Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

S-Star Fashion&Music (ed. a II-a)

La Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș

S-Star Fashion&Music (ed. a II-a)

Recent, în urma unor pregătiri intense, sub conducerea doamnei profesor Livia Straton, consilier educativ, la Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș, a avut loc show-ul „S-Star Fashion&Music, ediția a II-a.

Spectacolul a fost unul bine organizat, iar desfășurarea acestuia a decurs perfect. Spre deosebire de anul precedent, concurenții au fost împărțiți în două grupe: A și B. Ambele tabere au avut parte, de asemenea, de fashioniști, dar și de cântăreți, iar acest lucru a menținut competiția la un nivel înalt.
Participanții grupei A au fost: Ramona Coste (V), Paul Lele (VI), Daiana Burduja (VII), Cosmina Onciu (X) și Roxana Socaci (XI), la secțiunea muzică, iar la fashion au candidat următorii: Alex Ardelean (V), Alex Bodea (VI), Dana Petruș și Bianca Iancu (VIII), Ioana Negruț (X).
Grupa B a fost alcătuită din membrii: Andrei Brândaș (V), Iulia Pașcalău și Anda Manea (VIII), Diana Gherle și Ionela Petruș (XI), la secțiunea muzică, iar la fashion au participat următorii: Lavinia Mateaș (V), Lorena Caba și Andreea Cătană (VII), Patricia Bodea și Anca Ianc (VIII).
La prima probă, concurenții din fiecare tabără au fost nevoiți să imite o vedetă, atât la capitolul vestimentar, cât și vocal. Pentru a-și arăta cunoștințele culturale, la proba a doua, participanții au avut de răspuns la întrebări legate de lumea muzicală și cea a modei.
Talentații fiecărei grupe ne-au încântat la proba a III-a, unde au trebuit să continue o melodie aleasă de DJ.
La proba următoare, cântăreților noștri li s-a pretins să fredoneze melodia cerută de DJ, având căștile pe urechi și ajutându-se de celebrul "la,la,la". Ceilalți membri ai grupei trebuiau să recunoască melodia respectivă. Fashioniștii școlii au avut și ei de conceput o ținută pentru trei teme diferite: office, party și school, unde au dat dovadă de mult bun-gust și stil. Artiștii au trecut și ei cu brio peste dificultățile de a cânta a – capella.
O altă probă a constat în observarea greșelilor vestimentare, asigurându-ne că nu vor fi prea repetate în viitor. Membrii fiecărei grupe au trebuit să remarce ce este un „Așa nu!”
Participanții au dat dovadă de multă imaginație și creativitate la proba construirii unei ținute, pornind de la următoarele elemente: eșarfă, tricotaj, albastru.
Aceștia au reușit să respecte întru totul tema, dar și să ne demonstreze că sunt cu adevărat pasionați de modă.
Ultima probă a oferit concurenților un moment de libertate. Fiecare dintre ei și-a ales o probă din domenii artistice diferite: muzică, dans, teatru. Participanții au reușit să ne surprindă din nou!
Concursul s-a încheiat cu un moment muzical care a captat atenția spectatorilor. Concurenții ambelor tabere s-au reunit pentru a performa piesa „You raise meu up”, a celebrei trupe britanice Westlife.
Participanții grupei A au fost câștigătorii, dar toți ceilalți au fost premiați de către juriul nostru.
Organizatorii acestui eveniment mult așteptat, au fost profesorii: Livia Straton, Anca Toderaș, Camelia Bodea și Călin Bodea, cărora vrem să le mulțumim.
Sperăm că vom avea parte și la anul de un show la fel de bine organizat, cu spectatori într-un număr și mai mare, și cu certitudinea de a descoperi noi talente. (Ilinca Straton & Ema Meșter)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:46:42 Ora standard a Europei de Est