Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Stagii de pregătire profesională la Universitatea Franche-Conte din Montbeliard, Franța

În cadrul proiectului internațional Leonardo da Vinci

Stagii de pregătire profesională la Universitatea Franche-Conte din Montbeliard, Franța

Din 2005, între Universitatea din Oradea și Universitatea Franche-Conte din Montbeliard (Franța) s-au înfiripat relații de colaborare internațională, prin programul Erasmus.

Întrucât la Montbeliard s-a creat un masterat în Tehnologia informației și Multimedia, din 2006, de la Universitatea din Oradea, s-au înscris primii 10 absolvenți (masteranzi) în Tehnologia informației și Multimedia, care au participat la un curs de trei luni în cadrul proiectului internațional de mobilități Leonardo da Vinci cu finanțare în formare profesională. În 2008, a urmat a doua serie, în cadrul celui de-al doilea proiect Leonardo, pentru șase absolvenți orădeni. Din prima serie, Radu Balog-Crișan a beneficiat din partea Universității din Montbeliard de susținere financiară (parțială) în pregătirea tezei de doctorat. Anul acesta, Radu urmează să-și susțină teza de doctorat - „Modelizarea obiectelor pedagogice pentru o platformă semantică de învățare”. Din cea de-a doua serie, a fost selectat pentru bursă (de data aceasta completă, de 1.500 de euro pe lună) pentru a-și pregăti teza de doctorat Szilagyi Ioan.
Aveam să aflăm toate acestea nu de la Radu Balog-Crișan sau de la Szilagyi Ioan, cum era normal și firesc, cei dintâi beneficiari ai unor burse, ci de la directorul Departamentului Multimedia din cadrul Universității Franche-Conte din Montbeliard, prof. univ. dr. Ioan Roxin, prezent la Oradea, timp de 10 zile, când a ținut cursuri pentru masteranzii orădeni. Pe românul și bihoreanul nostru, fost coleg de liceu pedagogic, nu l-am mai văzut de mai bine de un sfert de veac. Din 1991, dl profesor Roxin Ioan s-a stabilit în Franța, împreună cu familia (soția - doamna Luminița Roxin - e profesor universitar la masterul de comerț electronic, iar cele două fiice sunt absolvente de universitate: Simina a făcut master în finanțe și risc, iar Ana-Maria a absolvit Facultatea de Informatică, beneficiind de o bursă post doctorat).
Revenind la U.F.C., dl profesor Ioan Roxin avea să delimiteze exact genul proxim și diferența specifică, în sensul că Universitatea Franche-Conte Besancon are mai multe secții – unități de învățământ, iar una dintre aceste unități de învățământ și cercetare este cea din Montbeliard, în cadrul căreia ființează un Departament Multimedia, al cărui director este. Pe partea de cercetare, există un laborator de cercetare LASELDI, axat pe Tehnologiile Web semantic, aplicate în învățământul la distanță, edițiile numerice (digitale) și mediile interactive. Pentru cei interesați de bazele mediilor numerice (digitale) și Tehnologia informației, trebuie să spunem că dl profesor Ioan Roxin a scos o carte (în 2005, la editura Vuibert) – „Fundamentele Multimedia”, care se adresează studenților cu licență și master în specializările de Tehnologia informației, profesorilor de informatică, precum și tuturor celor interesați de bazele mediilor numerice (digitale).
În 2011 – cel de-a III-lea proiect Leonardo
În acest an, în cadrul proiectului internațional de mobilități Leonardo da Vinci (cu numărul LLP-LdV/PLM/2010/RO/043), intitulat „Tehnologii de Web Semantic pentru biblioteci digitale”, finanțat de către A.N.P.C.D.E.F.P. (Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale), având ca parteneri Institutul de Studii Euroregionale, Oradea și Universitatea Franche-Conte, Montbeliard, Franța, s-a organizat stagiu de pregătire profesională adresat absolvenților din domeniile Tehnologia informației, Biblioteconomie și specializări conexe. De pregătirea dosarelor pentru acest nou proiect Leonardo se ocupă prof. univ. dr. Ioan Horga și prof. univ. dr. ing. Mircea Curilă. Coordonatorul proiectului din partea română este prof. univ. dr. ing. Mircea Curilă, iar tutorele părții franceze este prof. univ. dr. Ioan Roxin. În baza acestui proiect, șase stagiari români (Adrian Florin Hava, Florin Adrian Popa, Mihaela Anca Gavrilă, Claudia Dorina Popovici, Ioana Nicoleta Galea și Aron Szilagyi) își desfășoară activitatea de formare profesională în domeniul Tehnologiilor de Web Semantic la Universitatea din Montbeliard, pe o durată de trei luni (în perioada 7 martie - 29 mai 2011). Cea de-a doua serie este programată în perioada 26 septembrie – 20 decembrie, pentru patru stagiari.
Într-un asemenea stagiu, cursanții desfășoară 35 de ore pe săptămână în sala multimedia și în laboratoarele de cercetare, beneficiind însă și de nenumărate oportunități pentru a vizita regiunea și Franța (Parisul), participări (gratuite) pe stadionul de fotbal la meciurile echipei locale, vizită la Uzinele Peugeot, vizite în familiile franceze, transport gratuit pe mijloacele de transport în comun în oraș, dar și în cele 29 de comune ale zonei metropolitane (gratuitatea fiind acordată de însuși primarul orașului și al zonei metropolitane, dl Pierre Moscovici, ai cărui părinți se trag din România), excursii în Elveția, iar în 5 mai vor vizita Parlamentul European (de la Strasbourg).
În foto: dl prof. univ. dr. Ioan Roxin, dl prof. univ. dr. ing. Mircea Curilă, doctorand Radu Balog-Crișan, precum și secvențe din Franța, cu stagiarii români...
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Stagii de pregătire profesională la Universitatea Franche-Conte din Montbeliard, Franța.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:12 Ora de vară a Europei de Est