Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concurs cu premii

Să învățăm să circulăm corect!

Concurs cu premii

Domnul profesor Virgil Matei, de la Grupul Școlar Industrial din Șuncuiuș, ne propune să ne îmbogățim cunoștințele legate de circulația rutieră, dar și să câștigăm premii, răspunzând corect la întrebările care vor fi puse în edițiile următoare ale rubricii...
Prin urmare, dragi elevi, fiți cu ochii pe ovidan.ro și revista OviDan, citiți, învățați... și veți câștiga de două ori!

Civilizația actuală nu ar putea fi concepută fără circulație, străzi, șosele și drumuri pe care circulă zi și noapte vehicule de tot felul.
Traficul rutier, care a luat amploare și tinde spre dimensiuni tot mai mari, a devenit un fenomen și trebuie să-i găsească pregătiți pe cei care folosesc drumul în calitate de pieton, pasager sau conducător de vehicul.
Copiii, „banca de credit” a viitorului, trebuie să se bucure de o atenție deosebită. A circula corect  înseamnă un act necesar și conștient de responsabilitate cetățenească, de civilizație. Dintre participanții la traficul rutier, elevii formează cea mai numeroasă categorie. Ei au obligația să cunoască și să respecte regulile de circulație. Pornind de la aceste considerente, ne propunem ca în mai multe episoade să prezentăm (sub formă de concurs) principalele reguli de circulație din codul rutier, pentru a forma elevilor deprinderi de circulație corectă.
Mai întâi despre circulația rutieră
Principalii termeni folosiți în circulația rutieră sunt: DRUM PUBLIC – orice cale de comunicare terestră, cu excepția căilor ferate, amenajată pentru circulația vehiculelor și aflată în administrarea unui organ de stat, dacă este deschisă circulației publice; PARTE CAROSABILĂ – parte a drumului public folosită în mod normal pentru circulația vehiculelor; BANDĂ DE CIRCULAÞIE – oricare dintre subdiviziunile longitudinale ale părții carosabile materializată sau nu prin marcaje rutiere, dacă are o lățime corespunzătoare pentru trecerea cu ușurință a unui șir de vehicule; INTERSECÞIE – locul de întâlnire sau de încrucișare a două sau mai multe drumuri publice oricare ar fi unghiul sau unghiurile axelor lor; CIRCULAÞIA INTERNAÞIONALĂ – orice circulație care implică trecerea cel puțin a unei frontiere; AGENT DE CIRCULAÞIE – ofițerul sau subofițerul de poliție însărcinat cu îndrumarea, supravegherea și controlul circulației pe drumurile publice; CONDUCĂTOR – persoana care pune în mișcare și direcționează deplasarea pe drumurile publice a unui vehicul, a animalelor de tracțiune, de povară, de călărie ori a turmelor; PIETON – este reprezentat de orice persoană, indiferent de vârstă, sex sau profesie, care se deplasează pe jos, pe un drum public; VEHICULE RUTIERE -
autovehicule, automobile, tractoare, mașini autopropulsate pentru lucrări, motocicluri, remorci, mopede, biciclete, vehicule cu tracțiune animală, vehicule trase sau împinse cu brațele...
Rubrica și concursul sunt realizate de prof. MATEI VIRGIL, de la Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:32:12 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...