Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

381 de posturi afișate, 126 de restrângeri de activitate...

Marți, conferința de presă a generalului Dorel Luca

381 de posturi afișate, 126 de restrângeri de activitate...

Prof. Dorel Luca, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a anunțat, marți (5 aprilie 2011), în cadrul unei conferințe de presă, prioritățile acestei perioade în ceea ce privește mișcarea personalului didactic din învățământul preuniversitar (pretransferările), grupuri școlare noi în limba maghiară în Salonta și Marghita, problemele ivite în anumite școli (la Lăzăreni, „George Coșbuc” și C.T. „Transilvania”), Olimpiada națională de matematică (în premieră) – la Oradea.

Restrângerile de activitate vor fi rezolvate
Comasările și migrația elevilor înspre zonele urbane au dus, în principal, la reducerea efectivelor de elevi în unele școli din apropierea municipiului Oradea, dar nu numai, la supradimensionarea claselor în orașe și la reducerea unor posturi (catedre) în învățământul preuniversitar. La nivelul județului, vor fi reduse 126 de posturi, dar generalul ne asigură că nimeni nu va rămâne fără post pentru că pe lista afișată pentru pretransferări sunt 381 de posturi. Din cele 126 de restrângeri de activitate, 43 sunt în mediul rural, iar 53 în Oradea, în Aleșd - 1, Marghita - 10, Ștei - 3, lista cu posturile a fost afișată, urmează să se afișeze și lista cu respectivele cadre didactice aflate în restrângere de activitate; cele mai multe reduceri sunt la învățători (31), limba română (12), discipline tehnice (25), limbi moderne (10), educatoare (5)... „Dar, vom reuși să le rezolvăm prin detașări pe catedre rezervate. Din 16 aprilie, se vor întocmi dosarele, iar în perioada 6 - 10 mai va avea loc sesiunea de pretransferări în cadrul ședințelor publice”.
Grupuri școlare noi în Salonta și Marghita...
În cadrul consiliilor de administrație din unele școli unde există clase cu predare în limba maghiară a apărut dorința de separare a claselor maghiare și de unire a lor într-o altă școală (sub denumirea de grup școlar), pentru că doar sub „umbrela” grupului se pot înființa și uni diferite clase și secții...
La Marghita, se intenționează înființarea Grupului Școlar „Horvath Janos” (care va aduna elevii din clasele de la secția maghiară a Școlii gimnaziale din localitate și de la Colegiul Național „Octavian Goga”). La Salonta, rămâne Colegiul Național „Arany Janos” cu secția română, dar se înființează Grupul Școlar „Arany Janos” în clădirea fostei școli gimnaziale. Și la Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” din Oradea, există dorință de transformare a liceului în grup școlar pentru a putea îngloba și clasele maghiare de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”.
Din toamnă, Școala „George Coșbuc” se va numi „Szacsvai Imre”, clasele I-IV de la secție română vor învăța în clădirea de pe Stânișoarei, dar vor fi structura (primară) a Colegiului Național „Mihai Eminescu”. Așadar, din toamnă, colegiul va avea și aceste clase de învățământ primar.
La Lăzăreni nu se vrea comasarea!
Datorită conflictelor existente pe plan local, la Lăzăreni, nu se poate face comasarea elevilor, așa încât cei 37-38 de elevi de etnie romă vor rămâne tot la structura Caleb. „Aceasta este dorința lor și a Consiliului local, nu poți să-i aduci cu forța. Spațiul este bine amenajat de cei de la Caleb”.
La Colegiul Tehnic „Transilvania” s-a făcut mult zgomot pentru nimic. Cineva (chiar din interior) vrea să-și vâre coada și să strice armonia și bunul mers al școlii. Să tulbure apele și să facă un joc murdar, aflându-se cu musca pe căciulă, umblând cu înregistrări și cu anonime, fără a-și asuma o responsabilitate! Generalul, însă, nu-i acordă atenție prea mare și nu îi dă satisfacție. „În cazul de la Colegiul Tehnic „Transilvania” nu mă pronunț, fără un studiu. Cu note de 2 și 3 nu se face carte mai multă! Scopul nostru este să-i ajutăm pe elevi să treacă prin școală. Nu au cum să rămână toți cu tot ce se predă. Trebuie să ne adaptăm și noi la nivelul copiilor pe care îi avem. Cu unii reușești mai mult, cu alții mai puțin...”
Oradea va găzdui Olimpiada de matematică
În perioada 17-21 aprilie, Oradea va găzdui, pentru prima oară, Olimpiada națională de matematică. Organizatorii se așteaptă la o participare numeroasă: 550 de candidați, plus 15 din Republica Moldova, 50 de profesori însoțitori și vreo 60 de profesori în comisia centrală. „Cazarea și masa au fost rezolvate în hotelul (sindicatelor) Padiș, cu sprijinul președintelui SLI Bihor, prof. Ioan Þenț, la 50 de lei pe persoană (cazare și masă),  și cu ajutor financiar din partea Consiliului local și al Consiliului Județean. Alocația de stat (de 18 lei) e insuficientă, iar locuri de cazare pentru toți nu am găsit în internate”.
Olimpiada se va desfășura la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. Proba se va susține în 18 aprilie și va fi urmată de probele de baraj pentru constituirea lotului național de juniori și seniori; concomitent, la Universitate, se va desfășura concursul „Gheorghe S. Nadiu”, pentru elevii claselor XI-XII Tot acum, Ambasada Franței va realiza o etapă de interviu pentru un premiu de o bursă în Franța (la o unitate de învățământ superior). Microsoft va avea prezentare de soft, iar editurile își vor expune oferta de carte. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:01:27 Ora standard a Europei de Est