Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul județean “Terra Magazin”

Terra nostra pentru Ziua Mondială a Apei

Concursul județean “Terra Magazin”

Primăvara, când natura renaște, se cuvine să-i aducem ofranda celor 365 de zile din an. Martie nu aduce doar străvechiul mărțișor și capriciile Babei Dochia, ci și două mari momente aniversare geografice: 22 Martie – Ziua Mondială a Apei, 23 Martie – Ziua Mondială a Meteorologiei.

Cea mai citită revistă românească de popularizare a științelor, TERRA MAGAZIN, dedică numărul din martie 2011 acestor două evenimente mondiale, invitându-ne la o confruntare tematică în contextul competiției județene devenită tradiție la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea: Terra nostra.
Inițiativa unui concurs geografic bazat pe articolele revistei Terra Magazin și susținut cu premii în exclusivitate de Editura CDPRESS, s-a produs anul trecut, de Ziua Pământului, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea. Deși doar un concurs tematic local, impactul acestei manifestări a fost atât de mare, încât în acest an, concursul s-a desfășurat la nivelul județului Bihor, în urma susținerii acordate de Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
Așadar, Ziua Mondială a Apei a fost celebrată în două zile de concurs: etapa pentru gimnaziu și etapa pentru liceu, la care au participat 20 de echipaje reprezentative ale instituțiilor școlare din județul Bihor, multe dintre școli prezentându-se la ambele secțiuni. S-a dovedit că elevii participanți citesc cu interes revista Terra Magazin, deoarece răspunsurile oferite de aceștia pe parcursul concursului au fost foarte documentate, concurența fiind foarte strânsă în cadrul probelor eliminatorii de baraj. Cert este faptul că doar cei mai buni au obținut premiile puse în joc de Editura CDPRESS. La invitația organizatorilor, Cristina Marian și Daniela Duma, concursul a fost onorat de prezența reprezentanților Terra Magazin – Alin Totorean, Marius Þiu și Laurențiu Popescu, dar și a membrilor Societății de Geografie din România – Dumitru Rus, vicepreședinte SGR și președinte SGR Hunedoara, Daniela Drăgan, SGR Cluj și Jeno Trombitas, SGR Bistrița-Năsăud.
Echipajele premiate au fost:
Pentru secțiunea gimnaziu:
Premiul I – Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea
Premiul II – Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș
Premiul III – Școala „Miron Pompiliu” Ștei
Mențiune – Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Oradea
Pentru secțiunea liceu:
Premiul I – Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea
Premiul II – Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea
Premiul III – Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea
Mențiune – Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Oradea
Mulțumim mult invitaților concursului, întregii echipe Terra Magazin, Inspectoratului Școlar Județean Bihor și conducerii Colegiului Național „Mihai Eminescu” Oradea, fără de care acest concurs nu ar fi fost posibil, dar mai ales tuturor copiilor care au citit în Terra Magazin despre ceea ce înseamnă geografie de calitate. În 2012 încercăm o organizare la nivel  interjudețean, având în vedere mesajele pozitive primite în acest sens.
Elena Cristina Marian
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul județean “Terra Magazin”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:15 Ora de vară a Europei de Est