Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Călătorie, aventură, luptă pe tărâmul magic al cuvintelor cu miez de soare

Un basm adevărat

Călătorie, aventură, luptă pe tărâmul magic al cuvintelor cu miez de soare

Participarea la Concursul Național de Limba și Literatura Română „Ionel Teodoreanu”, a cărui fază națională se desfășoară, an de an, la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași reprezintă pentru cei mai talentați în ale condeiului un punct de reper pe traseul devenirii sufletești.

Călătorie, aventură, luptă pe tărâmul magic al cuvintelor cu miez de soare - sunt câteva atribute ale basmului adevărat care, cu siguranță, a marcat copilăria câtorva dintre cei mai buni copii din județul Bihor. Eroii de poveste sunt: Silvia Ghiță de la Școala „Dimitrie Cantemir”, Maria Mureșan de la Școala „Dacia”, Alexandra Mitache și Flavius Bruchental-Pop de la Liceul Teoretic German „Fr. Schiller”, iar „Sfânta Duminică” - prof. Dorina Popa de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”.
Drumul la Iași a fost ca o călătorie pe celălalt tărâm, având ca adversari vântul și emoțiile, dar și ajutoarele sufletești ale unor întâlniri de neuitat cu locuri semnificative: Bojdeuca din Þicău – locul din care s-au născut Amintirile lui Creangă, dar și poezia Sara pe deal, teiul din Copou, Mănăstirea Golia cu faimosul ei turn, Mitropolia, incredibilul anticariat Grumăzescu, Muzeul Unirii, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Dosoftei, Casa Otiliei Cazimir, Casa Pogor etc. Confruntarea cu cei mai buni din țară a adus anul acesta superlativul absolut județului Bihor prin Alexandra Mitache, care a obținut premiul I, Maria Mureșan care a obținut mențiune și premiu special și Silvia Ghiță care ne-a adus încă un premiu special.
Drumul la Iași a fost o experiență care ne-a scos de pe orbită și ne-a așezat într-o lume aflată, astronomic vorbind, la o distanță mult mai mică de Transcendent, o lume până la care luminii nu-i trebuie mii de ani ca să ne-ajungă. O lume ce reușește, prin insolitare, să te facă să simți parfumul florilor de tei în aprilie, când nu sunt nici muguri! O lume în care cuvintele își recapătă puterea, acea dunamys ce amintește de Cuvântul a Cărui putere a creat lumea. O lume în care bunătatea și amabilitatea oamenilor – începând de la doamna inspector Mihaela Apetroaie, doamna director Camelia Gavrilă, doamna profesor Mihaela Doboș, doamna profesor Luminița Cozmei, până la fiecare trecător de pe străzile Iașului – amintesc de bunătatea din Împărăția lui Dumnezeu. În limba română, verbul a mulțumi se leagă, etimologic, de frumoasa urare La mulți ani!, așa că le mulțumim acestor oameni minunați care fac posibile astfel de experiențe provocatoare pentru minte, inimă și literatură (Dorina Popa)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Călătorie, aventură, luptă pe tărâmul magic al cuvintelor cu miez de soare.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:38 Ora de vară a Europei de Est