Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Pontecorvo, în Italia

A V-a reuniune de proiect

La Pontecorvo, în Italia

A cincea întâlnire din cadrul proiectului multilateral Comenius „All Different-All Equal”, proiect derulat de Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, împreună cu parteneri din Lituania, Polonia, Italia și Bulgaria, s-a desfășurat la Pontecorvo, în Italia, în perioada 20-25 martie 2011.

Delegația română a fost reprezentată de prof. Șilinca Mihaela – coordonator de proiect, prof. Ioan Hora – directorul liceului, Adriana Meșter - director adjunct, înv. Eva Fekete, Florica Hora, Adina Merce și Daniela Chereși.
Obiectivele principale ale proiectului sunt: respectarea moștenirii culturale a popoarelor, având la bază vechile tradiții, și obiceiuri, depășirea barierelor culturale și de limbă între participanți, formarea identității și a conștiinței naționale, pentru a fi în armonie cu conștiința membrilor comunităților europene și ai întregii lumi. Aceste obiective au fost concretizate și în cadrul acestei întâlniri prin tema stabilită: valorificarea basmelor specifice tradiției fiecărei țări implicate. Elevii liceului nostru, sub coordonarea doamnei prof. Ioana Trempe, au interpretat basmul „Făt-Frumos din lacrimă”, materialul filmat fiind prezentat în cadrul reuniunii din Italia.
Tot la această întâlnire, a fost prezentat și Calendarul proiectului Comenius „All Different – All Equal”, calendar ce valorifică cele mai importante momente istorice, religioase și culturale din viața comunităților reprezentate de școlile care participă la proiect. Calendarul a fost realizat cu lucrări ale elevilor claselor primare, fiecare țară realizând un număr de douăsprezece desene. Școala noastră a participat la acest demers cu toate clasele primare. Sarcina de a realiza calendarul proiectului pentru toate cele cinci țări a fost asumată cu succes de domnul înv. Șandor Traier.
Activitățile desfășurate în Italia au vizat în special familiarizarea oaspeților cu sistemul de învățământ primar din peninsulă, cu accent pe depășirea granițelor culturale, sociale și geografice. Am avut bucuria de a intra în contact cu comunitatea de elevi și cadre didactice din două școli, II Circolo Didattico din Pontecorvo și școala primară din San Giovanni Incarico. Fiecare sală de clasă sau activitate care era în desfășurare ne-a indicat implicarea gazdelor noastre în promovarea acestui proiect. De asemenea, elevii italieni au pregătit două momente artistice deosebit de reușite, organizate în jurul sărbătoririi a 150 de ani de la unirea tuturor regiunilor Italiei.
Un alt moment important l-a constituit întâlnirea cu autoritățile locale, primarul localității San Giovanni Incarico și reprezentantul pe probleme de cultură al Provinciei Frosinone, domnul Antonio Abbate. Discursul lor a subliniat importanța pe care cultura și educația o au în promovarea valorilor toleranței și integrării sociale, acestea fiind principalele axe care vor asigura dezvoltarea Europei.
Gazdele noastre au vrut să ne demonstreze încă o dată că Italia este unul dintre cele mai mari centre culturale ale lumii, oferindu-ne prilejul de a vizita Roma, Napoli, castelul regal de la Caserta, mănăstirea Montecassini sau ruinele romane din vremea împăratului Tiberiu.
Următoarea întâlnire de proiect, și ultima de altfel, va avea loc la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie în Bulgaria. (Mihaela Șilinca)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Pontecorvo, în Italia.

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:10:12 Ora standard a Europei de Est