Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

În ziua persoanelor de vârsta a treia

O toamnă binecuvântată, luni, 1 octombrie

În ziua persoanelor de vârsta a treia

Luni, 1 octombrie, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea, a avut loc o manifestare dedicată aniversării persoanelor de vârsta a treia (vârsta senectuții), organizată de Uniunea Femeilor – Bihor, în colaborare cu Partidul Conservator – filiala Bihor, și Fundația „Prietenia”.

Un strop de frumos pentru dragii noștri, dragi părinți!
 „Enigmatici și cuminți, terminându-și rostul lor”, cum spune poetul Adrian Păunescu, părinți și bunici orădeni au răspuns prezent, ieri, la orele amiezii, în sala Casei de Cultură a Municipiului Oradea, la chemarea lansată de conducerea Uniunii Femeilor, care le-a pregătit surprize-surprize, de ziua lor.
Frumosul și surprizele au curs din toate părți, de la vorbitori, poeți, cântăreți și dansatori. Dna prof. Voichița Raț a rostit cuvinte sincere, din inimă la inimă, care i-au sensibilizat până la lacrimi, dna Miorița Săteanu i-a bucurat cu un nou proiect, iar dl Traian Bodea, președintele Partidului Conservator, a depășit stadiul de vorbe-vorbe, oferind bani, prin concursurile organizate. Artiștii, mulți și talentați (Ana Mânz, grupul „Lioara” al Școlii de Arte și Meserii „Ioan Bococi”, din Oradea, prof. Mihaela Șumălan, și maistru prof. Maria Matei – vocile de aur ale grupului, frații Romina și Radu Nemeș, micuța și talentata Carla-Maria Marin – „româncuța ruptă din Soare”, reprezentanta grupului”Vivere”, dansatoarele de la Ars Nova, cu toții au oferit sărbătoriților clipe de reală încântare.
Adevăruri care dor
În replică, persoanele cu tâmplele cărunte au dansat, au recitat versuri proprii, au spus glume și bancuri, răspunzând tinereții cu înțelepciune („Că bogat îi greu/ Și sărac îi rău/ Și la toți ni-i greu” – vorba cântecului). Versurile Leontinei Costruț și ale Ilenei Bodi au răscolit, prin adevărurile spuse verde în față (Dumnezeu la poartă-ți bate, Adună-ți bogății în suflet, Blestemată pensie, Pe când trăia măicuța). La final, însă, glumele și bancurile bune, spuse de Viorica Bratiș, Vasile Gherman și David Voicu, au mai înseninat fețele brăzdate de anii grei care apasă și dor îngrozitor. M-am bucurat nespus, când, printre premianții la longevitate (în doi), în fruntea topului, i-am (re)găsit pe distinșii profesori Hortenzia și Boris Belicciu, modele de apostoli, admirabili, sinceri și modești, înțelepți, cugetați și blajini, care nu pot jigni nici măcar cu privirea. Nici nu știți cât de greu le-a venit acum să iasă în față, în lumina reflectoarelor, când toată viața și-au dus-o în umbră, trăind în liniștea și armonia căminului, în lumina cărților din bibliotecă, mulțumindu-se, adesea, cu satisfacțiile sufletești pe care le oferea apostolatul. Privindu-i cu aceeași admirație, de ani și ani, realizez că în ciuda tâmplelor cărunte, sufletul le-a rămas tânăr și bogat. Mai mult decât atât „au rămas demni în fața trecerii timpului”, vorba dnei profesoare Voichița Raț.
„Anii asemenea petalelor se strâng în floare…”
„Să credem și să dorim, spunea dna profesoară Voichița Raț, că și la vârsta senectuții, când anii asemenea petalelor se strâng în floare apoi încep să se veștejească și să cadă una câte una, să dorim, deci, ca și la vârsta senectuții, pasiunea pentru natură și miracolele ei, pentru culoare și frumos, pentru muzică și dans, toate vor aduce un plus de lumină vieții, atâta cât ne va mai fi dată de Dumnezeu.”
Oameni buni și parlamentari cu inimă, „ajutați-i să-și ducă bătrânețea frumos și mai ales normal!”
Doamnelor profesoare Olimpia Conta, Mihaela Șumălan, Maria Matei, frumoșilor și talentaților artiști, mulțumiri sincere pentru stropul de frumos, lumină și culoare pe care ni l-ați dăruit tuturor la admirabila manifestare de suflet pe care ați pus-o la cale!
Ovidiu DAN  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În ziua persoanelor de vârsta a treia.

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:24:01 Ora standard a Europei de Est