Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Atenție, circul și eu!” (3)

Campania națională de educație rutieră a tinerilor

„Atenție, circul și eu!” (3)

Joi (7 aprilie 2011), la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, s-a desfășurat o nouă activitate (cea de-a treia) în cadrul Campaniei naționale de educație rutieră – „Atenție! Circul și eu!”

Prima a avut loc marți (5 aprilie), la Școala „Dacia”, iar cea de-a doua, miercuri, la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”. Joi, în sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu”, agent-șef principal Florin Capriș, reprezentat al Compartimentului Poliției de Proximitate și agent Lăcrimioara Fărcane, din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, au desfășurat cu elevii de gimnaziu o activitate interactivă. Le-au prezentat un film pe teme de circulație rutieră, după care au comentat situațiile ivite în trafic, în care au fost implicați atât copii, cât și părinții acestora, iar din moment în moment, secvențele erau întrerupte de comentariile făcute tot pe ecran de protagoniștii filmului. Tot pentru promovarea campaniei, reprezentanții Poliției au îmbrăcat câțiva elevi cu veste ale campaniei, având pregătite și câteva pliante corespunzătoare. „Lecția” de circulație a fost atractivă și eficientă, gimnaziștii eminescieni fiind foarte activi, dovedind cunoștințe temeinice de circulație rutieră însușite în clasele primare.
Prioritățile Poliției Române
Desfășurarea în mediul școlar a unor campanii preventive sau derularea unor proiecte preventive punctuale, care să contribuie la creșterea gradului de informare a elevilor cu privire la comportamentele dezirabile în familie, comunitate și școală constituie priorități ale Poliției Române, fiind menite să conducă la reducerea gradului de victimizare a tinerilor sau de implicare a acestora în comiterea unor fapte ce contravin legii. Unul dintre segmentele esențiale îl reprezintă educația rutieră a copiilor de la vârste cât mai fragede.
În acest context, în perioada aprilie - septembrie 2011, la nivel național se va desfășura Campania națională de educație rutieră „Atenție! Circul și eu! destinată reducerii riscului de implicare a copiilor în accidente de circulație.
Campania are o componentă destinată educării copiilor în vederea cunoașterii și respectării normelor rutiere și o alta adresată adulților, prin care se urmărește sensibilizarea acestora asupra vulnerabilității copiilor în trafic.
Campania se desfășoară sub egida Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerului Sănătății și a Consiliului Interministerial pentru Siguranța Rutieră.
Scopul campaniei este informarea și conștientizarea copiilor și tinerilor cu vârsta între 6 și 18 ani cu privire la pericolul rutier, conștientizarea opiniei publice asupra vulnerabilității și comportamentului în trafic al tinerilor, și, implicit, scăderea numărului de accidente rutiere cu victime din rândul tinerilor.
Partenerii instituționali implicați în derularea campaniei pe plan local sunt Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Autoritatea Rutieră Română – Bihor.
În acest sens, în perioada de referință, polițiștii Serviciului Poliției Rutiere și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor, alături de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bihor și cei ai Autorității Rutiere Român - Bihor vor desfășura o serie de activități preventive pe teme de educație rutieră în instituțiile de învățământ din județul Bihor.
Activitățile vor fi axate pe informarea tinerilor cu privire la regulile de circulație, riscurile implicate de nerespectarea acestora, având scopul de a le forma o conduită corespunzătoare în trafic. De asemenea, în funcție de vârsta grupului țintă, vor fi proiectate filme cu caracter educativ – preventiv și vor fi distribuite materiale informative cu caracter preventiv, respectiv pliante, orare școlare, semne de carte etc.
Totodată, în perioada aprilie – mai a.c. se va desfășura un concurs de desene / mesaje educative – preventive realizate de copiii și tinerii implicați în campanie, urmând a fi premiate cele mai semnificative sau originale mesaje.
Atenție părinți, preveniți victimizarea copiilor dumneavoastră!
Este suficientă o clipă de neatenție sau grabă pentru ca cei în care dumneavoastră ați investit speranțe, vise și multă dragoste, copiii dvs., să devină victime ale unor accidente rutiere, care, din nefericire, pot avea chiar urmări tragice.
Pentru a preveni implicarea copiilor dvs. în accidente de circulație, Poliția recomandă părinților să-i învețe pe cei mici:
*să circule numai pe trotuare
*să nu staționeze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra și cădea în fața mașinilor
*să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate și semnalizate prin indicatoare sau marcaje
*acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în șir, unul după altul
*să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice, ci doar în locurile special amenajate, în parcuri, grădinițe, pe terenurile de sport și întotdeauna sub supravegherea unui adult
*să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin fața sau spatele autovehiculelor staționate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în stații.
Învățându-i pe copii să circule corect, îi puteți feri de necazuri și vă puteți bucura în continuare de farmecul zâmbetului lor, de liniștea familiei dumneavoastră! (Alina DINU & Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Atenție, circul și eu!” (3)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 18:51:03 Ora standard a Europei de Est