Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Provocări pentru știință și cercetare în perioade de criză

Universitaria – prof. Dumitru Draica

Provocări pentru știință și cercetare în perioade de criză

La sfârșitul lunii martie 2011, între 24 – 26 martie, a avut loc la Sibiu, în organizarea Universității Alma Mater, cea de-a V-a Conferință cu participare internațională, Provocări pentru știință și cercetare în perioade de criză.

După sosirea participanților la Sibiu și recepția de joi seara, vineri dimineața, 25 martie, de la ora 8, a avut loc înregistrarea participanților din Bulgaria, Canada, Cehia, Grecia, Italia, Lituania, Republica Moldova, San Marino, Serbia, Ucraina, Ungaria; din țară au fost prezenți reprezentanți ai centrelor universitare: București, Brașov, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Reșița, Suceava, Târgoviște, Târgu-Mureș, Timișoara și Sibiu. De la ora 9 a avut loc Ceremonia de deschidere a lucrărilor Conferinței internaționale, în prezența rectorului universității, prof. dr. ing. ec. Nicolaie Georgescu, a prorectorului, prof. dr. Mircea Cosma, a prof. univ. dr. ing. Maria Turtoi și a altor universitari sibieni, dar și în prezența unor reprezentanți ai autorităților locale. Apoi, timp de două ore, a urmat prezentarea în plen a unor lucrări, unde au vorbit, printre alții, prof. N. Georgescu, M. Cosma, M. Turtoi, D. Petică-Roman, N. Hoanță, prof. dr. Lucio Laureti, de la Universitatea din Bari și prof. dr. Jane Pauncovic, de la Universitatea din Belgrad.
Începând cu ora 12, până seara, a urmat prezentarea celor 230 de lucrări științifice, în cele șase secțiuni ale Conferinței: 1. Științe economice, unde au fost prezentate 85 de lucrări; 2. Drept și științe administrative – 44 de lucrări; 3. Științe sociale și politice – 25; 4. Științe inginerești – 27; 5. Alimentație publică – 23; și, a VI-a secțiune, Filologie (Limba și literatura română – engleză) – 26.      
Au fost câteva ore intense de dezbateri, opinii, păreri, în care cei prezenți au schimbat gânduri, idei, impresii, și-au exprimat punctele de vedere, vizavi de comunicările prezentate, au ascultat și au comentat, în final, multitudinea faptelor prezentate din diverse domenii ale științei contemporane, pornind de la titlul generic al acestei manifestări științifice internaționale de la Sibiu, unde numărul participanților a crescut de la an la an, acțiunea Universității Alma Mater fiind inclusă, după cum menționa și rectorul prof. univ. dr. ing. ec. N. Georgescu, în calendarul manifestărilor științifice organizate anual de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, de la noi din țară.
Participanții, în marea lor majoritate, au apreciat nivelul științific înalt al comunicărilor susținute, pentru fiecare secțiune în parte, expunându-și propriile puncte de vedere și însușindu-și, în egală măsură și opiniile altor colegi. De altfel, toate lucrările prezentate pe secțiuni au fost incluse pe CD-uri, pe care organizatorii Alma Mater le-au înmânat tuturor participanților la această conferință.  
La secțiunea a șasea, Filologie – Limbă și literatură română – Limbă engleză, au fost susținute 26 de lucrări științifice, iar printre participanții din mai multe centre universitare din țară, București, Brașov, Constanța, Craiova, Pitești, Ploiești, Sibiu, au avut bucuria să fie prezenți, ca în fiecare an, de altfel, de la Universitatea din Oradea, conf. univ. dr. Dumiru Draica - a prezentat comunicarea ASTRA (150 de ani de la înființare) și revista Transilvania (unificarea și cultivarea limbii române literare) și lect. univ. dr. Valerica Draica – comunicarea Educația prin creștinismul popular.
Deși destul de lungă ziua de joi, dar nu și obositoare, s-a încheiat cu o cină festivă, un alt prilej, la fel de deschis, pentru participanți și organizatori, deopotrivă, de a-și împărtăși din îndelungata experiență la catedră, și nu numai. Și pentru că ziua de sâmbătă era rezervată vizitării orașului vechi și centrului istoric al Sibiului, dar și unor muzee din oraș și din Mărginime, toți au fost de acord că au petrecut zile frumoase în străvechiul oraș transilvan, de altfel, și vremea a fost superbă, au mulțumit gazdelor atât de generoase, care și-au dat toată silința să se simtă cât mai bine în aceste vremuri pe care le trăim cu toții, promițându-și să revină în martie 2012, cu aceeași plăcere!

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:58:46 Ora standard a Europei de Est