Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trenule, mașină mică

Poveste modernă

Trenule, mașină mică

A fost odată ca niciodată ..., dar nu prea departe în timp, când a sosit vestea că în târgul lui Bucur va avea loc un turnir la care împăratul Special Olympics își pune la bătaie o parte din potirele aurite și niște gologani de aur, argint și bronz pentru a fi câștigate de cavalerii participanți.

 Și iată că în cetatea Oradiei fu mare fierbere. Mulți doriră să lupte pentru faima cărturarului Barițiu în turnir. Drept pentru care se purcese la o întrecere internă în care se puse bază pe opt cavaleri pentru a se lupta pentru cele puse în joc.  Și după ce se antrenară cât se antrenară își luară bilete la balaurul de foc și plecară de cu seară la drum lung spre cetatea împăratului. Pentru că nu mai fuseseră niciodată acolo, pe drum - comod instalați în paturile din burta balaurului - au admirat cât au admirat frumusețile pe lângă care au trecut, dar i-a răpus în cele din urmă somnul. Dimineața se sculară, se spălară și-mbucară din merindele date de dregătorii care-i aveau în grijă. Se mai uitară afară ce se uitară și au ajuns cu bine în cetatea lui Bucur. Acolo admirară cetatea, care era mai mare decât Oradea cu mult și după ce întrebară unde este locul turnirului, merseră acolo și începură să se pregătească de luptă. Își puseră armurile albastre și așteptau deschiderea turnirului. A venit apoi trimisul împăratului și trâmbița modernă (portavoce) îi adunară la un loc cu ceilalți cavaleri gata de luptă. Preț de câteva ore au început luptele, după tragerea ordinei de bătaie.
Și se luptară cavalerii albaștri cu cei negri, cu cei albi, cu cei portocalii și cu cei galbeni și până la urmă au ajuns pe locul II în turnir și au primit de la împăratul Special Olympics o cupă de aur și bănuții de argint. Și după ce salutară privitorii, împreună cu ceilalți cavaleri s-au dus obosiți dar mulțumiți la grajdurile unde erau balaurii de foc și la sorocul potrivit s-au urcat în alt balaur care cu ajutorul Domnului i-a adus teferi și sănătoși acasă, unde au fost lăudați pentru faptele lor de vitejie de toată lumea.
Și v-am spus povestea așa, încălecând ergo-bicicleta și închei aici nu înainte de-a scrie în cronică, pentru a rămâne veșnică amintirea lor, numele cavalerilor participanți la turnir: Chișinău Mihai-Lucian (X H), Madar Viorel (X E), Moga Nicolae-Ionuț (IX I), Maghiar Darius-Reviliu (IX J), Petrușca Robert (XII G), Teglași Călin (IX G), Tiriteu Samuel (XI E), Moga Ionuț-Marius (X J),  însoțiți de maeștrii de arme Călinescu Ervin și Gui Teodor care mulțumesc prin această epistolă conducătorilor Grupului Școlar „George Barițiu”, director – prof. Vese Alina și director adjunct – prof. Todică Marcela, precum și tuturor celor care i-au ajutat fie și numai cu o vorbă bună. (Gui Teodor Alexandru)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:42 Ora de vară a Europei de Est