Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Olimpiada națională de religie – Alianța Evanghelică

Luni, la Biserica Penticostală „Speranța”, deschiderea festivă

Olimpiada națională de religie – Alianța Evanghelică

Un flaut plângea, pianul îl îngâna, iar clopoțeii armonizau cu sufletul deschis spre Dumnezeu. Într-o comuniune deplină cu Dumnezeu, s-au întâmplat toate acestea ieri (luni, 18 aprilie 2011) sub cupola Bisericii Penticostale „Speranța”, Casa lui Dumnezeu, care a primit cu mult drag olimpicii la confruntarea națională a Olimpiadei de Religie – Alianța Evanghelică.

La deschiderea festivă a celei dintâi ediții a olimpiadei evanghelice, s-au rostit cuvinte de laudă și înaltă cinstire adresate Domnului nostru Iisus Hristos de înalte fețe bisericești, care au îndemnat olimpicii să-și poarte succesul cu smerenie, să trăiască evanghelia, să învețe, să cunoască și să transmită cuvântul lui Dumnezeu, mulțumindu-I pentru enorma Lui dragoste!
„Să apărăm valorile creștine!”
Pastorul Ioan Moldovan – președintele Alianței Evanghelice din România (pastor al Bisericii Penticostale „Speranța”) – s-a arătat încântat să găzduiască festivitatea și a salutat cu căldură olimpicii naționali, profesorii însoțitori și membrii Comisiei centrale, distinșii invitați, între care dr. Radu Þârle – președintele Consiliului Județean Bihor, care a ținut să sublinieze în cuvântul său faptul că e foarte mare nevoie de religie în școli, în condițiile escaladării violenței, consumului de droguri, pornografiei și a altor fenomene nedorite, deosebit de periculoase ... „În aceste condiții, a crede în Dumnezeu, a fi creștin este un mare câștig. O educație completă nu înseamnă numai informație, ci și formare, în special formarea caracterului, care duce la succes. Vă apreciez că sunteți altfel decât ceilalți. Îmi place să cred că ceea ce știți aplicați în practică. Să apărăm valorile creștine, să le promovăm, să luptăm pentru ele!”
În aceeași direcție, spre promovare învățăturii Scripturii, a Cuvântului lui Dumnezeu, au mers toate mesajele adresate de la microfon, de toți vorbitorii: conf. univ. dr. John Tipei – rectorul Institutului Teologic Penticostal București (președintele Comisiei centrale de organizare și evaluare), Virgil Achihai – președintele Bisericii Creștine după Evanghelie din România, dr. Florian Negruțiu - vicepreședintele Comunității Regionale Baptiste din Oradea (pastor coordonator al Liceului Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea), pr. prof. Florin Negruțiu – inspector școlar de specialitate, reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Bihor (vicepreședinte al Comisiei centrale), prof. Onesim Cozma – directorul Liceului Teologic Penticostal „Betel”, gazda celei dintâi Olimpiade naționale de religie – Alianța Evanghelică.
„Olimpiada – un concurs al excelenței”
Vicepreședintele Comisiei centrale, pr. prof. inspector școlar Florin Negruțiu, s-a referit la olimpiadă ca la un concurs al excelenței, la caracterul formativ al religiei – ca disciplină de învățământ – care îl apropie pe copil de Dumnezeu...
Domnia sa a prezentat apoi membrii Comisiei centrale a olimpiadei (președinte – conf. univ. dr. John Tipei, vicepreședinte – pr. prof. inspector școlar Florin Negruțiu, secretar – prof. Ioan Călin Hurgoi – Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Cluj-Napoca), precum și delegațiile celor 10 județe prezente la olimpiadă (51 de concurenți, reprezentând județele: Arad, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Iași, Ilfov - București, Sibiu, Suceava, Timiș și Vaslui).
Momentele artistice care au condimentat din plin festivitatea i-au avut drept protagoniști pe membrii Corului de fete al Bisericii Penticostale „Speranța” (dirijor Marta Avram) și membrii Ansamblului de clopoței al Bisericii Baptiste „Emanuel”, soliști: Bianca Rus – la flaut, Camelia Matei – la pian, ansamblu condus de distinsul profesor de muzică Paul Corina (ansamblu în care au cântat, în cei 17 ani de existență, peste 250 de copii; în prezent, cu cinci grupe de vârstă).
Marți – proba scrisă, iar miercuri, festivitatea de premiere
Proba scrisă a olimpiadei s-a desfășurat, marți (19 aprilie) la Liceul Teologic Penticostal „Betel”, iar festivitatea de premieră va avea loc miercuri (20 aprilie), tot la Biserica Penticostală „Speranța”. (Moise Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Olimpiada națională de religie – Alianța Evanghelică.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:35:07 Ora standard a Europei de Est