Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un nou stagiu de formare profesională în Irlanda de Nord

Prin proiectul de mobilitate Leonardo da Vinci VETPRO

Un nou stagiu de formare profesională în Irlanda de Nord

Proiectul de mobilitate Leonardo da Vinci VETPRO „Îmbunătățirea calității educației prin promovarea metodelor moderne de predare-învățare” este un poiect aprobat spre finanțare pentru Grupul Școlar „Ioan Bococi” Oradea, cu numărul LLP—LdV/VETPRO/2010/RO/164.

Acest proiect a oferit oportunitatea a 10 cadre didactice de a lua contact cu un sistem descentralizat de formare profesională, prin participarea acestora la stagiul de formare profesională în perioada 24-30 martie 2011 la organizația de primire  North West Academy- Londonderry, Marea Britanie -Irlanda de Nord.
În urma concursului de selectie,10 cadre didactice  încadrate la Grupul Școlar „Ioan Bococi” Oradea în aria curriculară Tehnologii și responsabili cu predarea și instruirea practică a elevilor în domeniile: industrie textilă și pielărie, turism și alimentație, estetică și îngrijirea corpului omenesc, agricultură, au participat în perioada 14-21 martie 2011, la un stagiu de pregătire generală, culturală și pedagogică, precum și la o pregătire lingvistică, organizată de către Centrul lingvistic ”Yes”. În urma stagiului de pregătire lingvistică cadrele didactice au obținut un Certificat lingvistic. Pregătirea culturală s-a desfășurat și în Marea Britanie prin vizitarea obiectivelor importante din Londonderry și Irlanda de Nord.
Stagiul de formare profesională la North West Academy-Londonderry,UK - a constat în următoarele tipuri de activități specifice:
vizite de lucru la: Colegiul North West Regional  Londonderry, Western Education & Library Board, Rutlerge Northern Building Londonderrry, Centrul de formare al personalului didactic din IPT St.Mary s University College Belfast, Colegiul St.Cecilia’ s  Londonderry;
ateliere de lucru pentru identificarea elementelor transferabile pentru aceleași unități de competențe, elaborarea unei strategii de identificare a nevoilor pieței în vederea elaborării curriculumului la decizia locală, realizarea unei unități de învățare dintr-un stadiu de practică, folosind informațiile colectate de la agentul economic, proiectarea unei activități de formare a personalului din ITP;
prezentări privind organizația de primire, domeniul de educație și formare oferit, utilizarea materialelor realizate;
dezbateri privind asemănările și deosebirile între curriculă și dotarea pentru aceleași specializări între școlile vizitate și beneficiari, rolul administrației locale în stabilirea ofertei de formare, dotarea școlilor și realizarea de parteneriate școală - agenți economici, asemănări și deosebiri privind formarea personalului diactic din IPT in UK și RO;
analize (analiza celor observate, identificarea elementelor transferabile);
asistențe la ore și activități de evaluare.
Mobilitatea, cu siguranță, va avea un impact profund și de durată asupra: dezvoltării  profesionale a participanților prin: realizarea portofoliului personal cu documente, cunoașterea metodele eficiente utilizate în procesul instructiv- educativ din UK, cunoștințe și exemple de bună practică în activitățile școlare și educaționale, dezvoltarea capacității participanților de a furniza servicii educaționale performante, dar și dezvoltării personale a participanților prin preluarea exemplelor pozitive din experiența partenerilor, precum și dezvoltarea în viitor a unor parteneriate, cultivând relațiile dobândite în cadrul mobilității.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale - Programul Sectorial Leonardo da Vinci - Programul de Învățare pe tot Parcursul Vieții, după cum am aflat de la coordonatorul de proiect - prof. ing. Mihaela Popovici (director adjunct al Grupului Școlar „Ioan Bococi”).
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un nou stagiu de formare profesională în Irlanda de Nord.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:20 Ora de vară a Europei de Est