Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

21 diplomas de espanol como lengua extranjera în centru DELE din Oradea

La Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea

21 diplomas de espanol como lengua extranjera în centru DELE din Oradea

Joi și vineri (31 martie, 1 aprilie 2011), am revenit la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, invitați fiind de doamna director, profesor Simona Martin și de profesorul de limba spaniolă, doamna Rodica Pop, spre a consemna alte două evenimente notabile;

primul: examenul național – Excursia educativă în Spania, la care au participat elevii clasei a IX-a C –  care s-a ținut joi, la aceeași oră în toate cele opt centre din România, cu subiect național unic; cel de-al doilea eveniment s-a consumat vineri, în cabinetul de spaniolă, unde cei mai buni elevi din clasele de spaniolă, îndrumați de doamna profesor Rodica Pop și profesorul din Spania (care predă la colegiul orădean) doamna Maria Angeles Paiva Mesiavilla, ne-au prezentat rezultatele de excepție obținute la examenul DELE și olimpiada națională de limba spaniolă, precum și trupa de teatru a colegiului, care ne-a reprezentat cu cinste municipiul și județul la cea de-a VII-a ediție a festivalului de teatru în limba spaniolă, de la București.
Primele rezultate ale centrului de competențe lingvistice
La examenul DELE susținut în cadrul sesiunii din 30 iulie 2010, au obținut diplome (de espanol como lengua extranjera) 21 de candidați: Raoul Florin Clepe (nivel A1), Bianca Edina Galovits, Celina Monica Popa, Miriam Jarrouj, Alexandra Goina și Denisa Ionescu (nivel A2), Diana Maria Lucaciu, Roxana Maria Dumitraș, Valentina Gabriela Rebaciuc, Melania Dora Berdea, Cătălina Mihaela Rif, Flavia Sefora Popa, Patricia Maria Seuche, Roxana Ana Zigrea, Octavia Praja, Georgiana Ciure, Mădălina Valentina Floruța și Mihai Răzvan Dobai (nivel B1), Ioana Holt, Valentina Maria Plotuna și Ana Miruna Turc (nivel B2).
Sunt primele 21 de diplome de cunoaștere a limbii spaniole, obținute în cadrul centrului de competențe lingvistice din Oradea, centru acreditat de Instituto Cervantes din București, diplome recunoscute internațional.
Strălucirea centrului și a colegiului a fost sporită de aurul obținut de Valentina Rebaciuc, olimpica națională din XI C, care a adus în municipiul de pe Crișul Repede premiul I de la Olimpiada națională de limba spaniolă. La aceeași etapă națională, județul Bihor a mai fost reprezentat de alte două vulcaniste orădene: Larisa Molnar, din X C și Denisa Ionescu, din IX C. Denisa Ionescu s-a întors de la Craiova cu o mențiune.
„Ce vrei, iubire?”
Membrii trupei de teatru în limba spaniolă de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” s-au prezentat la cea de-a VII-a ediție a Festivalului de teatru în limba spaniolă cu piesa „Ce vrei, iubire?” (autor Manuel Rivas); regie și adaptare text – Maria Angeles Paiva Mediavilla, colaborator regie: prof. Rodica Pop, colaboratori decoruri și costume: Cseke Claudia și Ana-Maria Popuțe; distribuția: Luckacs George (Tino), Patricia Seuche (Dombo, infirmiera), Cristina Tămaș (Lola), Benedek Renata (Josefa, doamna), Cseke Claudia (mama), Celina Popa (polițistul, prezentator final, vocea I, balerina 1), Larisa Molnar (prezentator inițial, funcționar bancar, vocea II și balerina II) și Valentina Rebaciuc (povestitor).
Tino, un vulcanist neliniștit și jucăuș, începe să-și amintească fapta care l-a determinat să-și riște viața. În diferite scene scurte, Tino ne va destăinui prin vocea povestitorului, prietenia cu nedespărțitul Dombo, iubirea imposibilă pentru Lola și complicata relație cu propria mamă. Vulcaniștii spanioli au ales să ne dezvăluie totul în chip original, în cadrul unui dialog, gen reporter-intervievați, dând frâul liber imaginației și narațiunii captivante. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 21 diplomas de espanol como lengua extranjera în centru DELE din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:09 Ora de vară a Europei de Est