Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concurs cu premii

Să învățăm să circulăm corect!

Concurs cu premii

Domnul profesor Virgil Matei, de la Grupul Școlar Industrial din Șuncuiuș, ne propune să ne îmbogățim cunoștințele legate de circulația rutieră, dar și să câștigăm premii, răspunzând corect la întrebările care vor fi puse în edițiile următoare ale rubricii...
Prin urmare, dragi elevi, fiți cu ochii pe ovidan.ro și revista OviDan, citiți, învățați... și veți câștiga de două ori!

Civilizația actuală nu ar putea fi concepută fără circulație, străzi, șosele și drumuri pe care circulă zi și noapte vehicule de tot felul.
Traficul rutier, care a luat amploare și tinde spre dimensiuni tot mai mari, a devenit un fenomen și trebuie să-i găsească pregătiți pe cei care folosesc drumul în calitate de pieton, pasager sau conducător de vehicul.
Copiii, „banca de credit” a viitorului, trebuie să se bucure de o atenție deosebită. A circula corect  înseamnă un act necesar și conștient de responsabilitate cetățenească, de civilizație. Dintre participanții la traficul rutier, elevii formează cea mai numeroasă categorie. Ei au obligația să cunoască și să respecte regulile de circulație. Pornind de la aceste considerente, ne propunem ca în mai multe episoade să prezentăm (sub formă de concurs) principalele reguli de circulație din codul rutier, pentru a forma elevilor deprinderi de circulație corectă.
Mai întâi despre circulația rutieră
Principalii termeni folosiți în circulația rutieră sunt: DRUM PUBLIC – orice cale de comunicare terestră, cu excepția căilor ferate, amenajată pentru circulația vehiculelor și aflată în administrarea unui organ de stat, dacă este deschisă circulației publice; PARTE CAROSABILĂ – parte a drumului public folosită în mod normal pentru circulația vehiculelor; BANDĂ DE CIRCULAÞIE – oricare dintre subdiviziunile longitudinale ale părții carosabile materializată sau nu prin marcaje rutiere, dacă are o lățime corespunzătoare pentru trecerea cu ușurință a unui șir de vehicule; INTERSECÞIE – locul de întâlnire sau de încrucișare a două sau mai multe drumuri publice oricare ar fi unghiul sau unghiurile axelor lor; CIRCULAÞIA INTERNAÞIONALĂ – orice circulație care implică trecerea cel puțin a unei frontiere; AGENT DE CIRCULAÞIE – ofițerul sau subofițerul de poliție însărcinat cu îndrumarea, supravegherea și controlul circulației pe drumurile publice; CONDUCĂTOR – persoana care pune în mișcare și direcționează deplasarea pe drumurile publice a unui vehicul, a animalelor de tracțiune, de povară, de călărie ori a turmelor; PIETON – este reprezentat de orice persoană, indiferent de vârstă, sex sau profesie, care se deplasează pe jos, pe un drum public; VEHICULE RUTIERE -
autovehicule, automobile, tractoare, mașini autopropulsate pentru lucrări, motocicluri, remorci, mopede, biciclete, vehicule cu tracțiune animală, vehicule trase sau împinse cu brațele...
Rubrica și concursul sunt realizate de prof. MATEI VIRGIL, de la Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 15:10:31 Ora de vară a Europei de Est