Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Campionatul de fotbal al părinților claselor Step by Step

La Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Oradea

Campionatul de fotbal al părinților claselor Step by Step

La inițiativa părinților elevilor din clasele Step by Step, de la Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, în luna aprilie, s-a desfășurat campionatul de fotbal al părinților.

O caracteristică a activităților specifice alternativei educaționale Step by Step este implicarea părinților și încurajarea inițiativei acestora în legătură cu crearea unei mici comunități care să acționeze în folosul copiilor.
 În cadrul proiectului educativ „ABC-ul sănătății”, proiect aprobat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor și finanțat de Consiliul local Oradea, joi (28 aprilie 2011), s-a finalizat campionatul de fotbal al taților. Meciurile ne-au adus împreună: părinți, învățătoare, elevi, bunici, rude și prieteni ca să trăim emoția fiecărei întâlniri și să ne dovedim nouă înșine că mișcarea este susținătoarea sănătății la orice vârstă. Etapele preliminare s-au desfășurat în curtea liceului, iar semifinala și finala pe teren „neutru”, după cum aveam să aflăm de la dl prof. Andrei Cristea – directorul liceului.
De-acum, este rândul mamelor să se întâlnească pentru a demara acțiuni cel puțin la fel de utile și antrenante.
„Când am primit invitația de a participa la un campionat de fotbal al tăticilor am fost cam sceptic în privința reușitei acțiunii. Dar pentru că venea din partea școlii și pentru că fetița mea își dorea tare mult să fie acolo, m-am prezentat și eu la meci. Și surpriză: am jucat în echipa clasei, am înscris chiar și un gol. Fata mea a fost mândră de așa tătic și de atunci în fiecare zi avem program de exersat cu mingea (ca să fie și ea ca tata). Din punctul meu de vedere această acțiune și-a atins scopul, să îi facă pe copii să îndrăgească mișcarea în aer liber” - Cristian Sabău (tătic).
„Pentru unii (ca mine) care nu am ieșit la fotbal de foarte mult timp, meciurile au fost ca o binevenită cură de mișcare și revigorare fizică. Pentru alții, care au făcut-o și până acum, a fost o ocazie de a-și asuma forțele și talentul, de a le pune la lucru și de a le închega cu ale altora, fiind cu toții provocați să „creștem” la „munca în echipă”.
A cunoaște ceva mai mult oameni noi sau oameni vechi într-un cadru sportiv, a fost o chestie cu care ne-am trezit cu toții și care ne-a îmbogățit pe toți.
A fost plăcut să joci, a fost plăcut să alergi, a fost plăcut să transpiri și a fost plăcut să ai o galerie care să te susțină și să-ți potolească setea la nevoie.
Cred că am avut parte cu toții de momente din categoria celor de care ne vom aminti cu drag, căldură și nostalgie. Momente ce ne-au făcut viața frumoasă, ne-au făcut să simțim că trăim în comparație cu cealaltă categorie de momente și lucruri pe care le trăim zilnic ca pe niște automatisme: muncă, alergare, stres, îngrijorare...
Nu pot să nu mă gândesc deja și să aștept cu nerăbdare ediția a II-a a campionatului din anul următor când sper să trec și eu de la nivelul de încălzire și mișcare fizică la măcar o fărâmă de performanță pe terenul de joc. Doamne ajută! (Stelian Pele)
„Am fost foarte bucuros când echipa clasei noastre a câștigat. Eu împreună cu alți colegi, părinți și cu dnele învățătoare am ținut galerie tăticilor. Mi-a părut rău că nu am ajuns în finală, dar tata mi-a spus că așa e într-un campionat unii pierd, alții câștigă. La următorul campionat tăticii noștri vor juca mai bine și vor câștiga” - Dan Simu (elev).
„Acest campionat de fotbal al tăticilor mi s-a părut o idee foarte bună. Tatăl meu a acceptat să participe alături de alți tătici, iar eu împreună cu colegii de clasă și câteva mame am făcut galerie. Am fost mândră când tata a dat gol. Tatăl meu a fost încântat să participe la acest campionat pentru mine. El venea uneori direct de la serviciu și chiar dacă era obosit a luptat pe teren pentru clasa noastră” - Andreea Simu (elevă).
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Campionatul de fotbal al părinților claselor Step by Step.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:29:08 Ora standard a Europei de Est