Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Deschiderea oficială a Olimpiadei de matematică, etapa națională

Astăzi, la Hotel Padiș din Băile Felix

Deschiderea oficială a Olimpiadei de matematică, etapa națională

Astăzi (duminică ,17 aprilie 2011), la Hotel Padiș din Băile Felix a avut loc deschiderea oficială a celei de-a 62-a ediții a Olimpiadei de matematică – etapa națională.

Misiunea de a deschide și a modera evenimentul i-a revenit dlui profesor de matematică Dorel Luca, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, care a salutat participații la olimpiadă, dorindu-le succes, după care a prezentat prezidiul manifestării: dna Szabo Csilla – reprezentant al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Adelina Coste – reprezentant al Instituției Prefectului, Szabo Odon – reprezentant al Consiliului Județean Bihor, prof. univ. dr. Mircea Balaj, de la Universitatea din Oradea – președinte onorific al olimpiadei, prof. univ. dr. Radu Bologan, de la Universitatea Politehnica din București  – președintele celei de-a 62-a ediții a Olimpiadei de matematică – etapa națională.
Într-o notă de totală relaxare, vorbitorii au adresat cuvinte de încurajare olimpicilor, iar dl Szabo Odon a găsit de cuviință să deschidă baierele bunei dispoziții cu două bancuri.
Noutățile ediției sunt două, ambele bune și în favoarea participanților la olimpiadă: toți participanții la olimpiadă (elevi și profesori) vor putea circula gratuit cu mijloacele de transport în comun ale OTL-ului pe perioada olimpiadei, ei legitimându-se cu insigna sau ecusonul. Cea de-a doua noutate este doar pentru olimpici: ei se vor putea întoarce acasă cu copia lucrării de la olimpiadă.
Luni – olimpicii vor susține proba scrisă
Cei 535 de olimpici prezenți la etapa națională de la Oradea vor susține mâine (luni, 18 aprilie 2011), cu începere de la ora 10.00 (până la ora 14.00), proba scrisă, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. Pentru cei 50 de profesori însoțitori și cei 60 de membri ai comisiei centrale, de la ora 10 la ora 11, va avea loc prezentarea MicroSoft , iar de la 11 la 12, o prezentare de soft educațional Laboratorul 3D – geometrie în spațiu. După-amiază, la Hotelul Padiș (locul de cazare pentru toți participanții la olimpiadă), reprezentanții Comisiei centrale vor discuta problemele.
Marți – vizitarea municipiului Oradea
Marți, între orele 9.30 și 13.00, este programată vizitarea municipiului Oradea, iar de la ora 15.00 la 16.00, depunerea contestațiilor; între orele 16.00 și 20.00, vor fi rezolvate contestațiile; tot în acest interval, olimpicii sunt așteptați să se înscrie la prima ediție a Concursului național de matematică „Gheorghe S. Nadiu”, organizat de Universitatea din Oradea (rezervat tuturor olimpicilor, din clasele VII-XII); tot acum candidații se pot înscrie la interviu pentru Premiul Poincare, acordat de Ecole Polytehnique France.
Miercuri – desfășurarea probei de baraj
Miercuri, între orele 10.00 și 14.00, se va desfășura proba de baraj pentru constituirea lotului național lărgit pentru seniori și juniori al olimpiadei; în același timp se va ține și concursul  „Gheorghe S. Nadiu”; între orele 17.00 și 18.00, doritorii sunt așteptați la interviu pentru Premiul Poincare acordat de Ecole Polytehnique France.
Joi – festivitatea de premiere 
Festivitatea de premiere a olimpiadei se va desfășura joi la Casa de Cultură a Sindicatelor, între orele 10.00 și 12.00. Premierea câștigătorilor concursului „Gheorghe S. Nadiu” va avea loc tot la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu câteva minute mai devreme de ora 10.00. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Deschiderea oficială a Olimpiadei de matematică, etapa națională.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:07:09 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...