Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Provocări pentru știință și cercetare în perioade de criză

Universitaria – prof. Dumitru Draica

Provocări pentru știință și cercetare în perioade de criză

La sfârșitul lunii martie 2011, între 24 – 26 martie, a avut loc la Sibiu, în organizarea Universității Alma Mater, cea de-a V-a Conferință cu participare internațională, Provocări pentru știință și cercetare în perioade de criză.

După sosirea participanților la Sibiu și recepția de joi seara, vineri dimineața, 25 martie, de la ora 8, a avut loc înregistrarea participanților din Bulgaria, Canada, Cehia, Grecia, Italia, Lituania, Republica Moldova, San Marino, Serbia, Ucraina, Ungaria; din țară au fost prezenți reprezentanți ai centrelor universitare: București, Brașov, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Reșița, Suceava, Târgoviște, Târgu-Mureș, Timișoara și Sibiu. De la ora 9 a avut loc Ceremonia de deschidere a lucrărilor Conferinței internaționale, în prezența rectorului universității, prof. dr. ing. ec. Nicolaie Georgescu, a prorectorului, prof. dr. Mircea Cosma, a prof. univ. dr. ing. Maria Turtoi și a altor universitari sibieni, dar și în prezența unor reprezentanți ai autorităților locale. Apoi, timp de două ore, a urmat prezentarea în plen a unor lucrări, unde au vorbit, printre alții, prof. N. Georgescu, M. Cosma, M. Turtoi, D. Petică-Roman, N. Hoanță, prof. dr. Lucio Laureti, de la Universitatea din Bari și prof. dr. Jane Pauncovic, de la Universitatea din Belgrad.
Începând cu ora 12, până seara, a urmat prezentarea celor 230 de lucrări științifice, în cele șase secțiuni ale Conferinței: 1. Științe economice, unde au fost prezentate 85 de lucrări; 2. Drept și științe administrative – 44 de lucrări; 3. Științe sociale și politice – 25; 4. Științe inginerești – 27; 5. Alimentație publică – 23; și, a VI-a secțiune, Filologie (Limba și literatura română – engleză) – 26.      
Au fost câteva ore intense de dezbateri, opinii, păreri, în care cei prezenți au schimbat gânduri, idei, impresii, și-au exprimat punctele de vedere, vizavi de comunicările prezentate, au ascultat și au comentat, în final, multitudinea faptelor prezentate din diverse domenii ale științei contemporane, pornind de la titlul generic al acestei manifestări științifice internaționale de la Sibiu, unde numărul participanților a crescut de la an la an, acțiunea Universității Alma Mater fiind inclusă, după cum menționa și rectorul prof. univ. dr. ing. ec. N. Georgescu, în calendarul manifestărilor științifice organizate anual de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, de la noi din țară.
Participanții, în marea lor majoritate, au apreciat nivelul științific înalt al comunicărilor susținute, pentru fiecare secțiune în parte, expunându-și propriile puncte de vedere și însușindu-și, în egală măsură și opiniile altor colegi. De altfel, toate lucrările prezentate pe secțiuni au fost incluse pe CD-uri, pe care organizatorii Alma Mater le-au înmânat tuturor participanților la această conferință.  
La secțiunea a șasea, Filologie – Limbă și literatură română – Limbă engleză, au fost susținute 26 de lucrări științifice, iar printre participanții din mai multe centre universitare din țară, București, Brașov, Constanța, Craiova, Pitești, Ploiești, Sibiu, au avut bucuria să fie prezenți, ca în fiecare an, de altfel, de la Universitatea din Oradea, conf. univ. dr. Dumiru Draica - a prezentat comunicarea ASTRA (150 de ani de la înființare) și revista Transilvania (unificarea și cultivarea limbii române literare) și lect. univ. dr. Valerica Draica – comunicarea Educația prin creștinismul popular.
Deși destul de lungă ziua de joi, dar nu și obositoare, s-a încheiat cu o cină festivă, un alt prilej, la fel de deschis, pentru participanți și organizatori, deopotrivă, de a-și împărtăși din îndelungata experiență la catedră, și nu numai. Și pentru că ziua de sâmbătă era rezervată vizitării orașului vechi și centrului istoric al Sibiului, dar și unor muzee din oraș și din Mărginime, toți au fost de acord că au petrecut zile frumoase în străvechiul oraș transilvan, de altfel, și vremea a fost superbă, au mulțumit gazdelor atât de generoase, care și-au dat toată silința să se simtă cât mai bine în aceste vremuri pe care le trăim cu toții, promițându-și să revină în martie 2012, cu aceeași plăcere!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:07 Ora de vară a Europei de Est