Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ovi Pascu și „minunile de lemn”

Expoziție inedită la Biblioteca Universității Oradea

Ovi Pascu și „minunile de lemn”

Joi seara (21 aprilie 2011), în holul Bibliotecii Universității din Oradea a fost vernisată o expoziție inedită cu imagini grandioase care îl au drept autor pe cunoscutul artist fotograf Ovi Pascu.

Evenimentul ne-a surprins prin dimensiunea sa neașteptată, din mai multe puncte de vedere, și prin prezența a numeroase personalități de rang înalt româno-italiene, ambasadori, oameni de cultură, oficialități locale, Preasfințitul  episcop greco-catolic Virgil Bercea, rectorul Universității, prof. univ. dr. Cornel Antal – gazda evenimentului, dr Aurel Chiriac – directorul Muzeului Þării Crișurilor, alte cadre universitare, viceprimarul municipiului Oradea, Gheorghe Carp, oameni de cultură, artiști și un numeros public.
Din aproape în aproape, dr. Aurel Chiriac, moderatorul manifestării, ne-a edificat în legătură cu evenimentul serii, dimensiunea și importanța sa internațională.
„Minunile de lemn” sunt biserici tradiționale din România, 24 la număr, din județele Bihor, Arad, Sălaj și Maramureș, pe care Ovi Pascu le-a pozat în mod excepțional și ni le-a adus în holul Bibliotecii universitare, „în stare naturală și în mărime naturală”...
Mai mult această expoziție – „ aceste imagini care sugerează un tunel al timpului” (vorba dlui Aurel Chiriac) - a fost găzduită în 4 decembrie 2010 de Muzeul Municipal din Trento – Italia, ca un eveniment inedit dedicat Zilei Naționale a României. Iar italienii au privit evenimentul cultural ca având o dublă semnificație: pentru italieni, fiind o prezentare a culturii românești tradiționale din nord-vestul României, specific religiozității românești, prin cele 24 de biserici de lemn, iar pentru cei  8.000 de români din Trentino (rezidenți cu documente în regulă), ca un dar de suflet oferit de Ziua Națională a României; un spațiu și un prilej „de a se simți acasă. Am văzut oameni plângând. Prin această expoziție, instituțiile locale și persoanele private din Trento care au contribuit la realizarea expoziției au mai dorit să transmită un mesaj românilor de-acolo: că sunt bineveniți, că sunt cetățeni fără discriminare, că sunt cu toții cetățeni ai Europei”...
Revenind la evenimentul de la Oradea, dorim să mai spunem că reprezentanții Italiei și ai Centrului Cultural Italian din Oradea au dorit să lanseze oficialităților locale un mesaj, ca un strigăt de durere: faptul că Centrul Cultural Italian din Oradea nu are un sediu, un acoperiș deasupra capului. Aflând cu mirare o asemenea veste, viceprimarul Gheorghe Carp i-a asigurat că va rezolva problema cât se poate de rapid... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ovi Pascu și „minunile de lemn”. 

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 16:20:03 Ora de vară a Europei de Est