentați 11 STEP-iști: Emma Demian (tenis de masă și volei), Nagy Erik (arte marțiale – campion național), Iulia Cristea (atletism) și surioara sa, Anda, Andrei Comăniciu (șah), Adrian Balog (fotbal), Cristian Meheș (aruncarea ciocanului), Rafaela Popa (dans sportiv), Patricia Costraș (înot), Alexandrina Rojan (tenis de câmp) și Andrei Pavel (polo).
După momentul de dans oferit de Rafaela Popa și partenerul său, pe scenă, în curte, micii fotbaliști au pus de un amical demonstrativ, un îndemn la mișcare, întru sănătate, relaxare, frumusețe și armonie! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gala performanțelor sportive.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:56:04 Ora standard a Europei de Est