Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Stagii de pregătire profesională la Universitatea Franche-Conte din Montbeliard, Franța

În cadrul proiectului internațional Leonardo da Vinci

Stagii de pregătire profesională la Universitatea Franche-Conte din Montbeliard, Franța

Din 2005, între Universitatea din Oradea și Universitatea Franche-Conte din Montbeliard (Franța) s-au înfiripat relații de colaborare internațională, prin programul Erasmus.

Întrucât la Montbeliard s-a creat un masterat în Tehnologia informației și Multimedia, din 2006, de la Universitatea din Oradea, s-au înscris primii 10 absolvenți (masteranzi) în Tehnologia informației și Multimedia, care au participat la un curs de trei luni în cadrul proiectului internațional de mobilități Leonardo da Vinci cu finanțare în formare profesională. În 2008, a urmat a doua serie, în cadrul celui de-al doilea proiect Leonardo, pentru șase absolvenți orădeni. Din prima serie, Radu Balog-Crișan a beneficiat din partea Universității din Montbeliard de susținere financiară (parțială) în pregătirea tezei de doctorat. Anul acesta, Radu urmează să-și susțină teza de doctorat - „Modelizarea obiectelor pedagogice pentru o platformă semantică de învățare”. Din cea de-a doua serie, a fost selectat pentru bursă (de data aceasta completă, de 1.500 de euro pe lună) pentru a-și pregăti teza de doctorat Szilagyi Ioan.
Aveam să aflăm toate acestea nu de la Radu Balog-Crișan sau de la Szilagyi Ioan, cum era normal și firesc, cei dintâi beneficiari ai unor burse, ci de la directorul Departamentului Multimedia din cadrul Universității Franche-Conte din Montbeliard, prof. univ. dr. Ioan Roxin, prezent la Oradea, timp de 10 zile, când a ținut cursuri pentru masteranzii orădeni. Pe românul și bihoreanul nostru, fost coleg de liceu pedagogic, nu l-am mai văzut de mai bine de un sfert de veac. Din 1991, dl profesor Roxin Ioan s-a stabilit în Franța, împreună cu familia (soția - doamna Luminița Roxin - e profesor universitar la masterul de comerț electronic, iar cele două fiice sunt absolvente de universitate: Simina a făcut master în finanțe și risc, iar Ana-Maria a absolvit Facultatea de Informatică, beneficiind de o bursă post doctorat).
Revenind la U.F.C., dl profesor Ioan Roxin avea să delimiteze exact genul proxim și diferența specifică, în sensul că Universitatea Franche-Conte Besancon are mai multe secții – unități de învățământ, iar una dintre aceste unități de învățământ și cercetare este cea din Montbeliard, în cadrul căreia ființează un Departament Multimedia, al cărui director este. Pe partea de cercetare, există un laborator de cercetare LASELDI, axat pe Tehnologiile Web semantic, aplicate în învățământul la distanță, edițiile numerice (digitale) și mediile interactive. Pentru cei interesați de bazele mediilor numerice (digitale) și Tehnologia informației, trebuie să spunem că dl profesor Ioan Roxin a scos o carte (în 2005, la editura Vuibert) – „Fundamentele Multimedia”, care se adresează studenților cu licență și master în specializările de Tehnologia informației, profesorilor de informatică, precum și tuturor celor interesați de bazele mediilor numerice (digitale).
În 2011 – cel de-a III-lea proiect Leonardo
În acest an, în cadrul proiectului internațional de mobilități Leonardo da Vinci (cu numărul LLP-LdV/PLM/2010/RO/043), intitulat „Tehnologii de Web Semantic pentru biblioteci digitale”, finanțat de către A.N.P.C.D.E.F.P. (Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale), având ca parteneri Institutul de Studii Euroregionale, Oradea și Universitatea Franche-Conte, Montbeliard, Franța, s-a organizat stagiu de pregătire profesională adresat absolvenților din domeniile Tehnologia informației, Biblioteconomie și specializări conexe. De pregătirea dosarelor pentru acest nou proiect Leonardo se ocupă prof. univ. dr. Ioan Horga și prof. univ. dr. ing. Mircea Curilă. Coordonatorul proiectului din partea română este prof. univ. dr. ing. Mircea Curilă, iar tutorele părții franceze este prof. univ. dr. Ioan Roxin. În baza acestui proiect, șase stagiari români (Adrian Florin Hava, Florin Adrian Popa, Mihaela Anca Gavrilă, Claudia Dorina Popovici, Ioana Nicoleta Galea și Aron Szilagyi) își desfășoară activitatea de formare profesională în domeniul Tehnologiilor de Web Semantic la Universitatea din Montbeliard, pe o durată de trei luni (în perioada 7 martie - 29 mai 2011). Cea de-a doua serie este programată în perioada 26 septembrie – 20 decembrie, pentru patru stagiari.
Într-un asemenea stagiu, cursanții desfășoară 35 de ore pe săptămână în sala multimedia și în laboratoarele de cercetare, beneficiind însă și de nenumărate oportunități pentru a vizita regiunea și Franța (Parisul), participări (gratuite) pe stadionul de fotbal la meciurile echipei locale, vizită la Uzinele Peugeot, vizite în familiile franceze, transport gratuit pe mijloacele de transport în comun în oraș, dar și în cele 29 de comune ale zonei metropolitane (gratuitatea fiind acordată de însuși primarul orașului și al zonei metropolitane, dl Pierre Moscovici, ai cărui părinți se trag din România), excursii în Elveția, iar în 5 mai vor vizita Parlamentul European (de la Strasbourg).
În foto: dl prof. univ. dr. Ioan Roxin, dl prof. univ. dr. ing. Mircea Curilă, doctorand Radu Balog-Crișan, precum și secvențe din Franța, cu stagiarii români...
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Stagii de pregătire profesională la Universitatea Franche-Conte din Montbeliard, Franța.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:54:53 Ora standard a Europei de Est